Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od nikaragva »

snork napisao:
nikaragva napisao:Ma koji programer u Srbiji radi za 500e? :)

Off topic
Nego kad smo vec kod toga, jel zna neko od vas dvojice tamo u svici neke sap konsultante ili korisnike sapa - kombinate, kojima bih ja mogao da "pridjem" sa odredjenim ponudom u vezi posla? :)
Vidim da se ovde na forumu gađate nekim hiljadama evra za programere... pa se ponekad pitam da li živimo u istoj zemlji. :) Kad sam završio ETF, mogao sam da nađem posao kao programer za 500-700 evra. Kažu da posle plata (zavisno od firme) može doći i do 1000... i to je to. Druga je stvar što ja to nisam hteo, nego više volim razvoj hardvera... Teži posao, a manja plata. :) Trenutno sam nezaposlen i biću zadovoljan da (sa 8+ godina iskustva) nađem posao za 1000 evra mesečno neto. Najviše što sam čuo da neko ima u IT struci (a da nije vlasnik firme, već samo odličan stručnjak sa dužim iskustvom) je 2000.

I da, mnogo ETF-ovaca radi i za 40-45000 din mesečno...
H4wkeye napisao:Porez mora da se placa. Svaka drzava zivi od poreza. Drugo je sto je u Srbiji naplata poreza do mojega i sto je sama drzava nesposobna da te pare ulozi u korisne stvari.
Apsolutno se slažem! Problem nije poreska stopa na ovo ili ono, već naplata! Firme državi duguju 450 milijardi dinara za poreze, to je znači 4 milijarde evra! Država mora biti mnogo oštrija kada je naplata u pitanju, i vršiti je prinudno - uz pomoć policije, sudova, zaplenom imovine i u krajnjoj liniji nacionalizacijom firmi.
Ja znam i ljude koji zaradjuju preko 2000 i to dobro preko 2000, a nisu vlasnici firmi. U Novom Sadu. U BG, koliko vidim su vece plate, makar pocetne. Tamo mozes startovati sa 700-800e.
Ali dobro ti gore su usamljeni slucajevi, mnogo vise ljudi radi za ispod 1000e.

Ulazna cena za outsourcing u Srbiju je oko 30-35e po satu. Bruto.

Snork, sta radis u oblasti hardvera? U NS postoji solidna firma koja se bavi tim stvarima, RTRK, plus neke manje. Mislim da bi tamo sa tim iskustvom mogao opusteno da imas 1000e platu.

A sto se naplate poreza tice, pa naravno da je problem naplata, kada vidimo sta se radi sa tim parama. Pa i ja bih prvi trazio vecu platu na racun tih doprinosa, pa da podelim rizik sa poslodavcem, ukoliko bih tako nesto mogao. Jer moja deca ne zive od obecanja lelemuda koji vode drzavu, nego od onoga sto donesem kuci. Dok oni od mojih (nasih) para guraju maslo u guzice, ja nisam u stanju ni grejanje u kuci da resim. Sa ovakvim stavom u narodu tesko da ce naplata biti bolja, i uvek ce postojati otpor.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Rakhil napisao:Ovo je toliko izvrtanje onoga sto sam rekao da se necu ni potruditi da objasnjavam, jer se ti ocito neces potruditi da shvatis. Necu da kazem da si zlonameran, ali nimalo nije prijatno procitati ovako nesto nakon onoga sto sam prosao.
Nisam zlonameran, niti te zahebavam. Osvrnuo sam se samo na ovaj deo...
Rakhil napisao:Da naglasim bitnu stvar: ja sam zadnjih godinu dana intenzivno koristio usluge zdravstva po prvi put u zivotu, i to me je umalo kostalo zivota, a pare necu ni spominjati. Sa druge strane, da sam sve sam finansirao, kostalo bi me reda velicine 100k evra pa navise.
Nemoj mi reci da bi tih 100k evra platio od tih par hiljada koje bi "ustedeo" da nisi uplacivao zdravstveno.
Uostalom, kao sto rekoh, ti uvek imas izbor da zajebes drzavu ali oni ljudi koji u provinciji rade za 200-300e i ne mogu da overe knjizice jer gazda (namerno nisam napisao poslodavac) ne uplacuje doprinose, mogu samo da se slikaju.
superboss napisao:Mislim da je mngo veći broj onih koji zarađuju manje od proseka-a plata im opet izlazi na nos. Verovatno i na druge telesne otvore. Nekako mi je tvoja varijanta mnogo manje bolna, radiš ko konj, ali si i plaćen kao lipicaner :mrgreen:
Ma ima i toga ali mnogi su u fazonu za te programere "ma boli ga bip, igra se na kompu i zaradjuje kao predsednik" a ne vidi drugu stranu medalje a to je da ga neki zapadni poslodavac izrabljuje za 3-4x manje love nego sto bi ga kostalo na zapadu.
Naravno, ima i gore od toga a to je da te izrabljuje domaci poslodavac.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

