Šta od "vozačkih" stvari imate u svom autu?

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Hyundai i30 by Ogi

Post od BAJKER »

dunx81 napisao: Od tada nosim krstasti,vilasti,torx,klesta,zice,kanapa,vode,soli i leba. Bez tog nigde :)
:kezo: Drugar nosi staro cebe, radno odelo, a bez cekica kilasa ne ide nigde, jbg vozi auto star 25 godina :mrgreen:
Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

NexT napisao: Mozes da otvoris haubu, poredjas sav alat koji imas i gledas kako je lep plasticni poklopac motora :)
:rofl: :rofl: :rofl:

gde ode ova ogijeva tema, da je moderator banovao bi pola foruma garant :kezo:
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Ja u gepeku komplet od 100 plastičnih čaša, komplet viljuški , noževa i tanjira, malo alata i dva ćebeta ... može lako da zatrebaju :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

dragan napisao:
NexT napisao: Mozes da otvoris haubu, poredjas sav alat koji imas i gledas kako je lep plasticni poklopac motora :)

gde ode ova ogijeva tema, da je moderator banovao bi pola foruma garant :kezo:
Nema vremena. Gugla šta je to torx, inbus.... :kezo:

Prebaciće Trojke ovo u posebnu temu.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 10:43
Garaža: lancia lybra 1.9 jtd

Post od sashicus »

@ sasa: pa jes, ono na puntu sve vrvi od elektronike pa ne mozes bas nista da uradis klasicnim alatom. Ili neces ili ne umes...
@ next: prvi deo posta ti se ne podudara sa drugim, nisam ni ja mislio niti rekao da mozes sve da uradis sam, ali neka bude i 10% opravke da mozes, pa ce nekad da ti spasi i zivce i vreme i novac. U sustini daj boze da nam nikad bilo sta zatreba, ali eto, zlu ne trebalo kako kazu;-)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

NexT napisao:Ajde neka mi neko objasni samo sta bi radio u slucaju da zvekne senzor punjenja turbine na dizelu i baci auto u safe mod?
Ili npr ode step motor?

Mozes da otvoris haubu, poredjas sav alat koji imas i gledas kako je lep plasticni poklopac motora :)
Zamenio MAP senzor, za sta je potreban alat.Obrisao gresku.
Prepodesio step motor, ako mislis na regler protoka vazduha za sta obicno postoji jedan malecni sraf na njemu.

Mozes da otvoris haubu i da zamenis sijalicu, zamenis akumulator, zamenis neko parce zice, izolujes kabl koji pravi kratak spoj, zamenis diznu ili svecicu, zamenis kais, zamenis regler alternatora, zamenis bendiks anlasera, zamenis polugu brisaca, zamenis stop svetla ili far koji je razbijen, zamenis creva antifriza ili vakuuma, zamenis EGR ventil, zamenis senzor radilice ili bregaste, zamenis bobinu, zamenis kocione plocice ili diskove itd itd.
Preprogramiras kompjuter ubrizgavanja, preprogramiras radio aparat, iscitas kodove greske iz memorije, resetujes ABS kompjuter itd.
Ima mnogo popravki za koje je dovoljan alat, i naravno rezervni deo kao i znanje da primenis proceduru odredjene popravke.

AKo imas alat veca je sansa za popravak ako ti pritekne neko u pomoc ili ti donese rezervni deo, bilo da ti sam nesto uradis sa alatom bilo da taj neko zna da ga koristi.
Kao da je tesko spakovati i nositi alat. Ne steti ako se ima alat a moze da koristi.

A moze da se radi kako si naveo, digne hauba i lepo uslika mobom plasticni fini poklopac motora i ceka cudo :)

Stvar izbora i pogleda na sopstvene sposobnosti...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Da li imate alat u automobilu?

Post od Uroš S. »

Onda ti pored 20kg alata treba i pola motora u gepeku da bi zamenio to sve. Odakle mi novi far kojim bi zamenio polomljeni, odakle svi ti senzori, gledao sam pre par dana zamenu pločica na Oktaviji, ne znam koliko bi mi trebalo da ono uspem sam da uradim čak ni u idealnim uslovima (auto na dizalici, svetlo, sav potreban alat i znanje da ga upotrebim, nove pločice).
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ljubitelj ako će neko da mi donosi deo nek ponese i alat. :D
Ko zna šta da gleda i kako da popravi ima smisla da tegli alat, a ko ne zna nit ga interesuje nema svrhe. Tačka.
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

cekaj bre pajo, opet idete iz krajnosti u krajnost, ljubitelj je samo naveo nekoliko primera, naravno da je sve moguce odraditi na ulici ali su male sanse da se taj neki komplikovani deo nadje pri ruci, ali, dobrim selotejpom ili malopre pomenutom duct armiranom trakom moze da se privremeno zakrpi naprslo crevo turbine, da se smanji gubitak rashladne tecnosti ukoliko popusti neko crevo- tako mozete stici do servisa, uz pomoc skalpela i novog dela kablica moze da se neka otkinuta zica reparira, probnom lampom mozete otkriti koji osigurac je riknuo, 1 obicna sveca moze da zagreje celu kabinu automobila, 1 lopata vas moze ocistiti od sneznih nanosa, ne morate imati novi far, ali mozete selotejpom zakrpiti rupu ako ste na odmoru a tamo vas zadesi kisa koja traje nekoliko dana, imbusom mozete nastelovati maglenke koje niste palili par meseci jer niste vozili van naseljenog mesta i po magli, pa su se vremenom rastelovali a vi u nedodjiji - u magli...

nemojte pricati besmislene price, javice se jos neki vozac sa jos nekim primerom, ovo sam ispisao onako iz glave, a neki primeri su se i meni desili.

