Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od ADrei »

Texonja napisao: Postoji i worst case scenario da je docekas i dozivis, ali fondovi prestanu da postoje i teoretski jer vise nema odakle da se dele penzije. (verujem da ovakav scenario mora da se desi jednom, pre ili kasnije).

HTC
+1000

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne znam da li i sad uopše postoji fond, u smislu kapitala koji se obrće i zarađuje za svoje korisnike. Čini mi se da smo odavno prešli na model da se sve finansira iz trenutnih davanja. Inače mnoge zemlje imaju ovaj problem ili se vidi da će ga imati uskoro, direktna posledica toga što raste životni vek.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Zato sam i rekao za fondove da prestanu da postoje i teoretski. (posto jedino jos teoretski postoje, a prakticno je to prazna kesa u koju se svakog meseca stavi onoliko para koliko se odmah i izvadi)

HTC
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

Delija napisao:Koje bre penzije? Ovim tempom necu doziveti ni 50 godina... Kucam ovo, a u isto vreme sam zakacen VPN-om na sistem u USA i resavam customer-u Critical issue... :glavomuzid:
Verujem...znam po ovim mojim drugarima tamo sto zaradjuju iznad proseka da im plata izadje na nos (neki cak i spavaju u firmi ponekad :) ) ali to je Srbija.
Penzija je samo jedna od privilegija koja ti se vraca zahvaljujuci doprinosima...tu je zdravstveno (cak je i Rakhil, inace tvrdokorni protivnik doprinosa, skoro priznao da mu se to debelo vratilo zbog zdravstvenih problema koje je imao), naknada za gubitak posla (ili kako se vec zove), bolovanje itd.

Ja ne mogu da verujem da vecina vas, koje smatram za veoma pametne ljude, podrzava lov u mutnom, zakidanje drzave i ostale svinjarije :pardon:
Uostalom, na crno uvek mozes da radis...mnogo je veci problem naci poslodavca koji ce sve regularno da uplacuje :)
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Mislim da je mngo veći broj onih koji zarađuju manje od proseka-a plata im opet izlazi na nos. Verovatno i na druge telesne otvore. Nekako mi je tvoja varijanta mnogo manje bolna, radiš ko konj, ali si i plaćen kao lipicaner :mrgreen:

Ja i dalje ne mogu da skontam da li ste ti i laki ozbiljni ili nas pržite najstrašnije? Nisam stekao utisak da je ijedan od vas dvojice rodjen tamo? Ili gresim?

Da postoji tračak nade, da neko stvarno radi nešto i želi malo bolje u ovoj državi(mislim na one koji se pitaju, ipak nas niko ništa i ne pita, tj. pitaju nas fiktivno) svi bi mi drugačije pričali.

Ali dokle god nam gule kožu sa leđa ovako i onako, jedini lek za takav sistem je samostalno urušavanje. Do toga mora jednog dana doći, i zbog toga podržavam sivu ekonomiju! Nije meni problem da se Miškovići, Kostići i ostali biznismeni bogate. To mene ne zanima. Ali da steknu za 10g u SRB, što se stiče po normalnom svetu za 100g, e to me zanima itekako.Jer je sve to došlo preko naših leđa.

Ja ne želim nikome zlo zaista ali prvo birokratski aparat ove države mora da se propusti kroz par sita različite gustine. Ako to ne urade, do kraja ove godine nešto se mora prodati.

P.S: što se tiče zdravstva:

"Zdravstveno osiguranje plaća 3,3 miliona građana
Godišnji budžet Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje oko 180 milijardi dinara, polovina se daje za plate u zdravstvu"

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... na.lt.html

Već sam trubio na ovu temu. Ove plate mogu da se skrešu, ako bi se našem medicinskom osoblju ponudio izbor: privatno ili državno. Ovako, većina njih sedi na dve stolice-državnu odrađuje preko q, i nabacuje sebi privatno poslove.

Farmakomafija i njihova povezanost sa srpskim zdravstvom, ne mora posebno da se spominje...
What i do for the livin'? I live for the livin'.
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Kad budes radio za 35000 u 3 smene ,u zdravstvu ,na 50 pacijenata onda cemo se razumeti oko tog "smanjenja plata MEDICINSKOM OSOBLJU".

