'-kod napisao: direktno se osecam prozvanimsalu na stranu, veruj mi da banka zaradjuje i od tvoje upotrebe i koriscenja debitne kartice. iznenadjen ?!
verujem da ne jer smo mi najveci lopovi !
Zasti bi se ti licno osecao prozvanim, vlasnik banke, veliki deonicar ?

Ne radi se u bankarskom biznisu o verovanju, pise u ugovoru koliko se, kada i kome placa. Ja nisam nikada pomenuo rec lopov, ali ako se ti tako osecas ne mogu da te sprecim. Iako nema osnova za tako nesto, po meni.
Ono sto ne valja kod banaka je netransparentan odnos prema klijentu, sakrivanje bitnih informacija a poturanje u prvi plan nebitnih.
Ja imam iskustva sa Barclays bankom, a imam razloga da verujem da ako dodjemo do pricica koja banka je kolika mutljavina, da su ovi englezi u samom vrhu.
Ali, usluga Barclays sluzbenika je takva kakvu ja ovde nikada nisam doziveo niti video da je ikada igde ovde primenjena.
Kada god su me banke jurile, vrlo lako sam predstavnike preko telefona zauzdavao, prostom ponudom da kada je vec tako fina njihova ponuda primenimo princip reciprociteta pa da ja njima pozajmim pare po njihovim uslovima koje meni nude.
Sve banke, bukvalno sve, to smatraju kao najvecu uvredu, goru od psovke

Debitna kartica je izbor manjeg zla, kada kod nas jos ne postoji licni (personalni) cek, zapravo kod nas i ne postoji pravi cek gde ja sam upisujem iznos koliko hocu.
A mozda je i bolje da ne postoji, uz poslovicnu finansijsku (samo) disciplinu i (samo)kontrolu stanja racuna.
Mnogi nasi bankarski sluzbenici imaju jos mnogo toga da saznaju sta i kako postoji odavno u svetu, a mnogi od tih se ponasaju arogantno kao da sve znaju.
Naravno ima i drugih koji imaju zelju da pomognu klijentu prvo savetom a tek onda da razmisljaju kako da izvuku dinar/evro.
Ali, da ne bude iluzije nisu bankari ni po svetu cvecke, i tamo ima raznih dogodovstina u odnosu malog coveka naspram sistema.
Banka treba da zaradjuje, nema dileme ali ako se ponasa kao parazit do te mere da ubije domacina (klijenta) prevelikim opterecenjem propada i sama banka.
Kamata koja je kod nas bila pre nekoliko godina 24-35% na pozajmicu je prosto neodrziva pa nije cudo sto je ovoliko firmi koje su uzimale kredite propalo, i tek ce propasti a bankama ostati stanovi, bageri, kamioni, buldozeri, gradj.skele, automobili i sijaset stvari za banku totalno funkcionalno bezvrednih. Banke ubrzano gube klijente preduzeca, samo sto to niko jos ne sme javno da kaze...
Kredit za otplatu kredita uz smanjenje rate a produzenje vremena otplate i broja rata je pravilo za unistavanje klijenta, i prakticno finansijsko ropstvo.
Cista matematika, tj nauka koja je lako dokaziva i univerzalno vazeca.
Za razliku, principi islamskog bankarstva su takvi da banke koje rade po tim pravilima pozajmljivanja novca cvetaju sirom sveta, biznis besprekorno funkcionise a zadovoljni i banka i klijent dugorocno.
A sire se takve banke i po Evropi, Nemackoj na primer zadnjih godina.
Jedna jaca takva banka da dodje kod nas, i sve ove ostale mogu da stave katanac na bravu u narednom periodu ako bi nastavile po starom....
Odavno sam izucio mnoge bankarske trikove tako da veruj, da verujem da banka u svakoj transakciji zaradjuje. Pa i kada nesto poklanja opet zaradjuje posredno vrlo verovatno...
Aksiom koji nikada ne treba zaboraviti u ekonomiji- besplatan rucak ne postoji