Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Biciklizam

Post od BAJKER »

Ni ja nisam vozim MTB :)
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Xepoj87 napisao: A sto se tice razlike izmedju bike-ova,ko nije probao vrhunske bicikle,i ko nije ozbiljno vozio bajk po 10 sati dnevno,ili bas dosta,a ne samo po stazi,krug oko Ade i slicno,ne moze ni da shvati koje razlike mogu biti i izmedju bajka od 3.000e i 4.500e,a kamoli kod jeftinijih.
Ti se ne računaš, vožnja po stepenicama i off-road egzibicije od kojih pucaju ramovi i viljuške više spadaju u ekstremne sportove, nego u klasičan biciklizam. :mrgreen:

Za normalne bicikle i normalnu vožnju, sve preko 1500 ili čak 1000 evra se svodi (skoro) samo na manju težinu.

Ja sam bio šokiran koliko sam malo dobio kada sam sa bicikla od 300 evra prešao na onaj od 1000 i koliko ne primećujem razliku kad sednem na neki od 3000. Ali ok, nije trebalo da kupujem MTB ako ne vozim van puta, tako da meni npr. neka gasna viljuška sa hodom od 200 mm, napravljena od magnezijuma da bi imala samo 1.5 kg, ili disk kočnice (bilo kakve), ne znače apsolutno ništa.
Ђенерал Јанковић
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Snorki, ja mislim da se razlika u ceni prvenstveno odnosi na tehnologiju materijala (sto ce u nekom delu svakako uticati i na tezinu).

Da mi neko da bicikl i da ne smem da pogledam dole, siguran sam da ne bih znao da li vozim 105 ili Djura Ejs, ali bi neki profi pocepao tu 105icu ko nista.

Takodje, pomenute minimalne tezine bicikala su vec toliko niske da i sami trkaci priznaju da bi neku trku odvozali isto tako i da je bicikl razumno tezi od pomenutog minimuma. Mislim da sam i postovao taj tekst, tako da se upravo tu postavilo pitanje svrsishodnosti daljeg olaksavanja bicikala.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Primeti se razlika između 105 i Dura Ace, pogotovu kad se menja pod opterećenjem. A i razlika "samo" u težini je ipak najveća i najbitnija razlika.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Preskočili ste Ultegru, koja je između. :) Kod MTB-a vlada mišljenje da je XTR samo olakšani XT (drugi materijali + par trikova da se skine težina), a da je funkcionalnost ista. Da li je tako i Ultegra - Dura Ace, ne znam.
Ђенерал Јанковић
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Normalno da nisam zaboravio Ultegru koju licno vozim. Uzeo sam primere 105 i Dura Ace kao dva suprotna pola , da kazemo, viseg ranga Shimano road racing opreme.

I siguran sam u ono sto sam rekao, mozda neko drugi ima bolje sposobnosti da razluci da li mu je na biciklu xyz ili abc oprema proizvodjaca - ja nemam.

Razlika u tezini izmedju DA i Ultegra je oko 220 gr, a Ultegre i 105 jos manja.

A propo tehnologije materijala, DA je poznata po nesto slobodnijem koristenju karbona, titana, keramike i precizno obradjenog aluminijuma sto cini razliku u tehnologiji materijala.

Suludu razliku u ceni koja razdvaja DA od ostalih grupa, namerno ne pominjem.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Moram da se umešam. Grami su moj teren. :D
Razlika u težini između desetofaznih menjača DA i 105 je oko 90 grama. Ultegra je negde između. Porediti težine celih grupa je mnogo teže jer neki u grupu ubace i kočnic, neki nable, itd.

Kad je reč o desetofaznim menjačima ima dosta komentara na netu da je razlika između 105 i ultegre tehnički jako mala. S druge strane ultegru je moguće spustiti na težinu DA menjača zamenom imbusa, španera i pulija.

EDIT Zuzazu paket je prošao carinu. :presrecan: Mogao bi sutra da se pojavi kod mene na vratima.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Culi su da dolazis :mrgreen:

Nema dura ace, samo ultegra. Nije bitno. Izdrzacu :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Auuuuu. Ne može to tako. Mislim da je DA patrona sa engleskim navojem krucijalna za ispravnost pogona. Ja bih je naručio iz Njemačku. :kezo:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

snork napisao:Preskočili ste Ultegru, koja je između. :) Kod MTB-a vlada mišljenje da je XTR samo olakšani XT (drugi materijali + par trikova da se skine težina), a da je funkcionalnost ista. Da li je tako i Ultegra - Dura Ace, ne znam.
Nije,ceo princip je drugaciji,izdrzljiviji su,a sto se tezine tice,to jeste glavna prednost,ali recimo,ako uzmes sve XTR umesto XT,bike ti moze biti 20% laksi,sto nije mala stvar kada krenes na voznju od 10 sati po planini... Recimo da je moj full suspension mountain bike imao 11kg sa hodom viljuske od 120mm. Pocetna tezina tog bajka,bez XTR opreme je bila 13kg.

Sve te stvari nisu ni namenjene rekreativcima,vec ljudima koji ozbiljno voze,sto ne znaci da rekreativci nece primetiti razliku,ali sigurno da te razlike nisu ekvivelentne utrosenim parama,ali ko ima,sto da ne :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Zuzazu moram da ti dignem pritisak. :D

Umesto ovog
Slika
ovo
Slika

U totalu pao bicikl ispod 7650 grama. :mrgreen:

Da, sve sam montirao. Nisam ja ko neki što su dobili delove i stavili ih sa strane. :kezo:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

...i danas da probaš odmah! :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Odmh! Samo da doduvam gume. :kezo:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Prvo, vaga ti je bzvz.

Drugo, nista ne vidim, muti mi se na bliznu :mrgreen:

Trece, ko ti kaze da nije montirano?

Cetvrto, koliko skines na tezini, jos vise ces da dobijes od halve :rofl:

Sedim i gledim :) Lep ki slika

P.S. Bajker vec pravi alat, samo da ti recem....
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Re: Одг: Biciklizam

Post od Paja »

Dok vi organizujete alat ja zavrsio sve.

Nego kakva ti je kapica? Oces moju staru karbonsku? Nije lahka, al je lepa. :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Odgovori