Zdravstvo nisu samo doktori.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Geza napisao:Možda je manji procenat opterećenja plata, ali je manja i plata.
Ali većina lekova i medicinskog materijala, a pogotovo oprema, koštaju isto i ovde i tamo. Tako da mislim da je zdravstveni sistem kod nas odličan, s obzirom na resurse kojima raspolažemo. Takođe, postoji mnogo volje i rada na poboljšanju zdravstva u Srbiji u poslednjih 12-13 godina.
ADrei napisao:pa realno nam nista i ne treba... ja npr. svejedno uvek idem privatno kod lekara, nemam vremena da cekam kao budala po hodnicima ceo dan :)
I ja isto ne overavam knjižicu, niti mi (da kucnem u drvo) lekar treba. Ali obavezno zdravstveno osiguranje (u svim zemljama) ne postoji zbog mladih, niti zbog bogatih, već upravo zbog onih ostalih.
Poslednja izmena od snork u 12 Jan 2014, 09:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ja sve citam i ne verujem da je mrtav ladan predlozio smanjenje plata u zdravstvu...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

U ovoj temi se prilicno vidi sta nas koci kao drustvo, to nase "decije sveznanje". Forum jos i nije reprezentativan uzorak, ovde se ipak okupljaju ljudi koji su zainteresovani i informisani iznad proseka, tako da je situacija sigurno jos gora.
Cast izuzecima, ali svaki post vam zadrzi "ne znam", "mislim", "valjda", a onda ide stav zakucan u beton. Onaj ko iznosi neke brojke smara, jos ako se zajebe da preispituje nesto sto je ustaljeno i za sta "svi znaju", onda ga ignorisi. Lepo sam postavio pitanja vezano za penzije, koja su kljucna ali i lako proveriva na internetu (ako mozete da nadjete misteriozni auto, mozete i ovo) - na to dobijem samo Lakijevo trolovanje o njegovom dedi. Tu realno diskusije nema, nema ni argumentacije, ima samo onoga "moj je veci i ja sam najpametniji". Dobijete i budzet u pdf-u, i opet vas mrzi da se udubite, i opet ide "ne znam", "mislim", "valjda" pa zajeban stav.

Preduslov da se stvari promene nabolje je da shvatite gde su sada, i gde sve mogu da odu. Dok se gadjate floskulama o drzavi, porezu, sirotim penzionerima i neophodnim sindikatima, nigde necete mrdnuti od mrtve tacke.
Floyd napisao:Penzija je samo jedna od privilegija koja ti se vraca zahvaljujuci doprinosima...tu je zdravstveno (cak je i Rakhil, inace tvrdokorni protivnik doprinosa, skoro priznao da mu se to debelo vratilo zbog zdravstvenih problema koje je imao), naknada za gubitak posla (ili kako se vec zove), bolovanje itd.
Ovo je toliko izvrtanje onoga sto sam rekao da se necu ni potruditi da objasnjavam, jer se ti ocito neces potruditi da shvatis. Necu da kazem da si zlonameran, ali nimalo nije prijatno procitati ovako nesto nakon onoga sto sam prosao.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Poenta je u dijametralno razlicitim stavovima za koje ne moramo da idemo u detalje.
Neki smatraju kako sistem ne valja i treba ga sabotirati dok potpuno ne pukne, eee a sta onda posle to ocigledno niste jos promislisli. Smatrate da je OK da bas vi izbegavate sve obaveze i to sve dok se stvari ne dovedu u red a tek tada cete se rado i vi pridruziti sistemu, ne znam samo kako ce se to desiti tj ko ce dovesti stvari u red ako svi tako razmisljaju.

Sa druge strane imamo one koji su takodje svesni da sadasnje stanje stvari nije dobro, ali isto tako i da je vas recept put u katastrofu... Nemamo tu potrebe da diskutujemo o sitnicama.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Vazi, Laki, procitao si me ko knjigu i sve si u pravu
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao:Ma koji programer u Srbiji radi za 500e? :)

