Zarada od reklama na sajtu

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Zarada od reklama na sajtu

Post od AcaKayak »

Razmisljam se da krenem u jedan projekat, ne zelim da ga detaljno obrazlozim da mi neko ne ukrade ideju (ipak je ovo javno) i verujem da bi mogao da bude dosta dobar, ukljucio bih i dosta nasih sportista olimpijaca, RedBull, mozda cak i ministarstvo omladine i sporta i olimpijski komitet jer dosta dobro znam Vanju Udovicica i Divca, sigurno bi se ukljucio u pricu i promociju i voditelj Ivan Zeljkovic. Jedan od delova te ideje koju imam je da uz sve to imam i sajt, tematika bi bila sportska, ne toliko za profesionalce koliko za rekreativce i za budjenje opste svesnosti naseg naroda o tome koliko je rekreacija, ishrana i zdrav zivot bitan (zato bi me mozda i podrzali olimpijski i ministarstvo jer bi masovni sport bio prioritet). E sad, da ne duzim dalje pricu, ako krenem u to i to sve ispadne dobro, sajt (koji nije osnova price koju sam zamislio ali bi bio tu radi lakseg snalazenja) bi mi prakticno bio jedini izvor nekih prihoda. Obavezno bi bilo i pravljenje aplikacije za android i iphone jer je u njoj 90% moje ideje, tako da je to vec trosak od par hiljada eura (raspitao sam se i s obzirom da je super komplikovana ideja koju sam zamislio nazalost ovakvo je stanje). Ako bi ideja zazivela, taj sajt bi bio dosta posecen i posto je glavna tema sport (skoro svaki tip sporta) sportske firme bi imale interes da se reklamiraju tu (lupam sad primere: adidas, nike, planet bike, sport vision itd). Na sajtu bi bio i forum gde bi postove pisali nasi priznati sportski nutricionisti i psiholozi a oni bi pisali i na samom sajtu.

Da li neko zna koliko se placaju baneri (ili kako se to vec zove) na dosta prometnim sajtovima? Recimo sajt trcanje.rs ima 5-6000 jedinstvnih poseta, ja verujem da bi ovo bila mnogo veca prica, ne znam koliko ali nadam se bar nekoliko puta veca. Imate li ideju koje bi tu cene mogle da prodju? Ubacio bih ja tu i shop koji bi imao one narukvice (kao sto su bile livestrong) i mozda jos neka oprema (majice, kacketi i sta mi vec padne na pamet), ali jedino u sta se tu nikako ne razumem je internet i njegov potencijal... Nadam se da nisam mnogo zakomplikovao i da razumete sta pisem iako pokusavam zbog javnosti foruma da osnovnu ideju sto vise sakrijem... I naravno ako je tu jos neki tip zarade od sajta slobodno ga iznesite.

Nije mi bitno da zaradim veliku kolicinu novca (naravno necu se buniti da tako bude), ali bih voleo da relativno brzo vratim ulozene troskove i da imam dovoljno da platim sve koje bi ukljucio u to da pisu ponekad i ucestvuju u tome, kao i da ostane nesto za mene jer bih se tome ipak dosta posvetio.

Hvala unapred :D
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Zarada od reklama na sajtu

Post od Geza »

Računaj da ćeš prvu godinu sve sam morati da finasiraš. Kako se bude širila baza članova/korisnika tako će se par manjih ili većih sponzora priključiti. Naravno da je dobro da te neko sa više instance finansijski pomogne, ali to često ostane samo na lepim rečima.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ja ću da te sponzorišem kupovinom narukvice, ovako na slepo. Od mene dosta. :D
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Svestan sam da je svaki pocetak tezak :)

Pajo, hvala! :D
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

Evo jedan primer za domaći sajt.
Imaš na linkovima broj poseta i cene reklama.
http://auto.blog.rs/blog/auto/strana/about
http://213.239.205.196/autoblog/autoblog-pozicije.pdf
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Super, hvala!

Ne bih da ispadnem glup ali sam na telefonu pa mi je malo komplikovano da trazim detalje, jesu cene na mesecnom nivou?

EDIT vidim da je pisalo ispod, samo nisam dovoljno pomerio prstom :)

EDIT 2 sad vidim da mi je Paja svakako odgovorio :D
Poslednja izmena od AcaKayak u 09 Nov 2013, 21:23, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Jesu.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nešto sam ti već odgovorio drugim putem. Geza ti je dobro rekao da u startu ne očekuješ veći priliv novca, najviše ćeš morati sam. Drugo, cene su šarolike, ne samo u zavisnosti od posećenosti već i od potencijalnih sponzora. Super je što u startu možeš da uključiš važne ličnosti koje imaju kontakte, a i samo njihovo ime privući će druge da podrže celu priču.
Samo znaj da ćeš morati da odvojiš puno vremena za to i da ćeš često biti razočaran tamo gde ne očekuješ, a podržaće te neko od koga se najmanje nadaš. Rekao sam ti već, sa moje strane sve što mogu da pomognem, tu sam.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Hvala na podrsci! :) Svakako necu krenuti nista dok mi se ne zavrsi takmicarska sezona 2014., tj do septemba 2014 godine. Nadam se medalji na prvenstvu sveta naredne sezone, ta medalja bi me zadovoljila dosta za sva odricanja koja sam imao a naravno i finansijski bi mi dosta donela. Nakon toga cu videti sta cu da radim ali verovatno bih ostao u sportu i dalje a ovo gurao koliko mogu. Uglavnom, imam dosta vremena da razmislim do tada ali nisam neko ko ceka zadnji momenat pa sam vec sada poceo da se raspitujem :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne znamo o čemu se radi, ali ako stvar ima imalo šanse da uspe na internacionalnom nivou (najpre USA) to je glavna nada za neke veće pare i treba najpre gledati da li tamo može da prođe. Naravno ako je usko vezano za lokalne prilike onda ništa od toga.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Mnogo je tu specificnosti. Neki sajtovi nemaju clanove, ali su bitne posete, jedinstvene, pa bounce rate, zadrzavanje na sajtu, broj otvorenih strana, page rank...
Reklame mogu biti u vidu glavnog sponzora, sponzora kategorija, fiksnih i rotirajucih banera, placenih po kliku ili prikazu. Pa na to staviti i G Ads, etarget i sl, zbog dodatne zarade
Pitanje je sta zelis napraviti od sajta. Tvoj ce verovatno biti kolazni, sto podrazumeva gomilu tekstova, kao i one koji su linkovani sa drugih sajtova, zbog boljeg pozicioniranja u pretragama. Pa idu linkovi ka drustvenim mrezama i sl. Mora se redovno odrzavati i dopunjavati, sto je tesko, skoro kao i samo pokretanje price (izuzevsi finansije). Itd itd neko ce to strucnije opisati.
Najbitnije je napraviti pravi odnos izmedju sadrzaja i reklamiranja. Neki preteraju sa raznim linkovima, banerima, popupovima...neprijatno ti je da gledas i nezgodno da nadjes sta ti treba.

TT
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Kako vam deluje ovaj sajt, jel komplikovan za izradu?

Na ovako neki fazon bih dodao jos par stvari ali recimo da mi se ovakav aktivan izgled dopada.

Svestan sam da bi mi trebao tim ljudi za bilo kakvu ozbiljniju pricu.

Sajt bi se fokusirao samo na Srbiju.

Ono sto bi mozda bilo komplikovano je to da aplikacija za telefon (slicna kao run keeper u osnovi, znaci belezi aktivnosti koje imate) salje na sajt vase aktivnosti. Naravno, vi se ulogujete u aplikaciju sa korisnickim imenom koje napravite, a posle to isto ime na sajtu vam pokaze detalje kuda ste trcali, koji tempo i slicno... Onda vas rangira ukoliko to zelite medju sve aktivne korisnike po raznim kriterijumima, tipa broj pretrcanih kilometara danas, u nedelji , u mesecu, najbrze predjen kilometar itd... A u isto vreme vam vodi vas dnevnik aktivnosti, ukolikozelite upisete i kilazu ili sta vec pa mozete sve da pratite. Naravno, podesavanje privatnosti podataka ce biti svima omoguceno, mozda ce neko zeleti da se takmici sa svima u Srbiji da bude medju prvih 100 recimo, a opet mozda neko zeli samo radi sebe da ima evidenciju... Bile bi tu i utrosene kalorije i neki saveti i tako nesto, cisto da bude ljudima zanimljivo...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ovo je slika Runkeeper tima, sa njihovog sajta:

Slika

Čisto da ne pomisliš da je trivijalno to što oni rade i da nešto ekvivalentno može da se napravi za par hiljada.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Strasno... Svakako bi ovo bilo stotinama (hiljadama) puta manje koriscena aplikacija a prakticno bih iskopirao vecinu stvari koje oni imaju ali svakako vidim da ce biti potrebno par ljudi samo za to...

EDIT: Vidim da ima samo za android preko 25 miliona skidanja, verovatno jos toliko i za iOs i WP8, bilo bi ovo daleko manje od toga...

Edit 2: Kad bi mi se ostvarili svi ciljevi verujem da bi bila slicnog broja skidanja aplikacije parking manijak (trziste Srbije jednostavno nije dovoljno veliko za veci broj skidanja) sto bi u najboljem slucaju bilo pola miliona. Znam da i to zvuci dosta optimisticno ali i jesam optimista, a uspeo bih i da angazujem dosta poznatih ljudi za promociju...

Edit 3: I da, ako ce to da se ispostavi kao pogodak, svakako bih se posvetio tome i oformio tim ljudi, to mi i jeste cilj...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Mislim da za početak treba da zaboraviš na mobilnu aplikaciju. Eventualno da vidiš da li neka od postojećih aplikacija nudi neku vrstu licenciranog ili partnerskog ugovora, a nikako da ne kreneš u razvoj novog rešenja. To je jednostavno neisplativo za ovako malo tržište, tj. mogao bi da finansiraš samo neku osnovnu funkcionalnost i veliko je pitanje da li bi se čak i to malo ulaganje uopšte vratilo. U tvom modelu ključan je sajt, ako uspeš da napraviš nešto što će imati veliku posetu, i još pri tom ljudi da se vraćaju redovno po novi sadržaj - tu možda može da se uradi nešto. Pri tom je tvoja uloga ključna - ako možeš da sam dovučeš sponzore, da ugovoriš intervjue sa poznatim sportistima, da obezbediš promociju, itd. To će da odluči da li projekat može da uspe i da generiše neku zaradu ili ne.
Odgovori