Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Biciklizam

Post od Paja »

Proverio sam postoji freeweel.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Campagnolo je imao ozbiljnu krizu pre 10-15 godina, i ta kriza je potrajala...malo zbog nekih nekvalitetno odrađenih rešenja, malo zbog konzervativnosti, ne-praćenja trendova i uljuljaknosti, lutanja... To je prošlo i Campagnolo je opet onaj stari. Ako pare nisu problem, nema ništa bolje, večnije, tačnije, kvalitetnije od Campagnola. Shimano je dominantan jer Campagnola nema u mtb, njegove grupe srednjeg kvaliteta su sve u svemu bolje rešenje za prosečnog vozača od Campagnola, ali Dura Ace nije bolji od Recorda. Na vrhu stvari nisu promenjene.
Interesantno da nisam sreo čoveka koji vozi Campagnola, a balavi za Shimanom, a obratno je više nego česta pojava.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Treba pomenuti i druge marke koje su alternativa Shimanu. Npr. SRAM (nekadašnji Sachs) - vidim da su sada postali i vlasnici Avida, Truvativa i još nekih firmi. Pa onda Suntour - pre Shimanovog proboja početkom 1980-ih to je bila poznata i cenjena japanska marka. Onda su jedno 20 godina tapkali u mestu, da bi početkom 2000-ih prodali firmu Tajvancima. Sudeći po onome što vidim u katalozima, sada se drže samo nižeg i srednjeg segmenta. Pa onda japanska firma Sugino, koja je nekada pravila ekstra srednje pogone... ne znam šta je sa njima i da li i dalje postoje. Da ne pominjem čitav niz malih i ekskluzivnih proizvođača, specijalizovanih za pojedine delove.

Hteo sam da kažem da Shimano nije jedini, ali u pravu ste da je, zahvaljujući aktivnom razvoju i pre svega masovnoj proizvodnji, uspeo da postigne verovatno najbolji odnos cena/performanse. Nešto kao ranije Toyota među automobilima (dok nisu počeli da preteruju sa cenama).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Sram je jako napredovao i uspeo da napravi proboj u svim klasama i on je vrlo jak i sve jači...malo su se ljudi zasitili Shimana, Campagnolo nije ambiciozan po pitanju mtb i Sram je to lepo iskoristio, a naročito pošto je pokupovao druge brendove i napraivo zaokruženu ponudu. I oni se trkaju na najeminentinijm trkama.
Nisam imao prilike da probam njihove bolje komponente, pa ne znam kako sve to fercera u praksi...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Baš sam hteo da pitam šta je bilo sa SACHS-om... ;)
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Pogone sada prave mnogi. Od najlošijih do najskuplji karbonskih. Izbor je ogroman.
Međutim tržištem menjača vladaju Shimano i Sram kao svestrani i Campi kod drumaša. Postoji još po neki mali proizvođač, ali su oni statistička greška.

Meni se čini da se Shimano ponaša kao monopolista kojeg briga za želje tržišta. Nešto slično onome kako se ponašala Nokia pre sunovrata.
To se najbolje vidi kod pogona. Svi se trude da naprave što lakši pogon, napravljeni su novi standardi od BB30 pa na dalje, a sve sa idejom skidanja kilaže, jedino se Shimano pravi kao da se to ne dešava.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

To mu dodje kao Golf, hoces reci? Tj., Fau-Ve? Bas nas briga sta drugi misle, mi furamo svoj fazon?

Inace imao sam priliku da vozim i SRAM, i mislim da sam ga, koliko je bar meni poznato, prvi vozio u Beogradu (jer uvek volim da imam sta drugi nemaju), ali realno bih i ovde dao prednost Shimanu. Inace se apsolutno slazem da je SRAM napravio izuzetan korak u napred.

Generalno, ako bih se bas ono zezao - stavljao bih sve od razlicitih proizvodjaca, ali za to vise nemam ni vremena ni strpljenja.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:o
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

:kezo: :kezo: :kezo:

Povodom 1. slike - ja kažem da kupujem za tebe. :mrgreen: , a povodom 2. bolesno!
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:dobarvic:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

:kezo: :kezo: :kezo:

Focus je porastao u mojim očima. Otkrio sam da je osnivač i vlasnik firme nekadašnji CX šampion, a i sadašnji direktor je bivši nemački CX prvak.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Dzaba, prijatelju, tezak je ko klocna :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Da sklapam od nule pa i da jurim ovako neku kilažu.
U mom slučaj 7 kg je max ili min. Kako ti volja. :kezo:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:cool!:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Niako ne mogu sa svarim ove BMC ramove kojima se zadnja viljuška zavšava na pola sedalne cevi.
Odgovori