Mazda 3 1.6 105 ks ili Astra J 1.4T 140 ks 2010-2011

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Saleva
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2013, 21:20

Mazda 3 1.6 105 ks ili Astra J 1.4T 140 ks 2010-2011

Post od Saleva »

Pozz ljudi :-D
Nov sam na ovim stranama trenutno vozim Jugića 55 a u januaru idem kod drugara da naručim auto ali nikako ne mogu da se odlučim koji od gore dva navedena tako da se nadam da ću ovde naći dosta pametnih saveta šta da uzmem.Moja upotreba auta je nešto ovako: 80 % gradska vožnja, kratke relacije tipa 4-5 km ( kuća posao, posao kuća, malo grad ) max brzina 40-50 kmh, 15 % regionalni put relacije 40-50 km brzina 80 kmh i jednom dva puta godišnje duža relacija tipa more, planina, sve u svemu oko 10000 km godišnje za sad tako da me jedino benzinac interesuje eventualno sa ugradnjom plinske instalacije.Nećete verovati ali već tri godine pitam, učim, gledam, tražim auto za sebe i što više čitam i raspitujem se sve sam neodlučniji i sve manje znam.Krenuo sam sa pretragom od Fiata Bravo 2007 da bih onda naleteo na Mitsubishi Lancer 2010, pa na ASX, pa na Qashqai, pa na Audi B7 1.8T, da ne nabrajam više da bih eto nekako sveo izbor na ova dva modela.Priču o Mazdi moram da počnem jednom današnjom anegdotom.Slučajno u Upravi naletim na našeg majstora koji održava kompletan vozni park ( Pežo, Fiat, Mitsubishi, Opel, Lada, Land Rover ) i pitam ga "batice šta misliš o Mazdi 3 2010-2011 godište " da bi on meni odgovorio "Mazda!Ma nije to Mazda to je Ford!To kod mene u garažu ne ulazi"!Okrete se čovek i ode.A meni Mazda prva na spisku.Da se vratim na temu ta njegova opaska koliko sam uspeo da se informišem odnosi se na vreme kada su Mazda i Ford bili u ljubavi pa imali zajedničku platformu neke motore uključujući i ovaj 1.6 od 105 ks sa lancem koji bi trebalo da je Fordov što znači keramičke vođice ventila, obavezan flashtube ( u slučaju ugradnje plina ) i gradska potrošnja oko 10-11 litara benzina.Stvar koja me posebno interesuje kod Mazde je njena limarija za koju sam na raznim forumima pročitao da nije pocinkovana i da je sklona koroziji dok na primer moj kolega koji je pregledao hiljade vozila kaže da nikada nije video trulu odnosno korodiralu Mazdu.Ono što bih ja Vas zamolio je da mi uporedite ova dva automobila, motore, izdržljivost, kvalitet, potrošnju, kao i posebno da li je limarija kvalitetna i pocinkovana odnosno kako je zaštićena.Nadam se da mi nežete zameriti na ovolikoj temi razumite da iz vozila koje je 1990-to godište treba da uđem u vozilo koje je 2010-2011 godište i da se daju ne baš tako male pare za to vozilo pa mi je zato sve bitno a i pored toga vozio bih ga bar par godina dok se ne skupe neke veće pare za možda nov auto ili dok ne dobijem na loto-u :D Hvala unapred.
Samo da napomenem da sam isto ovo pitanje postavio i na sajtu Vrele gume čisto da znate ako naletite isključivo zbog toga što su mi bitna mišljenja što više ljudi koji se razumeju u ovu problematiku.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Mazda 3 1.6 105 ks ili Astra J 1.4T 140 ks 2010-2011

Post od Paja »

Ja bih išao na turbo astru zbog lepše dinamike vožnje, jačeg motora, više majstora... mada nisam siguran kako podnosi plin. Ako je u Mazdi Fordov motor ima ih nekoliko na forumu pa ćeš dobiti dobre informacije.

Za limariju ne znam. Čudilo bi me da Mazda nije pocinkovana.
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

sacekaj da se javi strucnjak za Opela...
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Izmedju ova 2 konkretno, Astra definitivno.

1.4t je odlican turbo motor. Sigurno bolji od 1.6 atmosferca iz Mazde.

Slucajnost, ali posedujem Astru 1.6t a sestra Mazdu 3 2.0AT

U svakom poredjenju Astra je bolja, a evo konkretno i da navedem:

-Bolja izolacija
-Udobnija iako je na 18" a Mazda na 17" felnama
-Unutrasnjost daleko kvalitetnija (na Mazdi se vec vide tragovi upotrebe, izgrebana plastika oko menjaca, radija itd.)
-Prostor i iskoriscenost za sitnice je opet na strani Astre.
-Iako je 1.6t jaci motor trosi prilicno manje od Mazde

Kod Astre imas par tipicnih kvarova:
-termostat (do sada sigurno vec zamenjen)
-DIS modul (tj bobine) ako se ne vodi racuna o zameni svecica na vreme. Ma da taj problem nije u toj meri izrazen na 1.4t kao na 1.6t
-Boca za antifriz (sigurno je vec zamenjena, a i nekim slucajem da nije kosta 30e u ovlascenom)

