Biciklizam
Re: Biciklizam
Ne znam da li je neko razmišljao da će sada lanac često stajati prilično ukoso, što smanjuje efikasnost prenosa snage.
Pogledao sam Shimano Dynasys prezentaciju na njihovom sajtu i meni je prilično besmislena. Jedino što ima smisla je da je šiftovanje nazad mnogo brže od šiftovanja napred. Što se tiče težine, jesu izbacili napred mali, ali su dodali nazad veliki od 36 zubaca. pa će MTB-ovci ostati na istom. Korist od 10 ili 11 brzina najviše imaju trkači, koji mogu da stave kasetu sa finim prelazima između brzina (po jedan zub).

Ђенерал Јанковић
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Poučen vašim pisanijem i savetima, juče sam vozio samo 5km (Sport Tracker meri) i nemam upalu niti bilo kakve bolove u zadnjici
.
Još kad bi razumeo o čemu ostalom pišete ovde

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Koliko se primeti to smanjenje mase u praksi? Onako laički, skinuo si 50g sa bajsa, a onda si pojeo kiflu od 100g i opet si u minusu. Mogao bi da shvatim da se smanjuje masa obrtnih delova i da je time potrebna manja sila da zavrti točak. Ili da je bitno da je bajs lakši ako izvodiš neke akrobacije pa moraš da ga dižeš u vazduh i da ga nešto obrćeš. Ali ako ja sa 107kg sednem na bajs od 12kg, i na onaj od 9kg da li bi išta mogao da primetim?
Računam da bi pre bajs primetio da ja smršam i da bi mu to više prijalo nego obrnuto
Računam da bi pre bajs primetio da ja smršam i da bi mu to više prijalo nego obrnuto

Zavisi da li si profesionalac ili amater. Kao i auto...
Mi koji smo recimo glof u auto svetu vozimo za uzivanje i ne smeta nam mnogo plus minus par kilograma.
Lens Armstrong bi u auto svetu vozio formulu 1, i kao i svakom vozacu formule, svaki gram mu je bitan
Mi koji smo recimo glof u auto svetu vozimo za uzivanje i ne smeta nam mnogo plus minus par kilograma.
Lens Armstrong bi u auto svetu vozio formulu 1, i kao i svakom vozacu formule, svaki gram mu je bitan

Smanjenje mase obrtnih delova je naravno najvažnije, ali oseti se kad sedneš sa 15 na 9 kila. Druga stvar je što taj od 9 kg ima druge odnose u pogonu. Ti si brži sve jedno, a dal zbog mase, pogona ili obe stvari nije ni bitno.
U amaterskom biciklizmu masa ne igra toliku ulogu. Možda veću razliku mogu da naprave adekvatne ili neadekvatne gume, ali u profi svetu gde svi voze najbolji mogući setup za date uslove oseti se gramaža.
U amaterskom biciklizmu masa ne igra toliku ulogu. Možda veću razliku mogu da naprave adekvatne ili neadekvatne gume, ali u profi svetu gde svi voze najbolji mogući setup za date uslove oseti se gramaža.
Od prilike, tih 50 gr neces osetiti. Ali 50 po 50, pa dodjes do 2-3 kile, e, to hoces.
Dovoljno je samo ako vozis MTB ili ciklokros da malo-malo silazis sa bajka pa moras na rame da ga stavis, mora da osetis.
Svakako, sto rekose Aca i Paja, za profesionalce je to imperativ. Za nas.....
Mnogo je bitnija pozicija na biciklu, sama geometrija bajsa (da je podvozan), adekvatno napumpane gume, prenosi prilagodjeni onome cemu ti bajs sluzi.
Svaki gram dole, jedan evro vise pa ti vidi
Dovoljno je samo ako vozis MTB ili ciklokros da malo-malo silazis sa bajka pa moras na rame da ga stavis, mora da osetis.
Svakako, sto rekose Aca i Paja, za profesionalce je to imperativ. Za nas.....
Mnogo je bitnija pozicija na biciklu, sama geometrija bajsa (da je podvozan), adekvatno napumpane gume, prenosi prilagodjeni onome cemu ti bajs sluzi.
Svaki gram dole, jedan evro vise pa ti vidi

Moj prvi ozbiljan bajs je bio Pinarello. Prema tome, posebno sam slab na ovaj brend ali mislim da su debelo odlepili....
DOGMA
DOGMA
Ta Dogma je toliko popularna da postoje i kineske kopije
http://www.cikloberza.com/show.php?id=75550
http://www.cikloberza.com/show.php?id=75550
Imas pravo, eno E Bay prepun DOGMI iz Guangdonga za 550 USD.
Valjda lakse falsifikuju plastiku.
U doba celicana, kad mu Colnago ili Reynolds zaljepe naljepnicu, niko bre nista nije smeo da fejkuje
Znas li, bre, kako zvoni Reynolds 531SL???
Valjda lakse falsifikuju plastiku.
U doba celicana, kad mu Colnago ili Reynolds zaljepe naljepnicu, niko bre nista nije smeo da fejkuje

Znas li, bre, kako zvoni Reynolds 531SL???
Reko ti ja, samo si ti dovoljno mator da se sećaš ćelika. 

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Sad moze samo i da gleda slike a da sedne na tocak to mu je misaona imenica, eno visi mu bajk na zidu ko ikona

Sta je ovo Pajo, penkalopaja napisao:Pari očizuzazu napisao:Ako nije karbonska, onda je djoka od pumpe![]()
http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... d=48;pgc=0

5 Km je kao sto rekoh nista da bi ti telo osetilo (citaj dupe) bolove koji tek sutra dodju, obrni ti 20 tak pa sednina njega sutra pa ces da vidis. Malo nagazi tempo nemoj ko penzoz da vozis.Captain Slow napisao:Poučen vašim pisanijem i savetima, juče sam vozio samo 5km (Sport Tracker meri) i nemam upalu niti bilo kakve bolove u zadnjici.

- Captain Slow
Danas 13 km, 35 min (plus 5km peške posle toga), ništa me ne boli
.
Opušteno sam mogao još, ali nisam hteo/smeo iz gore pomenutih razloga
.

Opušteno sam mogao još, ali nisam hteo/smeo iz gore pomenutih razloga

- Captain Slow