Terenci

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Terenci - moda ili potreba ?

Post od trojanac »

Nema tu prave računice. Da je skuplji za održavanje, sigurno da jeste, a u kojoj meri zavisi od mnogo faktora. Nije održavanje samo menjanje ulja i filtera. Jeste u prvih par desetina hiljada, ali kad treba menjati pločice i diskove, amortizere, set kvačila... gde smo onda u odnosu na klasičnu limuzinu? Sigurno da razlika nije zanemarljiva, a da li je to 20, 30 ili 50% zavisi od mnogo toga.
Svakom autu i svakom segmentu se može naći mana. Pa čak i gore nabrojane limuzine/karavani sa 4x4 pogonom, nisu savršena vozila iako na prvi pogled deluju kao rešenje za sve potrebe i uslove.
Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Idealnog vozila nema, sve zavisi od ličnih potreba, preferenca i pre svega mogučnosti.

edit , setio sam se idealnog vozila..golf 2 d :oops:
Poslednja izmena od maniaxxx u 22 Avg 2013, 16:38, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

trojanac napisao:Svakom autu i svakom segmentu se može naći mana.
Naravno. Zato svako treba da izabere ono sto mu najvise odgovara a to bar danas, kada postoji toliko razlicitih segmenata, nije problem.
maniaxxx napisao:Idealnog vozila nema
Ima ali to je individualno.
Za mene bi idealan bio 911 i boleo bi me bip sto ne mogu na Pester s njim.

p.s. Videh te pre par nedelja u BG blizu Trga Republike, tacnije u Francuskoj :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Stjepa napisao:
Svuda se pomene da više troše. E pa da po stoti put pokušam razbiti tu predrasudu. Ko me zna od ranije zna da sam vozio i Rav4 i Clio između ostalog. Zašto navodim ova dva auta? Zato što su sušte suprotnosti kako god da se sagledaju. Nemaju niti jedni zajedničku tačku.
A onda se uhvatimo potrošnje: Clio 1,2b je trošio oko 7,5-8l; Rav 2,0 d-4d, gle čuda, istu količinu je toršio. Pa još je ranije postojala razlika u ceni ED i BMB-a u korist ED, tako da je CLIO TROŠIO VIŠE PO PREĐENOM KILOMETRU.
Čovek se prosto zapita čime ovaj maleni opravdava potrošnju "normalnog" vozila, ili odakle mu pravo da toliko posrče?! Iako je toršio koliko i drugi manji gradski automobili, ali i dalje je to rang potrošnje SUV-a.

Jel se meni cini ili ti poredis babe i zabe, tj potrosnju benzinca i dizelasa?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Drugar moj od 2003 vozi RAV4 benzinac, prvi vlasnik. Troši ko smuk, mada se auto pokazao perfektno.

Pretpostavljam da je D4D bio mnogo skuplji pri kupovini, inače ih ne bi bilo mnogo manje na ulicama. Na stranu što je besmisleno poređenje sa 3x jeftinijim autom.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Veci SUV-ovi su skuplji od kola za exploataciju,tu nema dileme.
Drugo,niko ne racuna da SUV jede gumu duplo brze,da cesto dolazi sa vecim dimenzijama felne,a gume ipak jesu skuplje,i ako ne mnogo.
Vise trosi diskove,koji su opet,cesto skuplji.
Vise haba menjac,tezina se na sve odrazava i ako je neko nekada kupio veliki SUV sa 150.000km i vise,zna koliko exploatacija toga moze da kosta.
U vecim klasama se potrosnja ne razlikuje 1l,nego Boga mi oko 4,5l za isti motor...
Neko ko prelazi 50.000km,to moze da ga kosta opasno...
Osiguranje jeste skuplje za SUV,provereno.
Cena SUV-a u odnosu na auto slicnih gabarita jeste skoro uvek dosta velika.
ML je dosta skuplji od E klase recimo...

A reci da su SUV-ovi kao ostala kola,samo sa vecim klirensom i da ce recimo jedan karavan sa 4x4 proci svuda gde i SUV je cista neinformisanost.
ML i E klasa sa 4x4 pogonom imaju zajednicko samo to sto se na oba pogon zove 4matic. A oba potpuno drugacije funkcionisu,a ML pored toga ima i sve odlike dobrog terenca.
Nisu svi SUV-ovi kao Cayenne i X5,sa gumama sa formule i pravljeni da peglaju striktno po asfaltu,ima i drugih,kao sto je ML,koji ima sasvim dobre terenske sposobnosti,a o Range Roveru mislim da ne treba ni da pricamo,pa je on opet sasvim dobar SUV za put.

A sama voznja SUV-a svakodnevno po putu je osakacena od starta u odnosu na limuzinu ili nesto drugo sto se moze kupiti za te pare.
Naravno,ne voli svako iste stvari,tako da svi kupujemo iz razlicitih razloga kola,te se ne moze ocenjivati neciji izbor automobila,kako god i gde god ga vozio.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Terenci - moda ili potreba ?

Post od Saša »

Nisam rekao da će običan karavan sa 4x4 proći svuda kuda i SUV (mada verovatno i hoće) već specijalne "off road" verzije tipa Audija Quattro Allroad. Velika razlika. :)

Tapatalk
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

A ti si zakljucio da su recimo A6 ili A4 Allroad kao ML ili Range Rover, po cemu?
Sta to on ima,da mozes reci da je dobar za offroad,osim 4x4 pogona?
Ima li 100% zakljucavanje diferencijala,kao ML ili Land Cruiser?
Ima li putnicke gume ili SUV gume?
Kod Off-Road-a postoji mnogo vise od klirensa i 4x4 pogona...
Po meni su Audijevi Allroad modeli samo malo bolji karavani,sa vecim klirensom,a vecinom sminka,jer pravom SUV-u nikada nece moci da pariraju.

Naravno,pod SUV na koje ja mislim,ne smatram Q5 koji standardno dolazi sa prednjim pogonom,Cayenne koji je natrimovan da po putu lezi kao automobil i slicno...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Alrod moze imati veci klirens od recimo crva a sigurno da ima bolji 4x4 sistem za sneg i takve stvari.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ne mogu da pariraju, ali i ne treba...
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Floyd napisao:
trojanac napisao:Svakom autu i svakom segmentu se može naći mana.
Naravno. Zato svako treba da izabere ono sto mu najvise odgovara a to bar danas, kada postoji toliko razlicitih segmenata, nije problem.
maniaxxx napisao:Idealnog vozila nema
Ima ali to je individualno.
Za mene bi idealan bio 911 i boleo bi me bip sto ne mogu na Pester s njim.

p.s. Videh te pre par nedelja u BG blizu Trga Republike, tacnije u Francuskoj :)

Mene? Može biti.

A da popravim, univerzalnog idealnog vozila nema, individualno ima.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ali opet poredis sa CRV-om koji kosta upola cene A4 Allroad-a...

37mm je visi Allroad od obicnog A4, i to je jedina razlika koju sam ja uspeo da nadjem.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

A4 allroad je samo sminka... A6 allroad je mnogo ozbiljniji terenac od Q7 ali i skuplji...

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Terenci - moda ili potreba ?

Post od Saša »

Xepoj87 napisao:A ti si zakljucio da su recimo A6 ili A4 Allroad kao ML ili Range Rover, po cemu?
Sta to on ima,da mozes reci da je dobar za offroad,osim 4x4 pogona?
Ima li 100% zakljucavanje diferencijala,kao ML ili Land Cruiser?

Ne, to nisam ni rekao. Nisu pravi terenci isto kao što nisu ni SUV, ali će isto tako proći svuda kao i oni, bez ikakvih problema. I jedne i druge krase 4x4 i viši klirens i to je to, ništa specijalno, samo drugi oblik karoserije. :)

Tapatalk
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Laki021 napisao:Jel se meni cini ili ti poredis babe i zabe, tj potrosnju benzinca i dizelasa?
Ne čini ti se. Namerno sam to uradio. Lepoo sam i napomenuo da nemaju ama baš ništa zajedničko.
Ali kad običnom čoveku pomeneš taj clio i taj rav šta misliš šta će da kažu koji više troši? ;)

Primera radi: dogovaraju se kolege/drugovi da odu negde zajedno jednim autom na roštilj. I ova dva su im opcije. Dogovor je da se podeli gorivo (sve navodim kao primer). Relacija nije velika tako da komfor nije presudan za 4 osobe. Da pogađamo koliko će ih glasati za Clia jer će trošak biti manji? Da ne kađem oprobano.
Kad sam "kukao" koliko mi Clio troši (mnogo gledajuću na to šta je on pružao a šta rav za istu potrošnju) neki (van foruma) su mi se smejali i dobaciva što ne prozivam rava za potrošnju.
nidza napisao:Pretpostavljam da je D4D bio mnogo skuplji pri kupovini
Naopako, pogotovu u visokim nivoima opreme. Zbog te cifre sam imao neke nedopustive zamerke na njegov račun. Ipak nije to vozilo koje novo iz salona doteraš za 10k e pa da se pomiriš sa nečim.
Nisa bio kao Crni, ali sam se ozbiljno razočarao u Toyotu (plaćeno-dobijeno).
Odgovori