Uroš S. napisao:Odakle mi novi far kojim bi zamenio polomljeni, odakle svi ti senzori, gledao sam pre par dana zamenu pločica na Oktaviji, ne znam koliko bi mi trebalo da ono uspem sam da uradim čak ni u idealnim uslovima (auto na dizalici, svetlo, sav potreban alat i znanje da ga upotrebim, nove pločice).
Ne znam za Oktaviju, pretprosle nedelje sam ocas posla komplet rasklopio i sklopio komplet plocice, celjusti i diskove sa alatom iz gepeka.Razlog zamena diskova koja je uradjena usput kada su skinuti tockovi radi prelaska sa zimskih na letnji set. To mi je bilo brze nego da sam putovao do servisa, tamo sacekao sigurno neko vreme da se pocne, pa uradi i opet nazad.
Zamena plocica ne oduzima vise od 10tak minuta vremena po tocku sa sve skidanjem i namestanjem tocka.
Far, senzor, kao i svaki drugi deo nabavljas gde i inace, u prodavnicama za tvoj model vozila. Na primer, na putu si u inostranstvu i polomis far. Narucis online i dobijes prekosutra kurirskom sluzbom, uzmes alat iz gepeka i zamenis.
Ili ces auto na slep sluzbu par desetina ili par stotina kilometara do adekvatnog mesta za popravku.
Nikad mi se nije desilo da nisam mogao kvar da otklonim i nastavim voznju, bilo sa novim bilo sa starim automobilom po godistu, nisam korisnik slep sluzbi a auto mi sluzi da zavrsim voznju koju sam zapoceo na cilju.
Meni nije prihvatljivo da prekinem voznju zbog sitnih kvarova koji se inace mogu otkloniti na licu mesta.
Ako se vozikas unutar cetnra grada i nesto se pokvari, nije problem parkirati auto i nastaviti nekim javnim prevozom.Na otvorenom putu se stvari bitno menjaju.
Ako se secam, ti si samostalno izvrsio zamenu sijalica sa LED, sa obicnim alatom bez posete servisu i za to nije bilo potrebno mnogo vremena.
Ko misli da mu alat ne koristi ne treba ni da ga nosi, ko je vest alat samo moze da koristi kada zatreba. Za auto 20tak kg alata nije nikakvo bitno opterecenje.