Xepoj87 napisao:Ma daj ljubitelj,ti onda ne znas da menjas brzine na manuelnom.
To sto je dsg automatizovani manuelni menjac,ne znaci da nije automatik,vec samo da ima drugaciji nacin rada od standardnih automatika.
Ja iskreno ne mogu da verujem da citam nesto takvo od strane coveka koji navodno zna dosta o automobilima. Usao si u filozofiju menjaca,sto nije tema.
A ja ne verujem da uopste pricam sa nekim kome su totalno razlicite stvari zapravo isto i nebitno.
Automatski manuelni menjac znaci da nije automatik sa hidraulickim konverterom momenta, i to znaci posledicno da je potpuno drugaciji nacin prenosa i karakter tj vreme rada o cemu je bilo price.
Tema je brzina odziva na zahtev za kickdown, za tu temu je jako bitno kako radi koji menjac jer su i posledice u voznji razlicite.
Ako vec zelis da istaknes kako poznajes automobile zar ne mislis da bi trebao precizno da se izrazavas i da razlikujes u nazivanju razlicite vrste menjaca.
To da svaki menjac koji sam promeni brzinu se zove samo automatik a pri tome ulazis u detalje kao sto je brzina odziva je toliko povrsno da nemam reci. Kao da u kafani polupijani gosti kazu ma svaki auto je isto kada ima 4 tocka, sve se zove isto auto a razlike, ma to je neka visa filosofija.
Jeste, ma sigurno ne znam da menjam manuelni iz 4. u 2. brzinu, to je vestina samo za odabrane
Napisao sam pa se vrati ponovo na poruku, vozio sam razne menjace. Pre svega sa hidraulickim upravljanjem, znaci sa direktnom reakcijom na zahtev sa pedale gasa.
AKo menjac ne odradi kickdown ekstra brzo prosto taj konkretan menjac bez obzira na godiste nije dobro podesen bilo da se podesava sajlom, elektro ventilom ili nekim servo mehanizmom. Kickdown je izmisljen da bude razlicit rezim upravo zbog brzine odziva na zelju vozaca da se promeni stepen prenosa.
Tvoj menjac je mozda spor u kickdown rezimu, no to ne znaci da tako treba i da tako radi svaki Aisini(ZF, GM, i drugi) vec da mu nesto fali. Poznate su konstrukcione fabricke greske pogotovu u softveru menjaca i mnogi proizvodjaci redovno izbacuju softverske zakrpe upravo za te najnovije menjace.
Znam da je tesko prihvatiti mogucnosti da kupis nesto najvnovije a ono radi losije od ranijih modela.
Moj model Aisina koji ne bih menjao ni u ludilu za taj tvoj razmisljajuci menjac ima kickdown upravljan sajlom. Cim odlucno stisnem pedalu gasa trenutno sajla povuce to sto treba, otvori ventil i hidraulika pod radnim pritiskom odmah pomeri sta treba da pomeri i sprovede zelju vozaca.