Nov sam na ovim stranama trenutno vozim Jugića 55 a u januaru idem kod drugara da naručim auto ali nikako ne mogu da se odlučim koji od gore dva navedena tako da se nadam da ću ovde naći dosta pametnih saveta šta da uzmem.Moja upotreba auta je nešto ovako: 80 % gradska vožnja, kratke relacije tipa 4-5 km ( kuća posao, posao kuća, malo grad ) max brzina 40-50 kmh, 15 % regionalni put relacije 40-50 km brzina 80 kmh i jednom dva puta godišnje duža relacija tipa more, planina, sve u svemu oko 10000 km godišnje za sad tako da me jedino benzinac interesuje eventualno sa ugradnjom plinske instalacije.Nećete verovati ali već tri godine pitam, učim, gledam, tražim auto za sebe i što više čitam i raspitujem se sve sam neodlučniji i sve manje znam.Krenuo sam sa pretragom od Fiata Bravo 2007 da bih onda naleteo na Mitsubishi Lancer 2010, pa na ASX, pa na Qashqai, pa na Audi B7 1.8T, da ne nabrajam više da bih eto nekako sveo izbor na ova dva modela.Priču o Mazdi moram da počnem jednom današnjom anegdotom.Slučajno u Upravi naletim na našeg majstora koji održava kompletan vozni park ( Pežo, Fiat, Mitsubishi, Opel, Lada, Land Rover ) i pitam ga "batice šta misliš o Mazdi 3 2010-2011 godište " da bi on meni odgovorio "Mazda!Ma nije to Mazda to je Ford!To kod mene u garažu ne ulazi"!Okrete se čovek i ode.A meni Mazda prva na spisku.Da se vratim na temu ta njegova opaska koliko sam uspeo da se informišem odnosi se na vreme kada su Mazda i Ford bili u ljubavi pa imali zajedničku platformu neke motore uključujući i ovaj 1.6 od 105 ks sa lancem koji bi trebalo da je Fordov što znači keramičke vođice ventila, obavezan flashtube ( u slučaju ugradnje plina ) i gradska potrošnja oko 10-11 litara benzina.Stvar koja me posebno interesuje kod Mazde je njena limarija za koju sam na raznim forumima pročitao da nije pocinkovana i da je sklona koroziji dok na primer moj kolega koji je pregledao hiljade vozila kaže da nikada nije video trulu odnosno korodiralu Mazdu.Ono što bih ja Vas zamolio je da mi uporedite ova dva automobila, motore, izdržljivost, kvalitet, potrošnju, kao i posebno da li je limarija kvalitetna i pocinkovana odnosno kako je zaštićena.Nadam se da mi nežete zameriti na ovolikoj temi razumite da iz vozila koje je 1990-to godište treba da uđem u vozilo koje je 2010-2011 godište i da se daju ne baš tako male pare za to vozilo pa mi je zato sve bitno a i pored toga vozio bih ga bar par godina dok se ne skupe neke veće pare za možda nov auto ili dok ne dobijem na loto-u

Samo da napomenem da sam isto ovo pitanje postavio i na sajtu Vrele gume čisto da znate ako naletite isključivo zbog toga što su mi bitna mišljenja što više ljudi koji se razumeju u ovu problematiku.