Zastarelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Fandja
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2013, 00:38

Re: Zastarelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka

Post od Fandja »

Ma znam da jeste.. :D

Da, samo mi je rekao kazna je ta i ta, da li si pravio ovakve prekrsaje pre itd itd..
Onda otisao do kola kod kolege i posle minut me pozvao da dodjem do njih, tad mi rekao kao dobro to je to, vratio mi dokumenta i rekao "mozda ti stigne nesto a mozda i ne".. I ja otisao svojim putem..
A to sto je proteklo godinu i par meseci od prekrsaja i ovog sad prvog poziva nema nikakve veze? :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nisi uredno pozvan i ne moraš da se odazoveš. Poziv se uručuje lično tebi ili članu domaćinstva uz potpis na povratnici i mora da sadrži i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

To što ti na licu mesta nisu uručili zapisnik je kurvinski, ali jako teško dokazivo.
Ako si obišao autobus koji stoji na sred ulice i ne pomera se po meni nije prekršaj. Isto tako je mogao da stoji i kontejner, ali opet dolazimo do toga da je to praktično nedokazivo i da se uvek veruje policiji.
Bernard
Reactions:
Pridružio se: 20 Maj 2013, 12:53

Post od Bernard »

Pozdrav svima, tema oko prekrsajnih postupaka i zastarelosti mi nikad nije bila poznata jer za ovih 10-tak godina vozackog iskustva nikada nisam imao ni najmanji prekrsaj... Do pre nedelju dana, kada mi se sve obilo o glavu, pa sad moram da smisljam sve moguce nacine da makar malo sebi olaksam zivot.

Elem, snimio me je presretac dok sam na autoputu kod Dusanovca u Beogradu na potezu ka Autokomandi vozio zaustavnom trakom, za sta je na moje zaprepascenje minimalna propisana kazna 100-120 hiljada dinara (ili zatvor 15 dana), 14 kaznenih bodova i oduzimanje dozvole na najmanje 8 meseci... Bio je shpic, zaustavna je bila takodje prilicno popunjena vozilima, ali sam bas ja bio te (ne)srece da se iza mene nacrta presretac koji snima...

Obzirom da postoji snimak i da je sam odlazak kod sudije na prekrsaje jednak pomirenju sa ovom drakonskom kaznom, mene zanima da li ikako mogu da izbegnem ovo cudo i da nekako izmuljam da slucaj zastari? Bilo koji savet bi mi znacio, jer u suprotnom mogu odma da se nacrtam ispred suda sa kantom benzina i kutijom sibica, jer nit imam pare ovo da platim, nit mogu da si priustim gubljenje dozvole na 8 meseci, jer mi to automatski znaci otkaz na poslu... :(
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Po meni je to najkurvinjskija kazna i promena tj pooštravanje kazne koja je nastala "na predlog saobraćajne policije"...

Praksa je za sada takva da zaista teško možešda izbegneš kaznu odlaskom kod sudije, jedino da se smanji malo novčana eventualno...

Ja bih se lično krio.
Bitno je gde si prijavljen, i da li još neko tu živi, da se ne zeznu pa da prime poziv. Znači pozive ne primati, za prva 2 si miran, posle trećeg hoće da jure... Bil bi dobro da nisi prijavljen na adresi da te ne bi policija našla. Onda mogu da ti lupe fiktivnu, pa nema ni dokumenata ni registracije... Ima tu brojnih neprijatnosti, ali imajući u vidu koja je kazna...

Kad je prekršaj bio?
Bernard
Reactions:

Post od Bernard »

Pozdrav, slazem se upotpunosti za ovaj prvi deo oko smislenosti same kazne i poostravanja... U banana drzavi se i na banana nacine puni kasa... Da ne pricam o tome sto je dok je mene legitimisao iza nas napravljena kolona u zaustavnoj od nekih 20 vozila, a on se smeje i pise moje podatke... Ma uzas...

Prekrsaj je bio pre nekih nedelju dana, tako da mi agonija tek krece...

Prijavljen sam u porodicnoj kuci, u kojoj cesto provodim vreme, ali nisam uvek tu... recimo da sam tu nekih 3-4 dana nedeljno... U svakom slucaju, moji ukucani imaju prilicno dobre odnose sa postarom, tako da nije problem ne primiti te pozive... Mene vise brine sta krece posle - da li policija ima pravo da upadne i pretrese kucu, ili da me trazi na poslu? Ili je to samo za krivicne prijave i ovi saobracajci to ne mogu? I koliko puta bi dolazili policajci pre nego sto bi odustali i lupili mi fiktivnu adresu? I sta se desava ako mi recimo lupe tu adresu, vise me ne traze? Ako onda slucaj zastari, da li ja mogu da sredim da mi se vrati stara adresa?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

To su sada već finese, u principu ne ulaze u kuću koliko sam čuo nego pozvone, ili niko ne otvori, ili ko otvori kaže da nisi tu...

Ima još jedna loša vest, a to je da se šuška oko produžavanja zastare na 4 god, sada nije tako, ali...

Da, nakon zastare prekršaja se javiš i "vrati" ti se adresa.

