Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Biciklizam

Post od nikaragva »

Verovatno, primetio sam da i na tvojim felnama ima taj kanalic po sredini, kao kod mene. Pa reko to je to, kao neko ko 15g nije prckao oko bicikla, sve mu je to isto :D

@Starac Vujadin
A, pa ti imas pravo trkacko :) Kako ide, jel osetna razlika u brzini u odnosu na taj cross?
Nekad sam imao 10to brzinca ... :)

@Sashicus
Pda, meni se te kineske vec ispaltile, jer sam mlatno nekom daskom za spajiz po njemu (zadnjem) i slomio ga :D Da je bilo neko skupoceno, pojeo bih se ziv :) Medjutim, svetli i dalje, jedino sam morao da skarabudzim onaj deo kroz koji prolazi sharaf za pricvrscivanje :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Razlika je velika u svemu, pa i u brzini. ;)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

nikaragva napisao:
@bajker
Jel moze ta lula da se izvlaci nagore iz rama? Ne vidim nikakve matice bas za to, sem one velike okolo shipke sto ide, ne znam sad napamet.
Ova lula moze da se izvlaci iz viljuske nagore, 2 srafa koji su sa strane stezu lulu oko vrata viljuske a centralni sraf steze axijalno lezajeve i samu lulu. Na luli imas ispisano sa koliko Njutn/metra se steze svaki sraf pa se time i pridrzavaj. Ako hoces da skines iz nekog razloga lulu sa bicikle prvo otpustas dva srafa sa strane pa centralni, kada vracas nazad lulu ides obrnutim redom, prvo stezes centralni sraf pa onda ova dva sa strane.
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Može li se a-head izvući bez ubacivanja distancera? Stari tip sigurno može, za ovu mislim da ne, osim onoliko koliko promenljiva geometrija lule dozvoljava.

Ovu imam na starom bajsu, ona ide na gore koliko god je ima.

Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Bez distancera ne moze jer distanceri se oslanjaju na solju pa prenose axijalnu silu na lezajeve i time izbijaju zazor. Na ovoj luli na slici mozes da je izvuces samo do oznake koja pokazuje do koliko je bezbedno to uraditi, za nju nisu potrebni distanceri.
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Ok, za ovu na slici je očigledno, imam jednu takvu, nego pitam za a-head. Dakle, kako Nikaragva da izvuče lulu iz rama?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Za skidanje lule sam mu opisao sta treba da radi kao i za njeno vracanje a koliko vidim njegova lula je podmetnuta sa 4 distancera, tesko da bi mogao vise da je podigne jer gonji sraf sto steze lulu oko vrata cevi od viljuske ne bi imao vise sta da obuhvati, na slici
http://www.dodaj.rs/?3L/8k/2Yx1nn9u/img20120310001.jpg se moze videti izmedju dva srafa i deo cevi od vrata viljuske. Jedino mu preostaje posto se moze stelovati ugao lule da je podigne u krajnji polozaj, trenutno je na 40 stepeni a max je 60, to ce mu podici poziciju na vise ali i skratiti distancu izmedju sedista i volana.
Poslednja izmena od BAJKER u 11 Mar 2012, 22:01, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Ako sam dobro razumeo, on je pitao može li se lula izvući po visini iz rama, ne kako da je rasklopi i sklopi, no nije bitno. :D
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Dao sam mu odgovor da ne moze vise sa podmetanjem distancera da izvuce lulu na gore.
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Gledam ovu poslednju sliku, i za stezanje lule oko centralne cevi je napisan moment od samo 5 Nm!? :o Kod mene je to fabrički krvnički stegnuto, procenjujem sa bar 100 Nm (zato i ono pominjanje poluge od pre par postova). Pa 5 Nm je za montiranje ručica na volan i takve stvari koje ne nose nikakvo opterećenje... Ovo mora da je neka greška.

EDIT: Sad sam pogledao ponovo i tih 5 Nm se sigurno odnosi na centralni šraf - on služi samo da se podesi visina (tako da nema lufta u ležajevima) i onda je glavno stezanje sa dva šrafa sa strane.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Nisam zagledao lule sa podesivim uglom, ali pretpostavljam da su površine pokretnih elemenata nazubljene i da je nakon određivanja željenog položaja dovoljna i mala sila da ih drži stenute.

Kum je pre desetak godina imao amortizer lulu. Imala je feder i bila je gibljiva što je davalo prilično čudam osećaj u vožnji.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jesu nazubljene, odnosno oseti se kada prelazis preko tih "oznaka" stepeni. Ali ja sam opet to "pritegao". Nemam pojma na koliko njutna, nego onako odoka, rucnom metodom :)

@bajker
Hvala na odgovoru, onda nista ne diram. Sem ovih uglova :)

Jel se ta lula, odnosno cev na kojoj vile stoje, podmazuje? Kao da cujem neko skripuckanje iz tog dela. Ali ono bas moram da se navalim na biciklo zvom tezinom, odnosno na volan, da ne sedim na sedistu, i kada motam levo desno, kao da se cuje skripuckanje odatle.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Možda zvuk dopire uz same viljuške. Možda je suva kao što je kod mene bio slučaj, takođe na potpuno novom biciklu. Čim sam je podmazao, stvar je bila rešena.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Da se i ja poFalim.

Moj stari bike :uplakan: :
Slika

Slika

Slika

I moj stariji koji je jos uvek kod mene,samo malo update-ovan,ali opet neuporediv sa starim :uplakan: :

Slika

Za pravljenje krugova oko Ade,za sta sam sada samo i sposoban sa ovim ubogim kolenom,sasvim dovoljan.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

E Xeroj nekad si pominjao da imas neki stari celicni ram, kupio bih to ako ti je na prodaju, treba mi za neki bajs na moru, koji se prelomio...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori