Biciklizam
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Biciklizam
Ajde bicikli, ali koliko ljudi voze rolere - na to se još nisam navikao. Imam utisak da ih je po Beogradu sad više nego biciklista.
Jbg. racunica je prosta...kad vozis biciklu ne zagadjujes okolinu, cinis dobro sebi i ostane ti najmanje 300e u dzepu koliko auto "potrosi".
Ovde su veoma popularne bicikle, infrastruktura za iste je veoma razgranata te se i ja duze vreme meracim da nabavim jednu.
Posebno sad kad je lepo vreme, pa se na sve strane vidjaju biciklisti...prosto da im zavidis kako uzivaju
p.s. Pitanje za strucnjake: Kakva je marka Serious i koliko je bitno da MTB ima disk umesto klasicnih kocnica?
Ovde su veoma popularne bicikle, infrastruktura za iste je veoma razgranata te se i ja duze vreme meracim da nabavim jednu.
Posebno sad kad je lepo vreme, pa se na sve strane vidjaju biciklisti...prosto da im zavidis kako uzivaju

p.s. Pitanje za strucnjake: Kakva je marka Serious i koliko je bitno da MTB ima disk umesto klasicnih kocnica?
Za taj serious nikad čuo, al to ne mora da znači da je loš. Daj slike i specifiaciju opreme pa da diskututjemo. Švajcarska je puna malih, nama nepoznatih proizvođača.
Diskovi nisu neophodni ako ne planiraš da voziš po snegu, kroz blato do kolena ili spust sa Alpa. Bila je polemika na tu temu na VG pred kraj teme pa ako te ne mrzi pročitaj.
Kvalitetne V-brakes koče odlično u normalnim uslvima, jednostavnije su za održavanje, lakše su i drastično jeftinije. U poslednje vreme je sve veći problem naći MTB ram sa pinovima za montažu v-brakes.
Diskovi nisu neophodni ako ne planiraš da voziš po snegu, kroz blato do kolena ili spust sa Alpa. Bila je polemika na tu temu na VG pred kraj teme pa ako te ne mrzi pročitaj.
Kvalitetne V-brakes koče odlično u normalnim uslvima, jednostavnije su za održavanje, lakše su i drastično jeftinije. U poslednje vreme je sve veći problem naći MTB ram sa pinovima za montažu v-brakes.
Konkretno gledam ova dva modela:
http://www.bikester.ch/fahrraeder/mount ... 74038.html
http://www.bikester.ch/fahrraeder/mount ... 74041.html
Koliko ja laicki vidim, tu je razlika u ceni od 200 chf samo zbog diskova.
Naravno, ne planiram da vozim neki hard offroad po blatu i snegu, downhill i nista slicno...samo amaterska voznja uz povremeni izlazak na neasfaltiranu stazu (to je jedan od razloga zasto ne bih trkacki ili hibrid bicikl).
Inace, komentari kupaca za ova dva modela su max pozitivni.
http://www.bikester.ch/fahrraeder/mount ... 74038.html
http://www.bikester.ch/fahrraeder/mount ... 74041.html
Koliko ja laicki vidim, tu je razlika u ceni od 200 chf samo zbog diskova.
Naravno, ne planiram da vozim neki hard offroad po blatu i snegu, downhill i nista slicno...samo amaterska voznja uz povremeni izlazak na neasfaltiranu stazu (to je jedan od razloga zasto ne bih trkacki ili hibrid bicikl).
Inace, komentari kupaca za ova dva modela su max pozitivni.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
grujicd napisao:Ajde bicikli, ali koliko ljudi voze rolere - na to se još nisam navikao. Imam utisak da ih je po Beogradu sad više nego biciklista.

U principu koce i jedne i druge, disc su skuplje a skuple je i odrzavanje istih, V-break kocnice ce zadovoljiti potrebe vozaca koji ide cross country stazama ili asfaltom. Ako si resio rekreativno da se bavis biciklizmom, povremeno cisto da ostanes u nekoj kondiciji, moj ti je predlog neka zlatna sredina da se gleda u odabiru bicikala. Najbitnije da ti velicina rama odgovara.Floyd napisao: p.s. Pitanje za strucnjake: Kakva je marka Serious i koliko je bitno da MTB ima disk umesto klasicnih kocnica?

Nije razlika samo u diskovima. Osim suntor vile, sve je za klasu, dve bolje na modelu sa diskom. Iskreno ja ne bih uzeo ni jedan, al mi smo malo razmaženi jer smo navikli da cene novih upoređujemo sa cenama tri puta boljih a skoro novih koji se prodaju kod nas po oglasima.
- BAJKER
Pajo, mozda covek hoce nov da uzme. Njegov je izbor svakako. On na to gleda drugacije nego ti i ja npr.

