Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Laki021 »

Floyd, ima tu jos jedna zackoljica :)

Ne moze ni u privatnoj firmi da zaposli koga hoce, ako im se ne svidja nece mu dati radnu i boravisnu dozvolu i dzabe mu sve...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Masinski je inzenjer, koliko znam to je tamo ultra deficitarno, tako da nije bilo tesko.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ma to je vec neki drugi problem...tu npr. tebi mnogo znaci CH diploma ;)
Cuo sam iz druge ruke da Nemci lako daju boravisne nasim ljudima sa ETF-a a uslov je samo ugovor za posao i neka zagarantovana godisnja zarada.

Svajcarci su drugo...sad hoce i EU drzavljanima da zatvore vrata...

Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ma ova direktna demokratija u Ch polako postaje sprdnja... Svakakve budalastine im padaju na pamet.
Mada realno, njima smo mi sada jako zgodni, mogu da biraju sta i koga hoce, Evropljani im prave problema jer moraju da ih prime a nagrnuli ko nenormalni, nezgodno je, tesko je biti pametan.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Gaginh0 napisao:Jel imate vi neke primere za veterinare? :mrgreen:

Samo pricate o mehanici, et, IT, pravu... :rofl:

Zet zavrsio veterinu, radi kao vozac u STUP-u tezgari po malo kad iskrsne neko strojenje ili telenje :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Obrazovanje i školstvo

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Ma ova direktna demokratija u Ch polako postaje sprdnja... Svakakve budalastine im padaju na pamet.
Mada realno, njima smo mi sada jako zgodni, mogu da biraju sta i koga hoce, Evropljani im prave problema jer moraju da ih prime a nagrnuli ko nenormalni, nezgodno je, tesko je biti pametan.
Direktna demokratija je dobar vetar u ledja populistickim strankama. Oslusnu sta narodu smeta, naprave inicijativu, skupe potpise i tako se pise o njima mesecima :)

Sto se masovnog naseljavanja tice, bice veselo kad skinu kvote za ex-komunisticke EU zemlje...mada ni sad realno CH ne moze da izdrzi ovaj pritisak. 70k ljudi godisnje se useli a dobar deo njih su skart drustva iz kog dolaze. Prica mi komsija kod njih na bausteli dosli neki istocni nemci sa fake poljskim diplomama :rofl: Brzo su ih provalili (nemaju pojma o poslu) i sutnuli ali nisam verovao da ce nemac toga da se seti :kuku:
Zbog takvih ce da zezaju pametne ljude koji nemaju EU "clansku karticu".

Gesendet von meinem GT-I9505
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Floyd napisao:nemci sa fake poljskim diplomama :rofl: Brzo su ih provalili (nemaju pojma o poslu) i sutnuli ali nisam verovao da ce nemac toga da se seti :kuku:
Ma priča mi buraz, nisu švabe više švabe, pokvarili se i oni. Pokupili fore od gastosa za ovih pola veka. :djavo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

dragvorl napisao:Sa druge strane devojcina rodjaka je medicinska sestra i morala je svasta nesto da se muci sa papirima, doduse resila je to i sada radi.
Drugar je u DE, a žena mu je posle par meseci našla posao kad med. sestra i ništa od toga nije trebalo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne traže ništa nemci. Sa stepenom VII+ u ovom momentu se nalazi posao na keca, uz boravišnu dozvolu i sve sređeno dok kažeš keks.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Jes, dok ne pokusas...
Zavisi od struke.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Floyd napisao:Sto se masovnog naseljavanja tice, bice veselo kad skinu kvote za ex-komunisticke EU zemlje...mada ni sad realno CH ne moze da izdrzi ovaj pritisak. 70k ljudi godisnje se useli a dobar deo njih su skart drustva iz kog dolaze. Prica mi komsija kod njih na bausteli dosli neki istocni nemci sa fake poljskim diplomama :rofl: Brzo su ih provalili (nemaju pojma o poslu) i sutnuli ali nisam verovao da ce nemac toga da se seti :kuku:
Zbog takvih ce da zezaju pametne ljude koji nemaju EU "clansku karticu".
Upravo tako. Letos kad sam bio u CH, imao sam prilike da se uverim u kolicinu "skarta" koje je stiglo tamo. Velika razlika u odnosu kad sam prethodni put bio tamo (bese valjda 2010.).

Pratim oko pola godine intenzivno IT oglase u CH. Konkurisao sam na nekih 20-30 pozicija, naravno na svakoj sam odbijen, s uobicajnim objasnjenjem "da ne ispunjavam uslove." Bas sam pocetkom ove nedelje naleteo na oglas u Swisscomu, trazili software developera u Bernu za razvoj nekih mreznih protokola i slicno. Uglavnom, zahtevali su poznavanje bar 2 od trazena 4 programska jezika (ja znam sva 4), zavrsene racunarske nauke ili komunikacione tehnologije (ja zavrsio telekomunikacije), i dodatni plus je ako imam vec neko radno iskustvo (imam 3 godine). Nisu zahtevali poznavanje nemackog jezika (a imam ga isto). Uglavnom, posaljem njima CV, jutros dobijem uobicajni odgovor "da ne ispunjavam uslove"... Mogli su bar da kazu sta konkretno ne ispunjavam, iako vrapci na grani znaju da CH poslodavac prvo trazi odgovarajuceg radnika iz CH. Ako ga ne nadje tu, onda ce naci nekoga iz EU. Ako ni u EU nema odgovarajuceg, e onda dolazi na red boranija kao sto smo mi iz Srbije. :)

Sve u svemu, imao sam tendencije ka CH iz odredjenih razloga, ali posto vidim da naci posao tamo je zestoko gubljenje vremena, mislim da cu se preusmeriti na Austriju, eventualno Nemacku, s obzirom na to da imaju programe za dovodjenje deficitnih kadrova...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Bax napisao:http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=784545

Opet razocarenje, i cemu onda da se nadamo i lozimo, nema napretka ovde, osudjeni smo da tavorimo, u donjem domu sveta...
Bax, zašto si razočaran, meni naši rezultati (u kontekstu celog sveta) ne deluju toliko loše? U ovom linku koji si dao ima i link na rezultate: http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/PI ... -I-ENG.pdf

Evo segmenta u kome se mi nalazimo:

Sweden
Hungary
Croatia
Israel
Greece
Serbia
Turkey
Romania
Cyprus
Bulgaria

Švedska je negde na polovini (iznenađuje da nije više), a ostalo su zemlje neposredno ispod nje. One se, što je vrlo zanimljivo, manje-više graniče jedna sa drugom, tj. u istom su delu sveta.

Slovenija je daleko iznad. :D Meni deluje da taj test, na neki način, ne testira samo znanje, već favorizuje narode sa nekim drugim osobinama (ne znam kojim). Npr. uvek su Kinezi (i komunisti i kapitalisti), Koreanci i Japanci u samom vrhu.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od swemir »

Master i magistarsku su dve kategorije. Master je peta godina studija i izjednacen je sa dipl.ing po starom sistemu. Magistarski je naucna titula jedina uz doktorat. Eng msc. Ona je dve godine dodatno na master odnosno dipl.ing. i izjdnacava se sa dve doktorske godine po novom. Magistar je 7 godina akademskih studija. Master peta godina. Ko ima magistarski od doktorata ga deli doktorska teza.
Doktorske studije su sad sto su nekad bile magistarske po metodologiji i programu. Doktorat nekad nije imao studije naucni rad teza. Jer su studije naucne merodologije zavrsavane na magistarskim...

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Poslednja izmena od swemir u 09 Dec 2013, 17:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Heinz »

Nije bas sve tako. Negde je master 2 godine. Zvanje je mast.inz. Sa 4 godine po Bolonji je dipl.inz. Posle mastera su PhD 3 godine.

TT
Odgovori