Veljo...ajd sad ozbiljno ozbiljno razmisli sta si napisao, pa mi onda navedi sta su domaci sindikati uradili po pitanju zastite prava radnika u privatnom sektoru.Velja napisao:Koliko god nam sindikalci bili odvratni, a sindikati besmisleni, dok ne uđemo u evropski sistem oni nas jedini čuvaju od potpunog izrabljivanja. Zvuči kao fraza, ali tako je. Vidite na šta sve pristaju zaposleni kod privatnika, a to vremenom prihvatamo kao normalno.Rakhil napisao:Medjutim, cinjenica da ga svi sindikati pljuju ga vec cini simpaticnim u najmanju ruku.
Sindikati i postoje samo u drzavnom sektoru, jos nisam cuo za, recimo, sindikat IT inzinjera pa da se uclanim da me stite. Izboksovali su sebi regres, topli obrok, minuli rad i slicne pizarije koje samo drzava placa, a inace po zakonu nisu obavezne. Losi poslodavci privatnici ce krsiti naredni zakon isto kao i ovaj, to je pitanje za pravosudje, a ne za ministarstvo privrede i sindikate.
Ako cemo cisto filozofski, sindikat treba da radi protiv interesa poslodavca a u interesu zaposlenog. Posto je poslodavac u slucaju nasih sindikata drustvo, tj. svi mi ukljucujuci i te radnike (svako ko placa porez direktno finansira budzetske korisnike), njihovo samo postojanje je duboko nelegitimno i ilegalno