Ma ne bezim ja ni od polovnog, samo sto su ovde polovni o kakvim vi pricate takodje skupi tj. ne mogu se dobiti za 1/3 cene 
Onaj ko plati bicikl 2000chf posle god-dve trazi za njega 1300 a meni je kao amateru koji bi ponekad vozio, to puno.

Onaj ko plati bicikl 2000chf posle god-dve trazi za njega 1300 a meni je kao amateru koji bi ponekad vozio, to puno.
Bajkeru, naravno, zato i kažem da smo mi razmaženi.
Floyd da li je izvodljivo da ga ovde kupiš i odneseš za Švicu?
Floyd da li je izvodljivo da ga ovde kupiš i odneseš za Švicu?
- BAJKER
Onda dodjes u Srbiju, poneses jedno 500-600 evrica i pazaris bajk koji bi tamo i kao polovan debelo platio.

Pa kako da je dovezem...nemam ja djipa 
Salim se, ne znam kako ide to, da li mogu da me zahebavaju na granici i sl.
Raspitacu se kod lika koji vozi bus da li on moze da je doveze, pa bih onda razmislio o toj varijanti.
A kakav je CUBE, konkretno...
http://www.bikester.ch/fahrraeder/mount ... 29579.html
Ovo je max sto bih dao za biciklu.

Salim se, ne znam kako ide to, da li mogu da me zahebavaju na granici i sl.
Raspitacu se kod lika koji vozi bus da li on moze da je doveze, pa bih onda razmislio o toj varijanti.
A kakav je CUBE, konkretno...
http://www.bikester.ch/fahrraeder/mount ... 29579.html
Ovo je max sto bih dao za biciklu.
Samo ti to treba u zivotu pa de se usosis. Svi bicikli koji se u Srbiji prodaju za male novce, kradeni su u Svajcarskoj. I taj isti vozac je prevezao ko zna koliko takvih bajkova u boksu, ali iz smera Svice prema Srbiji.
E pa u tom slucaju ne dolazi u obzir.
Jeste mi malo sumnjivo to sto se skupe bicikle prodaju za dosta manju cenu, posebno imajuci u vidu da skupe bicikle i kupuju poznavaoci, koji ih nece dati bud zasto bez razloga.
Jeste mi malo sumnjivo to sto se skupe bicikle prodaju za dosta manju cenu, posebno imajuci u vidu da skupe bicikle i kupuju poznavaoci, koji ih nece dati bud zasto bez razloga.
Taj rizik postoji, mada mislim da je jako mali. Verujem da u Švici postoji nek registar ukradenih biciklala i da je moguće proveriti da li jekonkretan primerak na njemu. Međutim većina bicikala u Srbiju dolazi iz Austrije, a ne Švice, ali generalno posmatrano pitanje je koliko je njih kradena, a koliko je cela priča fama.
SMnogi prodavci u Srbiji umeju da imaju na lagere bicikle u vrednosti debelo preko 10.000€. Toliku količinu bicikala i te vrednosti nije moguće izneti iz bilo koje države neopaženo, a ni Austrijanci ni Nemci, pa ni Švajcarci nisu blesavi da ne vide takve transporte i da ih ne provere. Mislim da je većina ipak legalna, ali kupovana na veliko, na popustima, kao modeli koji su kalendarski stari dve, tri godine ili kupovani od nekih rent agencija koje menjaju vozni park ili na licitacijama gde se prodaju ukradeni pa zaplenjeni primerci.
Kupovina u Srbiji i transport u Švicu je komplikacija, pa je možda bolja varijanta kupovina rama u Švajcarskoj, a komponenti u Srbiji pod uslovom da imaš nekog ko će ti sve to sklopiti.
SMnogi prodavci u Srbiji umeju da imaju na lagere bicikle u vrednosti debelo preko 10.000€. Toliku količinu bicikala i te vrednosti nije moguće izneti iz bilo koje države neopaženo, a ni Austrijanci ni Nemci, pa ni Švajcarci nisu blesavi da ne vide takve transporte i da ih ne provere. Mislim da je većina ipak legalna, ali kupovana na veliko, na popustima, kao modeli koji su kalendarski stari dve, tri godine ili kupovani od nekih rent agencija koje menjaju vozni park ili na licitacijama gde se prodaju ukradeni pa zaplenjeni primerci.
Kupovina u Srbiji i transport u Švicu je komplikacija, pa je možda bolja varijanta kupovina rama u Švajcarskoj, a komponenti u Srbiji pod uslovom da imaš nekog ko će ti sve to sklopiti.
Namerno ne editujem da bude preglednije
XT pogon, menjači i šifteri, Deore kaseta i nable, teško da ćeš naći bolje za ove pare, mada su ostali ramovi koju si ti verovatno mali. Koja ti veličina rama treba?
http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... :3146;ff=1
XT pogon, menjači i šifteri, Deore kaseta i nable, teško da ćeš naći bolje za ove pare, mada su ostali ramovi koju si ti verovatno mali. Koja ti veličina rama treba?
http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... :3146;ff=1