Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Biciklizam

Post od snork »

Ovako nešto?

http://planetbike.rs/pbshop/pb-6271;1;0 ... -CRNI.html

Imaš naravno i trkačke volane koji su skroz savijeni, ali nadole.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa otprilike tako nešto. Ne mora tako jako savijen ka unutra.
Ispružiš ruke ispred sebe spojene, i onda ih razmakneš na zamišljenu širinu volana, praviš se kao da držiš volan. Videćeš da je u pitanju mali ugao u odnosno na početak, ali koristan :)

Ukoliko od početka pomeraš ruke po zamišljenoj pravoj liniji bez luka, a tvoje ruke prave luk, kada ih širiš, onda ćeš i videti kako šake moraju da kompenzuju to savijanje i savijaju se ka unutra, umesto da ostanu u pravcu podlaktice.

Ovaj kao da je malo savijen
Slika

Ovaj je idealan za razne položaje, ali mi ružno izgleda na biciklu. Kao volan od dajca da imam.
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

I "ravni" volani imaju zakrivljenje. Najčešće je 5* ali ima i modela sa 10*

Inače taj od dajca je pravi trekking volan, idealan za dugačke ture baš zbog mnoštva mogućnosti hvata.
Korisnikov avatar
oli
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 19:39

Post od oli »

Dobio danas od zene(posto sam poceo da kukam kao me Uvex nerviraju :mrgreen: )
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Da li tzv industrijski ležajevi mogu da se stave u svaku nablu?
Da li se prilikom stavljanja nabijaju ili samo "sednu", hoću da li je potreban neki poseban alat (kao za neke druge mašine npr.)?
Da li je moguće naći tačnu dimneziju koja seda po spoljnjem obodu u šolju i unutrašnju u koju tačno ulazi osovina ili se to doteruje stezanjem konusom?

Razmišljao sam da zamenim kod mene, makar nazad. Nekako mi melju one kuglice i nerviraju me :)

Kako čistiti te kuglice? Imam utisak da je unutra ušla prašina kada tako melju, a možda sam ih malo i saprao sa WD40 :mrgreen:
Da li staviti grafitnu ili običnu tovatnu mast?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja to svake sezone, rasklopim, ocistim i zamenim sta treba.
To je lagani poslic od po sata, mada treba skinuti zupcanike pozadi.

Tovatnu mast staviti.

Sent from my ZTE-SKATE
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Kažeš treba skinuti i zupčanike pozadi -> da li kuglice u njima treba na taj način remontovati ili ne dirati? I to čudo ne mogu da odvrnem, treba neki alat. Mislim da je kod mene ona varijanta, kada pedališ da se zateže, na navoj.
Meni je to sizifov posao, kada mi se raspu kuglice, pozelenim kao hulk :D

Meni nisu oni venčići kao pre, nego baš kuglice uvaljane u mast po obodu šolje.

Gledaću za vikend da to sve rastavim i operem i očistim i namuljam opet masti. Nervira me što se lanac ne može skinuti da ga operem. Nema onu kopču, nego je iz jednog dela.
Preša sam oko 2000km sa njim, da li da ga menjam?

Da li i prednji točak treba tako remontovati. Mislim da kod njega nemam tih problema sa prljanjem, ili nisam obraćao pažnju.

Najviše mrzim, kada moraš da radiš na osećaj. Odnosno kada treba proceniti koliko si dobro stegnuo konuse, a da se točak ipak vrti :)
Mislio sam da bih izbegao sa ležajevima. Stegneš i cepaš :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ja jednom godisnje na starijim bajsevima otvorim oba tocka.
Istina je da se radi na osecaj, ali taj osecaj se vremenom i stekne.
Za zadnji zupcanik treba alat koji je 400 kinti, i za lanac je alat toliko.

Lanac mozes da cistis i na biciklu, ako napravis foru sa posudom od 5l, koju proseces tako da ostavis prostor da lanac uleti u benzin, kad je posuda malo zakrivljena(u zoni zadnjeg menjaca).
Mada i taj tvoj lanac se skida, mozes na koju hoces kopcu.

Meni nije problem da to otvorim povremeno, za srednji pogon uvek biram patronu, jer je ono cimanje od posla.

Kuglice u zadnjem zupcaniku, bi zaobisao da cistim, mada i to moze relativno lako da se uradi, samo sto ih je mnogo, pa se zagube, njega zamenis u kompletu sa lancem, mada i to moze da se vozi iahha.

Menjas kad krene da ti preskace u velikim brzinama pod opterecenjem.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Po ovim internet člancima je savet da se menja kada se istegne, baš da ne bi oštetio zupčanike. Doduše kod mene nisu skupi zupčanici, pa nije neki trošak ni ako njih zamenim.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao: Preša sam oko 2000km sa njim, da li da ga menjam?
Kako se roleri u linkovima troše, tako se lanac izdužuje. Mislim da kada se produži za 2 ili 3 %, to znači da je za zamenu. Postoji prost alat za merenje istrošenosti (kao kartica koju utakneš u lanac), ali se može izmeriti i bez toga: jedan pun link ima tačno jedan inč (25.4 mm). Izmeri precizno dužinu npr. 20 linkova (da bi smanjio grešku) i videćeš na čemu si. :) Ja mislim da na 2000 km verovatno ne treba da se menja.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

nikaragva napisao:Po ovim internet člancima je savet da se menja kada se istegne, baš da ne bi oštetio zupčanike. Doduše kod mene nisu skupi zupčanici, pa nije neki trošak ni ako njih zamenim.
Shimano zupcanik te klase je 800 kinti.
JA to vozim godinama(bar 5), pa onda zamenim sve komplet(zupcanik lanac), kad vidim da je dotrajao.

Mozda mozes i to preventivno menjenje lanca, pa opet kasnije sve da menjas, to ti ne gine :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pda, neću dirati ništa. Možda da pokušam da skinem lanac. Ako ga čistim kroz benzin u flaši, onda mi nakapa benzina po zupčanicima i spere mast. To mi se već jednom desilo.
Bicikl manje više izgleda kao i kada sam ga kupio, ako bi se oprao. Jedino se vide tragovi korišćenja na sicu :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Skini točak i četkom za farbanje operi celu kasetu benzinom, al drži točak savijen tako da se benzin ne sliva u nablu nego da kaplje na zemlju. Kaseta će biti kao nova. Dok je bicikl prevrnut i bez točka istom tom četkom operi pulije i lanac tako što držiš krpu ispod njega da u nju kaplje.
Posao traje par minuta a efekat je odličan. Benzin brzo ispari pa kad montiraš točak namažeš lanas, provrtiš ga kroz sve brzine i posao je završen. Nema potrebe mastiti ni kasetu ni prednje lančanike.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

....ili teraj ko ja, 8 godina nisam oprao lanac... :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

:rofl: :rofl: :rofl:
Odgovori