Off topic
Nego kad smo vec kod toga, jel zna neko od vas dvojice tamo u svici neke sap konsultante ili korisnike sapa - kombinate, kojima bih ja mogao da "pridjem" sa odredjenim ponudom u vezi posla? :)
Vidim da se ovde na forumu gađate nekim hiljadama evra za programere... pa se ponekad pitam da li živimo u istoj zemlji. :) Kad sam završio ETF, mogao sam da nađem posao kao programer za 500-700 evra. Kažu da posle plata (zavisno od firme) može doći i do 1000... i to je to. Druga je stvar što ja to nisam hteo, nego više volim razvoj hardvera... Teži posao, a manja plata. :) Trenutno sam nezaposlen i biću zadovoljan da (sa 8+ godina iskustva) nađem posao za 1000 evra mesečno neto. Najviše što sam čuo da neko ima u IT struci (a da nije vlasnik firme, već samo odličan stručnjak sa dužim iskustvom) je 2000.

I da, mnogo ETF-ovaca radi i za 40-45000 din mesečno...
H4wkeye napisao:Porez mora da se placa. Svaka drzava zivi od poreza. Drugo je sto je u Srbiji naplata poreza do mojega i sto je sama drzava nesposobna da te pare ulozi u korisne stvari.
Apsolutno se slažem! Problem nije poreska stopa na ovo ili ono, već naplata! Firme državi duguju 450 milijardi dinara za poreze, to je znači 4 milijarde evra! Država mora biti mnogo oštrija kada je naplata u pitanju, i vršiti je prinudno - uz pomoć policije, sudova, zaplenom imovine i u krajnjoj liniji nacionalizacijom firmi.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kad smo se već dotakli zdravstva. Naravno da ceo sistem finansiranja ne valja. Stalno se nešto plaća, a kad treba da se obave pregledi ili urade analize to opet treba da se plati. Zašto se neko ne seti da uključi sve građane u finansiranje zdravstvenog sistema sa početnom sumom od recimo 750 dinara mesečno, i da tačno navede šta se za to dobija. Pa da dalje za 1.500 građani dobiju neke bolje usluge, itd...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Laki021 napisao:Ja sve citam i ne verujem da je mrtav ladan predlozio smanjenje plata u zdravstvu...
Ja vrlo dobro znam sta sam napisao: drzava treba da se razracuna sa onima koji na redovnom poslu rade preko q, salju pacijente kod sebe ili svojih kolega privatno...prepisuju lekove samo od jednog proizvođača koji naravno nisu nikada na listi..., A PRI TOM primaju platu i na državnim jaslama i ovu sa strane. Da nema ovakvog ponašanja, sigurno se ne bih žalio.

Nisam se dobro izrazio tj nisam mislio da se smanjuju plate, nego da se smanji broj ljudi. Što se plata tiče, naravno da ih treba povećati-naročito njima.
Laki021 napisao:Poenta je u dijametralno razlicitim stavovima za koje ne moramo da idemo u detalje.
Neki smatraju kako sistem ne valja i treba ga sabotirati dok potpuno ne pukne, eee a sta onda posle to ocigledno niste jos promislisli. Smatrate da je OK da bas vi izbegavate sve obaveze i to sve dok se stvari ne dovedu u red a tek tada cete se rado i vi pridruziti sistemu, ne znam samo kako ce se to desiti tj ko ce dovesti stvari u red ako svi tako razmisljaju.
Razmišlao ne razmišljao, to se one koji odlučuju ne tiče uopšte. Ja ništa od mojih obaveza ne izbegavam da platim, firmu nemam, radim na crno za drugog,račune plaćam itd...

Kao što rekoh, ipak mislim da nas malo pališ ovih dana. Jbg ti si otišao u odlično uređen sistem, na koji si se privikao...zakon uglavnom poštuju svi itd...naravno da ti je možda čudno sve što mi pričamo. Međutim, ipak su mi nobične tvoje izjave, s obzirom da često dolaziš u SRB.

sasha015 napisao:Kad budes radio za 35000 u 3 smene ,u zdravstvu ,na 50 pacijenata onda cemo se razumeti oko tog "smanjenja plata MEDICINSKOM OSOBLJU".

Zdravstvo nisu samo doktori.
Naravno da nije. Ali u odnosu koliko ljudi radi kod privatnika po 15-16h u cugu, i za manje para, nije to toliko ni loše.
Poslednja izmena od superboss u 12 Jan 2014, 10:21, izmenjeno 4 puta ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Zato što niko neće plaćati to
Odgovori