Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Re: Grčka

Post od nixa »

@crni

Ukoliko imaš drugačije mišljenje od nekih, slobodno ga iznesi, a ne da pišeš da drugi pišu gluposti. :thumbdown:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Grčka

Post od Sloba »

Moje iskustvo sa saobracajem u Grckoj je takodje pozitivno. Vozio sam motor na Krfu i Rodosu, kola na Kasandri, sada na Tasosu... Vozaci su generalno tolerantni, a svakako da se sretne poneki vozac koji je nervozan ili nespretan za volanom. Naravno, uvek ostaje pitanje da li je za volanom kola Grk ili neko deseti. Sezona je i ogroman broj kola je iznajmljen. Sto se mentaliteta tice, meni su ok. Zemlja im je prilicno zapustena, ali ko smo mi da im nesto pricamo o tome, jel... U svakom slucaju, oni u svoji na svome, a mi smo gosti, kojima inace niko ziv ne valja, od CG i Bugarske pa nadalje.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

I o srpskim vozačima bi mnogi stranci verovatno automatski stekli negativan utisak da se samo malo (i jedino) provozaju po Beogradu, no to uopšte ne znači da su svi naši vozači takvi. Tako je i sa Grcima u Solunu i drugim većim gradovima. :)

Tapatalk
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Guglao sam u vezi smeštaja i naiđoh na par sumanutih izjava u vezi Grčke i Grka.
Odavno ne posećujem ovaj forum, ali nisam mogao a da ne ostavim ovaj post....

Prvo, malo je tolerantnih ljudi vozača na putevima kao Grka. Generalno, niihovi putevi su očajni (ne novi autoputevi), saobraćajna signalizacija je 2 nivoa ispod Srbije, ali u saobraćaju nema siledžija, nema sirena, svađe. Uvek onaj ko je sporiji ne pravi gužvu, uredno se skloni, poštuju čoveka za koga vide da je zbunjen, izgubljen...
Drugo, uglavnom standard življenja je niži neko god nas gledajući kvalitete objekata i infrastrukture po gradovima. Recimo, skuplji internet a gori nema u EU. Nisu pedantni za kola, ne mare za šiblje koje para farbu, prašinu sa kola svakodnevno brišu metlama (zato kola i nemaji sjaja).
Kao ljudi su odlični, predusretljivi, opušteni, ali za razliku od nas kod njih nema ništa džabe, sve se naplaćuje, jako se poštuje privatna imovina, krađe skoro da nema, pa nemojte očekivati pragmatizam ništa po tom pitanju. Dešava se da matore grkinje budu baksuzi i džangrizave ili sitičave.
Saobraćajna policija je jako tolerantna prema turistima, ne dira ih bez velike nužde. Lično sma imao više puta slučaj da me hvataju na radar, čak jedamput sam išao preko 160, tamo gde je ograničenje 60, i opet bez kazne.
Napomena u vezi puteva. Dobo obratite pažnju na klizav kolovoz kad počne kiša. NJihovi putevi su jako klizavi, uglavnom od krečnjačkog agregata je asfalt (onaj beličasti), kad padne prva kišica. U Grčkoj je kažnjivo voziti danju sa upaljenim oborenim ili dugim svetlima. Ovo znam da niste znali, Grke kažnjavaju a turiste retko...
Sve ovo je iz iskustva od preko 50 odlazaka u Grčku i pređenih X kilometara. Nemojte vređati Grke, jer je to redak narod koji nas poštuje. Ne nazivaju nas paradajizadima kao Crnogorci recimo...

I pošto ste većina vas iz Bg, zapamtite da gorih vozača na otvorenim putevima van Bg od vas u Srbiji nema (kako po siledžistvu nekulturi, tako i po elementarnom neznanju). Odmah za vama slede vozači iz NS i Pančeva. Zato nije ni čuditi kakve komentare ostavljate u vezi Grka.

Godinama mi je posao vozilo - put - saobraćaj, i imam puno pravo da ovo tvrdim jer sam i skolovan za navedeno (dipl.ing), a crna hronika i podaci MUP-a to i potvrđuju.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Slazem se, samo to za upaljena svetla danju ti je rupa na saksiji. Mirko Alvirko je to pet puta rekao u svakoj patroli, a i van toga se zna ponesto. A, tek ona fora sa skidanjem naocara za sunce pre tunela.:D

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Bogami ja vozio non-stop sa upaljenim svetlima (i ne samo ja - većina naših tablica koje sam video) i još prošao bar 4-5 puta pored patrole policije i niko ništa... :trljamoci: :kezo:
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

@ MAD MAX: alal vera za svaku napisanu reč :klanjamse:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

nixa napisao:@crni

Ukoliko imaš drugačije mišljenje od nekih, slobodno ga iznesi, a ne da pišeš da drugi pišu gluposti. :thumbdown:
Procitaj slobin post, sve je rekao.
Ja bih dodao da su grci sto puta bolji i tolerantniji vozaci od nas

Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Druže,

ja sam izneo svoje mišljenje koje vidim da je slično sa Texom, Pajom, Ogijem... i ne vidim potrebu za time da pokušavaš da me ubediš da su Grci super. Poslednje tri godine sam svako leto išao u Grčku i u dva hotela je bilo ciganskih pokušaja naplate svega i svačega. Neko je imao lepa iskustva, ja sam imao loša i ne možeš me ubediti u suprotno.

Ovog leta na autoputu od Soluna do Janjine, 85% Grćkih tablica ne pali svetla u tunelima, koji su često dugački i po 3-4km.
Na putu između Janjine i Patre me je barem 15 kamiona obišlo na duploj punoj, pritom sam išao po ograničenju, možda i malo preko.
U hotelskoj prodavnici (hotel ocenjen sa skoro 8/10 na booking.com) prodaju polovne lopte, kreme za sunčanje, ne dozvoljavaju da neko dodje na kafu u smeštaj, pokušaji da se naplate nameštaj koji nije oštećen, internet u sobi koji ne postoji...

Takvih problema nisam imao u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Turskoj, Egiptu, Madjarskoj, itd...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Ne znam zašto, ali uopšte se ne divim ljudima koji idu na letovanje tamo gde im nije lepo. :pardon:
Ali cenim avanturistički duh. :thumbup:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ljudi nije isto da li ste u bmw u ili fiatu....

Potpuno drugacije se ponasaju i odmeravaju gde god da idete....

Isao sam renaultom i mercedesom matora c i potpuno drugacije me gledaju od granice preko pumpi.... s tim da mi je prijatnije kako me gledaju u renaultu..:) u cg npr su nas i pretreaali u a6 a meganom nikad problem..

Послато са GT-I9105P користећи Тапаталк 4 Бета
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zar stvarno mislite da su svi ti automobili sa grčkim tablicama u sred sezone stvarno sa Grcima za volanom? :) Uopšte ne mora da znači. Grčka je ove sezone prepuna Rusa, jer ne mogu da odu u Hrvatsku tako lako, a da li ste videli možda ruske tablice negde na Halkidikiju? Ne insinuiram ništa, samo skrećem pažnju da su tamo kola dosta povoljna da se iznajme, a znam mnogo ljudi i iz Srbije koji tamo idu avionom, pa iznajme auto.

Elem, skretosmo sa teme bezveze. Moje mišljenje je da budala za volanom ima svuda, a još više kod nas nego u Grčkoj. Takođe, ja ne znam gde kod nas možeš dve nedelje da ostaviš ležaljke i suncobrane na plaži i da ti to niko ne marne. Dapače, kad je počeo da duva vetar, dobri Grk je sve fino spakovao i uvezao da nam vetar ne odnese sve u 3 lepe.

Gazda nam je doneo domaće vino, na dnevnoj bazi domaće povrće za salatu. Smeštaj odličan. Nakon što sam se žalio na internet, batica je uzeo internet od još jednog provajdera i jači ruter, tako da smo net imali i na plaži ispred apartmana. Po kafićima apsolutno svi do jednog konobara su bili ljubazni. Jedina muka je nekad se sporazumeti sa njima, jer im je engleski slaba strana.

Od mene imaju veliki plus, rado ću da im opet dođem. Takođe nema potrebe za prepirkom, sto ljudi sto ćudi.
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:

Post od crni »

nixa napisao:Druže,

ja sam izneo svoje mišljenje koje vidim da je slično sa Texom, Pajom, Ogijem... i ne vidim potrebu za time da pokušavaš da me ubediš da su Grci super. Poslednje tri godine sam svako leto išao u Grčku i u dva hotela je bilo ciganskih pokušaja naplate svega i svačega. Neko je imao lepa iskustva, ja sam imao loša i ne možeš me ubediti u suprotno.

Ovog leta na autoputu od Soluna do Janjine, 85% Grćkih tablica ne pali svetla u tunelima, koji su često dugački i po 3-4km.
Na putu između Janjine i Patre me je barem 15 kamiona obišlo na duploj punoj, pritom sam išao po ograničenju, možda i malo preko.
U hotelskoj prodavnici (hotel ocenjen sa skoro 8/10 na booking.com) prodaju polovne lopte, kreme za sunčanje, ne dozvoljavaju da neko dodje na kafu u smeštaj, pokušaji da se naplate nameštaj koji nije oštećen, internet u sobi koji ne postoji...

Takvih problema nisam imao u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Turskoj, Egiptu, Madjarskoj, itd...
U Grcku idem od 1988. i samo dva puta nisam isao kolima. Ti si bio tri puta. OK. Vec posle prvog puta nisi trebao vise da ides ako ti se vec ne svidja. Poznajem coveka koji je bio samo jednom i to na Krfu. Razocarao se, ispljuvao i grke i grcku i letuje iskljucivo na Adi i u CG. Ne zanima ga. Tako mozes i ti ali nemoj generalizovati jer milioni srba idu u grcku vec decenijama i svi imaju pozitivne utiske. A sto se voznje i vozaca tice mi smo poslednji na svetu koji trebaju nekom da drze lekcije o tome.

-Čarls Bukovski-
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Ti si moj idol :doubleup:
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:

Post od crni »

Nije mi to bila namera, ali ako je vec tako... :lol:

-Čarls Bukovski-
Odgovori