meni je neverovatno koliko se na ovom forumu potencira na tome da svako ko se bavi nekim IT poslom uziva u srbiji... sa druge strane znam decka koji je zavrsio ETF i radio neko vreme u parking servisu, a sad radi za neku smesnu platu u struci :)
opet nemam pojma ni koji je smer zavrsio, ni kojih smerova tamo ima...
ali mislim da se sa dosta fakulteta moze dogurati do solidne plate ako je neko uspesan u tom poslu a ne samo u IT sektoru :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Floyd napisao:
Rakhil napisao:Ovo je toliko izvrtanje onoga sto sam rekao da se necu ni potruditi da objasnjavam, jer se ti ocito neces potruditi da shvatis. Necu da kazem da si zlonameran, ali nimalo nije prijatno procitati ovako nesto nakon onoga sto sam prosao.
Nisam zlonameran, niti te zahebavam. Osvrnuo sam se samo na ovaj deo...
Rakhil napisao:Da naglasim bitnu stvar: ja sam zadnjih godinu dana intenzivno koristio usluge zdravstva po prvi put u zivotu, i to me je umalo kostalo zivota, a pare necu ni spominjati. Sa druge strane, da sam sve sam finansirao, kostalo bi me reda velicine 100k evra pa navise.
Nemoj mi reci da bi tih 100k evra platio od tih par hiljada koje bi "ustedeo" da nisi uplacivao zdravstveno.
Uostalom, kao sto rekoh, ti uvek imas izbor da zajebes drzavu ali oni ljudi koji u provinciji rade za 200-300e i ne mogu da overe knjizice jer gazda (namerno nisam napisao poslodavac) ne uplacuje doprinose, mogu samo da se slikaju.
Flojd, mislim da je hteo da kaže da bez obzira što je uplaćivao i uplaćuje godinama toliko koliko uplaćuje, to naše zdravstvo ga je umalo koštalo života. Da zdravstvo radi svoj posao, ne bi ni došlo do tih 100.000e, da je koristio usluge privatnih lekara, opet ne bi došlo do tih 100.000e.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

ADrei napisao:meni je neverovatno koliko se na ovom forumu potencira na tome da svako ko se bavi nekim IT poslom uziva u srbiji... sa druge strane znam decka koji je zavrsio ETF i radio neko vreme u parking servisu, a sad radi za neku smesnu platu u struci :)
ali mislim da se sa dosta fakulteta moze dogurati do solidne plate ako je neko uspesan u tom poslu a ne samo u IT sektoru :)

