Ja bih recimo isao na dizela, iako uglavnom vozim benzince. Ja mislim da kod dizela, ipak ima manje cimanja(mene dotice recimo zadnja zakonska uredba oko LPG-a, iako je uredjaj u kolima svojevremeno atestirala VINCA).
Zlatnu sredinu ces tesko naci, u principu kod novijih automobila motori su ti najmanji problem. Ostale gluposti mogu boolju da ti pomere.
Fiat ti je(koliko sam samostalno zapazio) najjeftiniji za odrzavanje. Stilo ti je u toj prici, kao i bravo. Nisu bas gradski autici, ali nisu ni veliki. Medjutim, fiati uglavnom odbacuju elektroniku kao stano telo

Ostali Italijani su ti manje-vise slicna prica.
Ima bas bas dosta da se bira u tom cenovnom rangu, ali bas u tom zecu lezi grm-sta te ceka posle jedino ces da znas(mozda) ako kupis neki poznati auto, od nekog poznatog.
Ono sto si naveo kao tvoj neki izbor je otprilike to. Sem ipsylon i saxa(za njih nisam siguran po pitanju odrzavanja)... mozda bih dodao i clio...ali samo benzince.
P.S: posto tebe zanimaju manji automobili, mislim da je tu ipak logicniji izbor-benzinac(za novac kojim raspolazes). Ako nista drugo, trebalo bi da su manje presli