Vožnja na gas - vaša iskustva

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od Saša »

@Daka

Ne moraš kačiti slike, nije potrebno. Zašto sam rekao da troši manje od dizeleša? Pa vidi, moja prosečna potrošnja (od rezervoara do rezervoara) se kreće u rasponu od oko 7 do 7.5 litara gasa, zimi malo vozim pa to i ne utiče mnogo na računicu. Ako dodam na to utrošeni benzin - recimo da je to 8 litara gasa. Po ceni od 67 ili 67.90 dinara (po koliko sada točim) to je u parama manje od tvojih 4 i nešto litara dizela. Ma, neka troši i svih 9 litara (a ne troši, toliki mi nikad nije bio prosek) - opet sam u parama tu negde kao i tvoj dizel ili manje. Pri tom je to totalno opuštena vožnja (koliko to Punto i njegov slabašni 1.2 motor dozvoljavaju, naravno), a kada bih hteo da teram inat i vozim kao baba - moglo bi to da ide i još niže dole. :)

Još nešto, apropo gradske vožnje: moje gradske relacije su najčešće 2-3 km, a to je nagori mogući režim za potrošnju. Nikako nije isto nečija gradska vožnja pri kojoj se u cugu pređe 20-tak ili više km (recimo sa jednog kraja Beograda na drugi), i ova moja kratka varijanta vožnji. Tada potrošnja ide primetno dole u odnosu na ovu drugu varijantu ekstra kratkih relacija.

Tapatalk
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od NexT »

Zavisi s cim poredite.

Meni 607 moze samo da usteka pare (iako mu to nije svrha, niti cu ikada primetiti visak u novcaniku) u odnosu na dizela. Negde su mi jednaki troskovi sa dizelom od 110 konja u 406-ici, dok u odnosu na E klasu ili 607 2.2 dizel "trosi" manje.
U gradu do sada nisam presao 14.5 litara, dok E klasa moze da bije oko 9 sa klimom.
Na magistrali je jedino mozda dizel u prednosti (pre svega zbog lakoce preticanja), mada mislim da su jednaki, posto plin ide oko 9 litara, a dizel trosi oko 5.
Na auto-putu E klasa pravi prosek od 6 litara, dok 607 drzi 10-10.5.

Najveca razlika je autonomija (E klasa prelazi 1300 sa punim rezervoarom, 607 sastavi 600km).

S druge strane, troskovi odrzavanje su dosta nizi za atmo benzinca u toj klasi.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Saša napisao:@Daka

Ne moraš kačiti slike, nije potrebno. Zašto sam rekao da troši manje od dizeleša? Pa vidi, moja prosečna potrošnja (od rezervoara do rezervoara) se kreće u rasponu od oko 7 do 7.5 litara gasa, zimi malo vozim pa to i ne utiče mnogo na računicu. Ako dodam na to utrošeni benzin - recimo da je to 8 litara gasa. Po ceni od 67 ili 67.90 dinara (po koliko sada točim) to je u parama manje od tvojih 4 i nešto litara dizela. Ma, neka troši i svih 9 litara (a ne troši, toliki mi nikad nije bio prosek) - opet sam u parama tu negde kao i tvoj dizel ili manje. Pri tom je to totalno opuštena vožnja (koliko to Punto i njegov slabašni 1.2 motor dozvoljavaju, naravno), a kada bih hteo da teram inat i vozim kao baba - moglo bi to da ide i još niže dole. :)

Još nešto, apropo gradske vožnje: moje gradske relacije su najčešće 2-3 km, a to je nagori mogući režim za potrošnju. Nikako nije isto nečija gradska vožnja pri kojoj se u cugu pređe 20-tak ili više km (recimo sa jednog kraja Beograda na drugi), i ova moja kratka varijanta vožnji. Tada potrošnja ide primetno dole u odnosu na ovu drugu varijantu ekstra kratkih relacija.