IT u Srbiji je ili dobra ideja da te lansira,ili da radis 5 godina i da bukvalno propisas krv da se iskalis u vrhunskog strucnjaka.Sve ostalo su bajke za malu decu.Naravno da postoje izuzeci,ali 80% ljudi u IT u Srbiji radi za smesne pare.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Uporedis sa zdravstvom,i skapirate obojica koliko niste u pravu.
Trenutno,mislim da nema bolje prilike,nego i IT industriji,i da,kada se uzme prosek plate,najveci je.
Naravno da ako si zavrsio ETF sa 6-icama,i nemas pojma svoj posao,da ne mozes ni da ocekujes da ces da nadjes posao koji se placa dobro.
Istina,ima i dosta slucajeva da sposobni ljudi ne uspeju,ali je tako u svim granama,nije IT nista posebno,zemlja nam je takva.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Uroš S. napisao:Flojd, mislim da je hteo da kaže da bez obzira što je uplaćivao i uplaćuje godinama toliko koliko uplaćuje, to naše zdravstvo ga je umalo koštalo života. Da zdravstvo radi svoj posao, ne bi ni došlo do tih 100.000e, da je koristio usluge privatnih lekara, opet ne bi došlo do tih 100.000e.
O kvalitetu lekara moze takodje da se diskutuje ali postojanje onih losih (kojih je nazalost sve vise) ne znaci da treba unistiti ceo sistem.
Eto ja mogu da navedem dva primera iz moje okoline, gde su ljudi trajno osteceni losom medicinskom uslugom...i to na zapadu.
Xepoj87 napisao:Naravno da ako si zavrsio ETF sa 6-icama,i nemas pojma svoj posao,da ne mozes ni da ocekujes da ces da nadjes posao koji se placa dobro.
Problem su oni koji ne znaju svoj posao. Kad je u pitanju IT, fax je velika prednost ali ne i garancija uspeha :)
Kod drugara u firmi rade i momci koji su jos studenti ali razbijaju posao a onda se na konkurs javi neko ko je nastrebao ETF ali nema pojma da znanje prakticno primeni, i ne pristaje da student bude iznad njega jer on ima ETF jbt.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Geza napisao:Kad smo se već dotakli zdravstva. Naravno da ceo sistem finansiranja ne valja. Stalno se nešto plaća, a kad treba da se obave pregledi ili urade analize to opet treba da se plati. Zašto se neko ne seti da uključi sve građane u finansiranje zdravstvenog sistema sa početnom sumom od recimo 750 dinara mesečno, i da tačno navede šta se za to dobija. Pa da dalje za 1.500 građani dobiju neke bolje usluge, itd...
Pa vec ga finansiramo sa 6,15% (toliki su doprinosi direktno za zdravstvo) svoje netto plate sto je daleko vise od tih 750 dinara iliti bar 750 dinara daje svako ko ima platu vecu od 12200 dinara. O time i pricam - sipamo "u bunar", a sta god ti stvarno zatreba moras ponovo da platis :glavomuzid:

ADrei napisao:meni je neverovatno koliko se na ovom forumu potencira na tome da svako ko se bavi nekim IT poslom uziva u srbiji... sa druge strane znam decka koji je zavrsio ETF i radio neko vreme u parking servisu, a sad radi za neku smesnu platu u struci :)

Jako je malo tih uspesnih u svom poslu u odnosu na prosecne. To je poenta.
Mnogo je lakse biti prosecan u IT-ju, nego natprosecan u tom necem drugom.
Za natprosecne se ja ne brinem uopste - jedino sto moze da ih pokoleba su tzv. "soft skills".

Tvoj drugar sigurno nije IT-jevac - za skoro sve ostalo je potrebna industrija koje kod nas nema. Ili je stvarno los. Nema trece. "soft skills" za IT-jevce nisu krucijalni :mrgreen:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Kad smo kod poreza, evo tabele koliko je naplaceno poreza od 2004. do kraja 2013. godine.

Slika
Slika
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Delija napisao:
Geza napisao:Kad smo se već dotakli zdravstva. Naravno da ceo sistem finansiranja ne valja. Stalno se nešto plaća, a kad treba da se obave pregledi ili urade analize to opet treba da se plati. Zašto se neko ne seti da uključi sve građane u finansiranje zdravstvenog sistema sa početnom sumom od recimo 750 dinara mesečno, i da tačno navede šta se za to dobija. Pa da dalje za 1.500 građani dobiju neke bolje usluge, itd...
Pa vec ga finansiramo sa 6,15% (toliki su doprinosi direktno za zdravstvo) svoje netto plate sto je daleko vise od tih 750 dinara iliti bar 750 dinara daje svako ko ima platu vecu od 12200 dinara. O time i pricam - sipamo "u bunar", a sta god ti stvarno zatreba moras ponovo da platis :glavomuzid:
Nije od neto nego od bruto plate 6,15 %, i još toliko na račun poslodavca.

