Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od jaksa »

Ja generalno ne volim da se pravi, mada nije ni to isključeno. Svakako hvala na ponudi, ako se odlučimo za tu opciju javljam se.
Imam i 2. opciju:
Slika
Ova se isto uklapa i odgovara iako je tako tamna i jednobojna. Sve sa slike i malo drugačije cca 70k din. Police su tanke, to je bzvz.
Koliko bi koštalo da se pravi ali opcija 1.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Eger treba gledati on je lider....ako odgkvaraju njihovi dezeni... ne drobi se...u suprotnom savet samo gde su masine ostre :) abs prekrije mada ako je iskrzano secenjem neuredno je...

Послато са GT-I9105P користећи Тапаталк 4 Бета
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

swemir napisao: Vlajko nikad previshe termike i igara :)
Pa previše je ako se investicija ne vrati dovoljno brzo.

Ajde da postavimo pitanje ovako.
Koliko ste spremni da platite auto koji troši 1l/100km?
Da li on vredi 5 puta više od onog koji troši 5l/100km?
Next bi možda razmislio, ali m.m. bi pitao pošto je onaj što troši 20 l/100km
Treba imati meru i prilagoditi se sopstvenim potrebama.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Jel ima egger (pretpostavljam da na njih misliš) kod nas?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ako je univer 5 cm bice tesko kao tuc.
Sve moze lepo da se napravi, imamo jednog super stolara. Mada bih zamolio Bajkera za kontakt od njegovog, za svaki slucaj.
Jakso, pogledaj materijale i Dipou, prekoputa Delta City.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Da egger na njih... uvoznik je lamex mada ga ima i u stillesu...u bg-u ne znam ko prodaje...

Od okova blum blanco a od povoljninih fgv se dobro pokazao...

Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Imas ga u Darex-u na Bezaijskoj kosi blizu Tempa, inace imitacija kao da je debelo 5 cm su sacaste ploce.http://www.darexmax.rs/proizvodi/plocas ... e-.57.html
Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Cenu definise puno parametara tako da je teze reci... duzina i tip kanta. Tip univera i okova... cena ruku oko 50 posto cene materijala...
Vlajko slazem se...

Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

jaksa napisao:Ja generalno ne volim da se pravi, mada nije ni to isključeno. Svakako hvala na ponudi, ako se odlučimo za tu opciju javljam se.
Imam i 2. opciju:
Slika
Ova se isto uklapa i odgovara iako je tako tamna i jednobojna. Sve sa slike i malo drugačije cca 70k din. Police su tanke, to je bzvz.
Jel može neko od vas odokativno da proceni koliko ovo sa slike košta da se napravi?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Otprilike cena materijala + 50% ruke kao sto je gore neko vec naveo. Dobra stvar kada se namestaj pravi na meru je sto namestaj uvek mozes prilagoditi merama koje ti trebaju u prostoriji dok kod gotovog kupljenog ne mozes.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

jaksa napisao:Ja generalno ne volim da se pravi, mada nije ni to isključeno. Svakako hvala na ponudi, ako se odlučimo za tu opciju javljam se.
Imam i 2. opciju:
Slika
Proveri u Ikei za svaki slucaj, mozda ti se cak i isplati da doneses. Imaju vrlo dobre stvari, i dosta toga je cak i vrlo kvalitetno uprkos niskim cenama. Ne moze ni da se poredi sa najvecim delom djubra tipa Forma Ideale ili Vitorog i slicni. Mi imamo trpezarijski sto sa stolicama koji se aka svaki dan 15+ godina i nista se nije rasklimalo ili slicno. Ok je i praviti uz dobrog majstora, ili jos bolje sam, ali kako vreme prolazi ja sam sve manje entuzijasta za takve poduhvate, a narocito sa majstorima.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Ne mogu da dovlačim iz inostranstva, nemam ni živaca ni način da to radim.
Ovo sa slike je inače Simpo, uživo sasvim ok izgleda ali meni se više dopada ona nemačka varijanta, como.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Nego da se mi vratimo na izolaciju tavanske ploce! :D

Narucio sam stiropor od 5cm,plus stirodur od 2cm i mislim da ce to biti sasvim dovoljno.

Sad me samo interesuje da li da stvljam najlon i gde da ga stavljam!!!??? :zbunjen:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

To znači da nisi pročitao koristan link koji sam ti dao.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

vlajko napisao:
swemir napisao: Vlajko nikad previshe termike i igara :)
Pa previše je ako se investicija ne vrati dovoljno brzo.

Ajde da postavimo pitanje ovako.
Koliko ste spremni da platite auto koji troši 1l/100km?
Da li on vredi 5 puta više od onog koji troši 5l/100km?
Treba imati meru i prilagoditi se sopstvenim potrebama.
Slazem se, oko povrata investicije. Treba prilagoditi odabir tako da se razmislja o ukupnim troskvima izolacije+ energenta koji ce se platiti.
Na pitanje koje si postavio, prema saznanju iz prakse sasvim su drugaciji odnosi troska ulaganja i dobijenog pri gradnji zgrada.
Da li bi platio 10% vise za kucu koja umesto 20 lit dizela (m3 gasa) trosi 2 lit/ m3 po m2 podne povrsine za 365 dana uportebe, a pri tome znas da je realno pravilo ocekivati da cena goriva poraste ?

Ove ili slicne brojke su tipicne za nasu klimu i cene kostanja gradnje kod nas.

Sama debljina izolacionog materijala vrlo malo utice na cenu izgradnje zgrade danas, tipicna cena meke vune od 100mm je (nesto manje od) 2 evra po m2.

Povecanje izolacije potkrovlja od 150m2 sa 10cm na 30cm povisava trosak vune za 300 eura a usteda energije i narocito komfor boravka se jako primeti.

300 eura investicije se vrati kroz razliku placene energije obicno za 2-3 godine.

Skuplje je danas napraviti zgradu i koristiiti je kroz tekuce troskove kada se napravi sa 8cm izolacije nego kada se napravi sa 15cm iste izolacije na period 5 godina ili vise koriscenja.

Tamo gde novac vise vrednuju, tipicno Nemacka, Austrija, Poljska, Svajcarska, Skandinavija su odavno prihvatili takav nacin gradnje za koji kod nas jos postoji dilema da li je izolacija korisna i potrebno stedeti energiju (citati novac).

Svaka zgrada je individualna matematika ali generalno danas kada neko kaze da je 5, 8 ili 10cm izolacije dovoljnna meni samo kaze da nije izveo racunicu na papiru i nije u toku sa tekucim standardima gradnje.

Kod nas ima nemalo kuca i zgrada (cak i novih visespratnih) koje nemaju niti 1 cm izolacije vec je "fasada" vidljivi crveni giter blok.
Skoro sam bas zagledao jednu takvu od 5 spratova, jos neuseljenu, na Banovom Brdu gde je giter blok ostao tamo gde se ne vidi sa ulice a samo je ulicna strana sminke radi zasluzila nekoliko cm stiropora.

Najbolja varijanta je namenski kredit za izolaciju sa ratom koja je taman tolika kolika je usteda na energiji, ali smatram da izolaciju treba upotrebiti i kada ne postoji taj idealan slucaj da izolacija sama sebe otplacuje odnosno da je povrati investicije trenutan.

Ja nikako ne vidim da postoji dilema danas staviti smanjenu izolaciju jer je pocetna investicija nesto manja eto da bi se reklo da je uradjena i/ili estetskih razloga izgleda fasade kada neko investira u zgradu koju kasnije namerava da sam koristi i placa troskove energije.
Odgovori