Servis za Astru ti je sa svim filterima i uljem oko 14.000 rsd u ovlascenom. Moze i manje ako doneses svoje ulje.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

milosdoktorabs napisao:sacekaj da se javi strucnjak za Opela...
...pa onaj za alfu, onaj za fiata, pa za hondu... kad prodju merc i bmw i dodje do audi-a, pali na drugi forum da dobijes pravi savet jer ovde to teze ide :D
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Evo ovde sam izneo i utiske o Mazdi:
viewtopic.php?f=8&t=314&start=360

EDIT:
Dragvorl mislim da ne misli na tu generaciju Mazde :zbunjen:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moguce, mislim da nije napisano god.
SlikaSlika
Saleva
Reactions:

Post od Saleva »

Au al ste brzi svaka Vam čast :P ! Da to je ta generacija Mazde od 2009 godine samo zaboravio sam da napomenem da me interesuju sedan varijante i Mazde i Astre.Za Astrin motor koliko znam lepo se pokazao ima lanac znači nema velikog servisa par ljudi ima ugrađen plin na baš taj motor koliko vidim nemaju nikakvih problema ( da kucnem u drvo ) hvala Bogu, Opel i fabrički ugrađuje plin u svoja vozila, potrošnja odlična čak i na plinu što je opet bitno mada ne znam koliko je kvalitetan konstrukcijski.Pročitao sam sve Vaše postove i ranije šta da kažem sem da srce kaže Mazda a mozak kaže Astra :D

@Dragvorl ne rade linkovi.

To za majstore pa znam kakvi su moj otac dok je radio bio je najbolji majstor za Zastavu u Valjevu, sad kad mu pomenem japanca naježi se kaže ko će to da ti popravi, delovi skupi, kad razmislim u pravu je prvi Mazdin servis u Beogradu, teško da će to neko ovde da popravi, a za Opela da biraš, mada koliko mi se Mazda sviđa zapucao bih ja i u Beograd u servis.Može li neko da mi kaže neke ( ako uopšte postoje ) kvarove za Mazdu, kakve je elektronika u Astri i još neke kvarove za oba vozila?
Poslednja izmena od Saleva u 31 Dec 2013, 00:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ima i ta na forumu, samo dizel. viewtopic.php?f=2&t=1056
SlikaSlika
Saleva
Reactions:

Post od Saleva »

dragvorl napisao:Ima i ta na forumu, samo dizel. viewtopic.php?f=2&t=1056
Pročitao bar 4-5 puta hvala.
EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Astra za sada nije pokazala nikakve kvarove sa elektronikom.
Osim grejaca vozacevog sedista :)

Najbolje ti je da odes do salona npr i sednes u oba auta.. Vidi koji ce ti se vise dopasti kad sednes unutra. Po mogucstvu i provozas.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Obavezno zakaži test vožnju. To će ti dati najbolju sliku.

U ovoj opciji, ja bih išao na Astru iako volem japance i Mazda mi se sviđa.
Kod nje je problem ta površinska korozija, koja ne utiče bitno na stanje vozila, ali bude ružno za videti, sve onako požutelo. Sad, moguće da je na novijim modelima to bolje rešeno, ja sam gledao Mazdu 3, mislim da je bila 2006. godište, na dizalici pored moje Honde Civic (2001) isto na dizalici i vlasnik Mazde se krstio, nije verovao koja razlika u korist Honde. Sad, da je to nešto značajno bitno, nije po meni. Pogotovo što bi ti uzeo auto star 3-4 godine, na kojem se to možda i ne vidi i pitanje kad će se videti, ako nisu to rešili. Motor u Mazdi (to bi trebalo da je onaj iz Focusa) je dobar, nema mu se šta zameriti, voli da se zavrti kad pokaže koliko može, ali voli i da potroši ako ga gaziš. Negde sam ubeđen, a možda i grešim, da se Mazda lepše vozi, pogotovo po krivinama, na magistrali, ali zato je potrebna test vožnja da bi se videlo koji se gde bolje snalazi.
Astra ima moderniji motor sa turbinom koja mu omogućava bolje performanse i nižu potrošnju u odnosu na atmosferac u Mazdi. Po pitanju dizajna, tu su negde, atraktivna su oba. Po pitanju prostora, ne znam, to može bolje DW da kaže. Verujem da je i održavanje za Opel povoljnije, a i servisna podrška je bolja. Kao što si i sam rekao, razum kaže Astra, a sad šta će presuditi, videćemo.

Nemoj samo da sedneš u Civic, zaboravićeš ova dva. :)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Mazda 3 sa tim motorom je baš troma, mada, s obzirom da voziš yuga trenutno ne znam koliko će ti to predstavljati problem.

Moj glas ide Astri.

Evo imaš ovde komentare vlasnika benzinca: http://www.b92.net/automobili/komentari ... _id=557342
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Samo Astra.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori