Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od ljubitelj »

kod napisao: direktno se osecam prozvanim :rofl: salu na stranu, veruj mi da banka zaradjuje i od tvoje upotrebe i koriscenja debitne kartice. iznenadjen ?! :D verujem da ne jer smo mi najveci lopovi ! :(
'-
Zasti bi se ti licno osecao prozvanim, vlasnik banke, veliki deonicar ? :)

Ne radi se u bankarskom biznisu o verovanju, pise u ugovoru koliko se, kada i kome placa. Ja nisam nikada pomenuo rec lopov, ali ako se ti tako osecas ne mogu da te sprecim. Iako nema osnova za tako nesto, po meni.

Ono sto ne valja kod banaka je netransparentan odnos prema klijentu, sakrivanje bitnih informacija a poturanje u prvi plan nebitnih.
Ja imam iskustva sa Barclays bankom, a imam razloga da verujem da ako dodjemo do pricica koja banka je kolika mutljavina, da su ovi englezi u samom vrhu.
Ali, usluga Barclays sluzbenika je takva kakvu ja ovde nikada nisam doziveo niti video da je ikada igde ovde primenjena.

Kada god su me banke jurile, vrlo lako sam predstavnike preko telefona zauzdavao, prostom ponudom da kada je vec tako fina njihova ponuda primenimo princip reciprociteta pa da ja njima pozajmim pare po njihovim uslovima koje meni nude.
Sve banke, bukvalno sve, to smatraju kao najvecu uvredu, goru od psovke :)

Debitna kartica je izbor manjeg zla, kada kod nas jos ne postoji licni (personalni) cek, zapravo kod nas i ne postoji pravi cek gde ja sam upisujem iznos koliko hocu.
A mozda je i bolje da ne postoji, uz poslovicnu finansijsku (samo) disciplinu i (samo)kontrolu stanja racuna.
Mnogi nasi bankarski sluzbenici imaju jos mnogo toga da saznaju sta i kako postoji odavno u svetu, a mnogi od tih se ponasaju arogantno kao da sve znaju.
Naravno ima i drugih koji imaju zelju da pomognu klijentu prvo savetom a tek onda da razmisljaju kako da izvuku dinar/evro.

Ali, da ne bude iluzije nisu bankari ni po svetu cvecke, i tamo ima raznih dogodovstina u odnosu malog coveka naspram sistema.

Banka treba da zaradjuje, nema dileme ali ako se ponasa kao parazit do te mere da ubije domacina (klijenta) prevelikim opterecenjem propada i sama banka.
Kamata koja je kod nas bila pre nekoliko godina 24-35% na pozajmicu je prosto neodrziva pa nije cudo sto je ovoliko firmi koje su uzimale kredite propalo, i tek ce propasti a bankama ostati stanovi, bageri, kamioni, buldozeri, gradj.skele, automobili i sijaset stvari za banku totalno funkcionalno bezvrednih. Banke ubrzano gube klijente preduzeca, samo sto to niko jos ne sme javno da kaze...

Kredit za otplatu kredita uz smanjenje rate a produzenje vremena otplate i broja rata je pravilo za unistavanje klijenta, i prakticno finansijsko ropstvo.
Cista matematika, tj nauka koja je lako dokaziva i univerzalno vazeca.

Za razliku, principi islamskog bankarstva su takvi da banke koje rade po tim pravilima pozajmljivanja novca cvetaju sirom sveta, biznis besprekorno funkcionise a zadovoljni i banka i klijent dugorocno.
A sire se takve banke i po Evropi, Nemackoj na primer zadnjih godina.

Jedna jaca takva banka da dodje kod nas, i sve ove ostale mogu da stave katanac na bravu u narednom periodu ako bi nastavile po starom....

Odavno sam izucio mnoge bankarske trikove tako da veruj, da verujem da banka u svakoj transakciji zaradjuje. Pa i kada nesto poklanja opet zaradjuje posredno vrlo verovatno...

Aksiom koji nikada ne treba zaboraviti u ekonomiji- besplatan rucak ne postoji ;)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Jedno pitanje za sve koji poznaju naše bankare. Imam neaktivan tekući račun u Vojvođanskoj banci, kartica mi je istekla, nisam imao uplate dve godine. Da li da se nadam povećem minusu (za održavanje računa) koji treba da nadoknadim pri zameni kartice ?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Vrlo verovatno.

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Najbolje je da pozoves svoju banku i proveris (ili pogledas na internetu ako imaju tarife) jer tarife zavise od banke od banke.Ja imam racune u Intesi i znam da kada mi je prosle godine istekla kartica nisam placao nikakvu naknadu ni za odrzavanje niti za to sto je istekla ... Jer kod Intese se mesecno odrzavanje naplacuje,ako se ne varam nakon 3 ili 4 promene na stanju (uplate).Ako nisi imao nikakve promene na racunu ne placas odrzavanje.
E sad ne znam kako je to kod Vojvodjanske banke,stoga ipak proveri u svakom slucaju.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Proveriću lično svakako za koji dan. Ovo je samo da se pripremim za najgori scenario. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Najgori scenario je da moras da setas do druge bnke i otvaras novi TR :D
Poslednja izmena od nuk u 28 Maj 2013, 23:12, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Ako će biti održavanje računa bez naknade kad nema promene, onda može. :D
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zavisi koji tip racuna. Meni istice krajem meseca racun koji sam imao otvoren kod Erste, bez odrzavanja. Posle 5 god se automatski zatvara, naravno bez nadoknade. Ja bih ti savetovao da nazoves i pitas, da se ne nadjes u nebranom grozdju.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Geza napisao:Ako će biti održavanje računa bez naknade kad nema promene, onda može. :D
Bez zezanja, moja supruga koristi osnovni TR u Intesi a koji pomenu @Incognito i tu nema odrzavanja ako nema priliva novca, racun posta je automatski neaktivan dok ne legne uplata, tada je odrzavanje 100din bilo
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Ovo je jedino šo sam našao, iz Opštih uslova. Podsećam da nisam pipnuo karticu (Visa electron) 2 godine.

Slika

Raspitaću se kod drugih banaka, ako bude problema u Vojvođanskoj.
Slika Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

U AIK banci se ne plaća održavanje za većinu računa i kartica, pa čak ni za e-banking (nema ni provizije na elektronsko plaćanje računa). Dobra stvar je i što je reč o domaćoj banci. :) Mana je što imaju malo ekspozitura i bankomata.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Banke - odabir, utisci...

Post od Saša »

Koju biste banku odabrali da sada morate otvoriti novi račun? Gledajući na kompletan nivo usluga, troškove održavanja, dostupne kartice, broj filijala i ostalo? Lagano naginjem Intesi, ali da čujem i vas. :)

Tapatalk
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

:plusone: za intezu.

Nije baš jeftino održavanje(250 din) al zato ima ubedljivo najveći broj bankomata i filijala(u Beogradu doduše) a u račun su uključene par kreditnih i debitna kartica. Dodatno pored toga sam uzeo i american express jer se uz nju dobija međunarodno zdravstveno osiguranje pa ako ideš često u inostranstvo isplati se.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

U principu nije toliko bitno ko ima najviše filijala, bitnije je da imaš filijale tamo gde tebi odgovaraju - blizu posla i kuće.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Gezo, u Vojvodjanskoj ne placas odrzavanje racuna ako nemas transakcija u tom mesecu.

Nama je Olimpijski komitet placao kvartalno, svaka tri meseca uplati tri stipendije i samo kada uplati u tom mesecu se placa odrzavanje ;)

Sto se tice filijala, inteza je najbolja jer je ima u dosta Evropskih zemalja. Uvek podignem novac bez dodatnih troskova umesto da placam par e upotrebu bankomata i jos neku proviziju na iznos...
Odgovori