I još jedno pitanje, da li si išao baš zaustavnom, tj da li si prešao punu liniju ili one debele kratke isprekidane?
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zaustavna traka nije red za pametne i neko to nauči na teži način i glupo je sad pljuvati banana državu koja bi da postupa kao pravna država. Glupo je biti moralni policajac ali nije u redu ni pljuvati a očigledno je da si kriv i da si napravio grešku a jedina mogućnost da se izvučeš je upravo to što je ovo banana država.
Bernard
Reactions:

Post od Bernard »

@Grujic

Uh, samo mi fali da uvedu tu zastaru posle 4 godine nakon sto su mi vec roknuli fiktivnu pa da mogu da se slikam... 4 godine je vec stvarno dug period, mada meni sva dokumenta vaze duze od toga, ali opet... Nikad se ne zna sta mi moze zatrebati od MUP-a... :(

Sto se tice tvog pitanja - isao sam zaustavnom, i to bogami nekih 700-800m (ne znam bas da li su sve vreme snimali, ali svejedno...), jer jednostavno nisam obracao paznju, ispred mene je bilo bar jos 4-5 automobila koji su tu vozili... Presretac je cak sacekao da se ja ukljucim nazad u regularnu traku da bi me izdvojio iz kolone i legitimisao... U sustini najgora opcija, na snimku se sve vidi...

@ftj

Da se razumemo, ne pljujem ja drzavu sto hoce da me kazni za moj prekrsaj... Kazem samo da nije bas korektno to sto su em toliko poostrili kaznu za ovaj prekrsaj (ovo se jednaci sa voznjom 2 promila alkohola u krvi i jos nekoliko izuzetno teskih prekrsaja, a nekad je kazna za ovo bila od 6 do 20 hiljada) da bi na brz nacin uzeli velike pare, em sto je smesan sam nacin vodjenja reda. Znaci on saceka spic kada hiljade vozila tuda voze da bi zaustavio svega desetak njih i naplatio im kazne... Sta je na taj nacin postignuto? Ljudi ce se opametiti i prestati tuda da voze? Da hoce... Nas desetak... A ostalih par hiljada pojma ni nemaju koliko to sve moze da ih kosta... E to je ono sto mi smeta, nista drugo... Da je kazna za ovaj prekrsaj nesto normalno, ili malo vise od toga, npr 20k dinara, 5 bodova, mesc-dva dozvola, ne bih zucnuo, platio bih sve, odmorio malo od voznje, i uzivotu ne bih ponovio... Kao sto zbog raznih prica nosim uvek pojas, bluetooth slusalicu itd...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

A sada ti zamisli situaciju da si pri brzini od 80 km/h iz te zaustavne trake krenuo da se vracas u desnu traku i da je u tom trenutku isto to radio vozac iz leve trake kome ni na kraj pameti nije da ce neko da se napravi pametan i da vozi zaustavnom trakom. Tu bi doslo do lancanog sudara i u najmanju ruku, bilo bi povredjenih osoba.

Pa sada razmisli da li je mala kazna za takav prekrsaj...
Bernard
Reactions:

Post od Bernard »

Zamislio sam ja mnoge moguce situacije, veruj mi, pokusavajuci da se lako pomirim sa time i kazem sebi da sam zaista zasluzio takvu kaznu... I slazem se da je pod normalnim okolnostima voznja zaustavnom trakom na auto putu tezak prekrsaj, ali ovo je samo iskoriscavanje tog propisa da bi se uzele pare.

Ovo jednostavno nije pravi nacin primene kazne, i u suprotno me niko ne moze ubediti. U sred spica, nekada se cak desavalo da ovu traku i puste za saobracaj jer su regularne 2 trake prepune kao sto su sada bile, a ovo sto se desilo dok sam ja isao tuda je licilo na to. Znaci, 5 vozila ispred mene, i kolona iza mene u zaustavnoj traci. Trazio sam mu i da mi saopsti kojom sam se brzinom kretao - 42km/h. Pa sigurno ne bih isao sam kroz zaustavnu traku i vozio 80km/h, pa nisam poludeo valjda... Da ne pricam o tome sto zapravo nisam ni zurio, nego sam jednostavno inertno krenuo za ostatkom vozila ispred sebe, jer nisam imao priliku da se ukljucim u redovnu traku zbog guzve, a i za mene se vec nagomilala kolona u zaustavnoj...
Millie26
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 01:23
Garaža: Opel Astra J cdti

Post od Millie26 »

imam jedno pitanje, interesuje me da li ce mi iz prekrsajnog suda stici neko obavestenje o tome da je postupak zastareo? Hvala!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Trebalo bi da ti stigne, al i da ne stigne baš te briga, a možeš i sam da odeš u sud da ti ga uruče čim prođe 2 godine od dana kada je izvršen prekršaj.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Znajuci nasu birokratiju, sticice ti nakon 3-4 godine da ti je zastarela kazna. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ili presuda :mrgreen:
Millie26
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 01:23
Garaža: Opel Astra J cdti

Post od Millie26 »

Mislim da su dve godine istekle u julu ali mi baba rece da je jutros postar doneo neko resenje iz suda ali ona nije htela da primi (istrenirala sam babu :D ) pomislila sam da je mozda to u pitanju...
Odgovori