@ Trojke, edituj malo prvi post u temi, pisao sa na brzinu i s mobilnog pa izgleda malo besmisleno a ima i gresaka, kad neko novi cita temu orvi put nece znati da je premestena pa autor izgleda kao pajser ;)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Podesio sam privremeno da možeš da edituješ post pa izmeni šta misliš da treba.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

@ sashicus

U pravu si ti iz tvoje perspektive i to je ok, ali shvati da ima ljudi kao ja koji nemaju probnu lampu, koje ne zanima da traže koja je žica za reparaciju, kojima ne pada na pamet da na drumu po magli šteluju maglenku....to je jedan od glavnih razloga zašto sam zagovornik kupovine novih kola. Ako mi se desi da stanem na putu ili zovem druga da me šlepuje ili šlep službu i pravac kod druga u servis.
Uradim ja nešto sam, ali kod kuće u garaži sa alatom koji stoji u istoj, ali više iz zadovoljstva, a manje iz potrebe jer ruke za majstora praktično ne plaćam. Čak me u poslednje vreme mrzi da menjam i sijalice nego lepo odem kod druga, on mi zameni, a usput popijemo kafu u popričamo.

Gledamo na problematiku iz različitih uglova i svi svi smo upravu.
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

@trojanac: editovao sam.
@paja: ok, razliciti uglovi gledanja, naravno da te razumem ali te i dalje ne podrzavam, pa eto bas zbog toga sto si rekao, u vezi zamene sijalice. ja koji nisam majstor ali imam volje i zelje da ceprkam po raznim stvarima i imam alata, godinama su kod mene u dvoristu i na kanalu visili mnogi drugovi i drugovi drugova, u pocetku je to bilo zanimljivo i voleo sam da pomognem ali onda ljudi postanu bezobrazni i ja svako drugo popodne umesto da gledam neki film, visim pored nekog druga koji pere kola, menja branik, paknove, sijalice i slicno, dok nisam preseko i reko ljudi, zaHebite me vise, imate servise, perionice pa izvolte...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Pa drug ima servis i tamo održavam kola, a to što ne plaćam su neki naši računi.
Inače naravno da znam da zamenim sijalicu, al me 1. mrzi, 2. uglavnom mi je usput da svratim do njega, 3. to mi je povod da se vidimo i prozborimo koju jer na servis idem jednom godišnje.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Uroš S. napisao:Odakle mi novi far kojim bi zamenio polomljeni, odakle svi ti senzori, gledao sam pre par dana zamenu pločica na Oktaviji, ne znam koliko bi mi trebalo da ono uspem sam da uradim čak ni u idealnim uslovima (auto na dizalici, svetlo, sav potreban alat i znanje da ga upotrebim, nove pločice).
Ne znam za Oktaviju, pretprosle nedelje sam ocas posla komplet rasklopio i sklopio komplet plocice, celjusti i diskove sa alatom iz gepeka.Razlog zamena diskova koja je uradjena usput kada su skinuti tockovi radi prelaska sa zimskih na letnji set. To mi je bilo brze nego da sam putovao do servisa, tamo sacekao sigurno neko vreme da se pocne, pa uradi i opet nazad.
Zamena plocica ne oduzima vise od 10tak minuta vremena po tocku sa sve skidanjem i namestanjem tocka.

Far, senzor, kao i svaki drugi deo nabavljas gde i inace, u prodavnicama za tvoj model vozila. Na primer, na putu si u inostranstvu i polomis far. Narucis online i dobijes prekosutra kurirskom sluzbom, uzmes alat iz gepeka i zamenis.
Ili ces auto na slep sluzbu par desetina ili par stotina kilometara do adekvatnog mesta za popravku.
Nikad mi se nije desilo da nisam mogao kvar da otklonim i nastavim voznju, bilo sa novim bilo sa starim automobilom po godistu, nisam korisnik slep sluzbi a auto mi sluzi da zavrsim voznju koju sam zapoceo na cilju.
Meni nije prihvatljivo da prekinem voznju zbog sitnih kvarova koji se inace mogu otkloniti na licu mesta.

Ako se vozikas unutar cetnra grada i nesto se pokvari, nije problem parkirati auto i nastaviti nekim javnim prevozom.Na otvorenom putu se stvari bitno menjaju.
Ako se secam, ti si samostalno izvrsio zamenu sijalica sa LED, sa obicnim alatom bez posete servisu i za to nije bilo potrebno mnogo vremena.

Ko misli da mu alat ne koristi ne treba ni da ga nosi, ko je vest alat samo moze da koristi kada zatreba. Za auto 20tak kg alata nije nikakvo bitno opterecenje.
Odgovori