Tapatalk
Zaboravljas da ti placas 2 servisa a on samo jedan :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Al je taj drugi jako smešan cenovno :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

To vec zavisi od majstora do majstora, ali realno gledano, dace vise para na servis benzin + gas nego na dizel :)
(poredim iste automobile samo sa razlicitim motorima)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Da bi to poredili treba prvo da znamo razliku u ceni benzin vs dizel i onda da dodaš 3000din što je mislim među skupljim cenama za servis plina :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Gledam iz svog ugla, 1.4 sa plinom bi dosao na istu cenu 1.3 dizela koji sam uzeo :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Večita diskusija, bolje je ni ne počinjati. Držite se iskustava u vožnji na gas, a šta je isplativije i bolje, to zavisi od mnogo faktora i ne može se lako izvući zaključak.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Day Walker napisao:Zaboravljas da ti placas 2 servisa a on samo jedan :)
Ne, ti zaboravljaš da ja imam fabrički gas i da se servis gasnog uređaja radi u isto vreme kad i redovan i na jednom mestu, za tek malo veće pare. Dakle, imam i ja takođe jedan servis i on konkretno košta samo 7.500 din (i to u ovlašćenom), što je opet manje od njegovog servisa dizelaša. Kako god da okreneš, ova varijanta Punta je nenadjebiva po potrošnji i troškovima održavanja. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Nov 2012, 10:53
Garaža: Opel Corsa 1.3 DTC 111years, 2011 god.

Post od daka »

@Sale
lepo racunas samo kad tebi odgovara tj kad je cena plina nekoliko meseci u letnjem periodu na nekih 0,60 euro centi a zimi se ogradjujes kako ga slabo vozis bla-bla-bla...a zimi bogami predje od 500 pa na vise metara, da bi prebacio na plin i do tog momenta srče benzin u režimu hladnog starta kada dostiže potrošnju i do 1 l na 10 km,tacnije popije skoro deci a predjeni kilometar prepisujete gasu i prosecnoj potrosnji.Ja ti pokazao i dokazao u svim rezimima voznje prosecnu potrosnju(zimi,leti,leti+klima,letovanje(auto-put klima)) i prosek je bio uvek oko 4.3 litre na godisnjem nivou,kad bih postovao propise moglo bi jos manje,ali onda automobil postaje moj gospodar a ne ja njegov.Izracunaj prosek i isplativost kada prelazis prvi kilometar tj 500 metara sa benzinom i litrom gasa kada dostize cenu oko 85 dinara i kada"plindžija"zna da poveća potrošnju za citavu litru(zimi) i onda uporedi sta i koliko vise ili manje trosi u proseku.Dugo sam vagao prilikom kupovine sta je ekonomicnije,"frankenstajn" ili fabricki upakovan dizelas sa mnogo boljim voznim karakteristikama koji je bio proglasen motorom godine u svetu.
Da zakljucim iz iskustva,zimi sa motorima slicne kubikaze i istog proizvođaca cena predjenog kilometra na razdaljinama koje ja prelazim (kuca-poso-poso-kuca(100km)) u istim rezimima voznje,zimi potrosnja ide u korist dizela za nekih 100-tinak dinara na predjenih 100km.Medjutim ima i jedna losija strana,treba mu citav kilometar skoro vise naspram benzinca da bi se kabina pocela zagrejavati.U letnjim mesecima blagu prednost merenu u par desetina dinara ide u korist "plindže" i to svega par meseci,ali je racunica uvek "kolebljiva" jer sama cena plina abnormalno varira ne na godisnjem vec na mesecnom nivou pa s toga nikad nisam skroz nacisto ni po pitanju proseka potrosnje u toku meseca,dok sa dizelom to nije slucaj i oscilacije cene po litru ne osciliraju toliko!

I jos samo da dodam utisak prilikom prelaska voznje iz Dizela u punta na gas,razlika je ogromna po pitanju medjuubrzanja,imam utisak kao da vozim APN-ca kada vozim "punta",bas je slabasan.

Cena održavanja po meni su slicne,benzincu trebaju kablovi svecice i servisi za plinsku instalaciju+atesti i povremene zahebancije a dizel iziskuje malo skuplji filter nafte na svakih 45000km!!!
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Filter nafte na multijetu se menja na svakom drugom servisu, tj na 20-30000km (obzirom na (ne)kvalitet goriva). Nema potrebe menjati ceo filter koji košta 20-35€, dovoljno je zameniti tzv ulozak filtera nafte koji košta 7-9€. Na mom multijetu menjam na svakom malom servisu koji radim na 10000km.

Sent from my Sirona C1 treatment center
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

Stevo,kod mene je trenutno oko 3500 din filter nafte(ili ulozak,jbm-li ga),navodno ga menjaju na svakih 30000km(ne pise u uputstvu interval zamene koje sam dobio), ali sam u uputstvu procitao za punta da se menja na 45000km, cenu filtera za tog dizela nisam znao,eto hvala sto si nas obavestio . ;)

I jos jedna bitna stvar, ovde sam uporedio dva razlicita modela automobila i potrosnju,treba uzeti u obzir da je corsa teza za nekih 300-400 kg od klasika,pa mislim da bi ipak tvoje iskustvo bilo merodavnije i sama ocena sta je ekonomicnije!?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Daka, moj prosek je stalno oko 7.5 litara gasa + benzin, bez obzira da li je zima ili leto (8 litara gledano u parama). Zimi potrošnja skoči verovatno i do 9 litara gasa (gledajući ukupno troškove sa benzinom - povećanom potrošnjom), ali zato leti ode ponekad i ispod 7 (uz skoro zanemarivu potrošnju benzina), tako da ni moj prosek nije naročito velik. Ni tvoja potrošnja zimi nije 4 litre i nešto već dosta više, ali prosek je čudo... :D
Zimi stvarno ne vozim mnogo, odnosno gledam da to svedem na neophodni minimum (nemam još uvek ni zimske gume - još jedan razlog više :) ). Računaj kako hoćeš, po ceni gasa kojoj hoćeš (uzmi neki prosek cene, ako ti je tako lakše), ali po meni je (malolitražni) benzinac sa gasom trenutno ekonomičniji od dizela.
Imam jedan servis godišnje koji košta 70 evrića (i to u ovlašćenom) i to je sve. Atest se ne radi svake godine već jednom u 10 (ili 5 godina - videćemo još), što je kraće od vremena koji se auto zadrži kod vlasnika. I nije uopšte nikakav "Frankeštajn" već fabričko vozilo kakvo je izašlo iz salona. A to kako ide, koliko bolje povlači - znaš koliko me "tangira" po ravnom Novom Sadu i još ravnijoj Vojvodini...? :)
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

+ benzin....e hebi ga,samo to i kad najvise trosi !!!
Nece biti da je prosek zimi i leti isto,racunicu je teze napraviti kod vas jer nikad niste nacisto koliko ode goriva tj koliko tacno predje kilometara ne benzin a koliko na gas.
Ako je prosek oko 8.5 litara gasa kako pricas onda predjenih 100 kilometara kosta:
1. LETI(3 meseca) 8.5 x 68 din= 578 din
2.ZIMI (4 meseca) 8.5 x85 din(bio je i 88 din)=722 din (8.5 l je neizvodljivo ,ali ajd)
3.prelazni periodi (8 meseci) 8.5 l x prosecna cena oko 76 din=646 din

Dizelas (u mom slucaju)corsa od 1280 kg tezine 4.3l x 150 din prosecna cena= 645 din

To je to u praksi i racunu :pijemcaj:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Po toj tvojoj računici prosek potrošnje Punta je 648,6 din (578+722+646/3) naspram tvojih (uvek istih 4.3 litre :D) - 645 dinara. A kada odbiješ razliku u ceni servisa (koliko ono izađe redovan servis za tu Corsu u ovlašćenom? :D ), računica je definitivno na strani Punta. :kafa: :kezo:

p.s. Ja zimi trošim više benzina, tako je, ali i ti moraš u naftu da krkaš aditive da se ne zaledi... Košta i to... A još i cvokoćeš... :rofl:
Odgovori