Na neto platu od 50.000 dinara to je 4.290 dinara na tere zaposlenog i 4.290 dinara na teret poslodavca, što ukupno izađe 8.580 dinara ili godišnje 102.960 dinara
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Tako je. U pravu si - jos vise nas klepaju.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao: Ja znam i ljude koji zaradjuju preko 2000 i to dobro preko 2000, a nisu vlasnici firmi. U Novom Sadu. U BG, koliko vidim su vece plate, makar pocetne. Tamo mozes startovati sa 700-800e.
Ako nije tajna, jel možeš da napišeš koje poslove rade? Znam da se SAP odlično plaća (vidim da to FON-ovci razbijaju, mi ETF-ovci nismo ni čuli za taj pojam).
nikaragva napisao: Snork, sta radis u oblasti hardvera? U NS postoji solidna firma koja se bavi tim stvarima, RTRK, plus neke manje. Mislim da bi tamo sa tim iskustvom mogao opusteno da imas 1000e platu.
Bilo kakve digitalne uređaje. Može i kompjuterske ploče i kartice, ali to su naravno najteže stvari. Sistemi bazirani npr. na 8-bitnim mikrokontrolerima su lakši (naravno, i tu ima veoma raličitih uređaja).

Čuo sam za RT-RK. Pošto je to prvo bilo nešto pri FTN-u, a posle je privatizovano, mislio sam da je reč o nekim eksploatatorima. :D Izgleda da sam ih pogrešno procenio.
Pa da, ja sam isto napisao da, od onih koji su ostali u Srbiji, većina radi za 40-45000. Čak i za manje, pogotovo u manjim mestima i državnim firmama. I oni koji zarađuju pristojno, ne znači da uživaju. Često je to krvav posao, po 12-15 sati dnevno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

snork napisao:
nikaragva napisao: Ja znam i ljude koji zaradjuju preko 2000 i to dobro preko 2000, a nisu vlasnici firmi. U Novom Sadu. U BG, koliko vidim su vece plate, makar pocetne. Tamo mozes startovati sa 700-800e.
Ako nije tajna, jel možeš da napišeš koje poslove rade? Znam da se SAP odlično plaća (vidim da to FON-ovci razbijaju, mi ETF-ovci nismo ni čuli za taj pojam).
Pa recimo .NET. I recimo da je C++ dosta dobro placen, jer ih ima manje nego .NETovaca. Mozda cak kao prosecan C++ programer, mozes da zaradis platu, kao dobat .NETovac :)
SAP se odlicno placa. Znam ljude koji po danu uzimaju od 400e pa navise :|
Medjutim problem je sto se SAP ne moze nauciti kuci.
Da ne bude zabune, jer su prilicno velike sume u pitanju, klijenti su stranci :)
SAP konsultant u Srbiji srpsku firmu (ili makar sa sedistem u Srbiji) kosta 45e po satu.
Na zapadu SAP konsultante placaju cak i po 1200-1500e dnevno, tako da ove cifre od po 400e ne zvuce tako velike.

snork napisao:
nikaragva napisao: Snork, sta radis u oblasti hardvera? U NS postoji solidna firma koja se bavi tim stvarima, RTRK, plus neke manje. Mislim da bi tamo sa tim iskustvom mogao opusteno da imas 1000e platu.
Bilo kakve digitalne uređaje. Može i kompjuterske ploče i kartice, ali to su naravno najteže stvari. Sistemi bazirani npr. na 8-bitnim mikrokontrolerima su lakši (naravno, i tu ima veoma raličitih uređaja).

Čuo sam za RT-RK. Pošto je to prvo bilo nešto pri FTN-u, a posle je privatizovano, mislio sam da je reč o nekim eksploatatorima. :D Izgleda da sam ih pogrešno procenio.
Pa nisu daleko od eksploatatora, ali mislim da mozes da imas OK platu. U principu zavisi kako se snadjes, kao i drugde. Znam koliko tamo pojedini profesori zaradjuju, po platu idu sa koferom, pa kada pogledas plate radnika, onda ti je smesno. Ali u odnosu na Srbiju i prosek, nije lose. Ali moras se malo i laktati (sto ja ne volim, ali tako je kako je).
Poslednja izmena od nikaragva u 13 Jan 2014, 15:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Kada kazete da se SAP odlicno placa, sta mislite pod tim? Obican rad u SAP-u pretpostavljam ne, vec neki programerski deo oko SAP-a.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Sta podrazumevas pod obicnim radom u SAPu? Ja SAP skoro da i ne poznajem, ali znam da imas neke module, ...., i da se SAP programski jezik zove ABAP i koristi za pisanje odredjenih rutina ili cega vec za SAP. Pretpostavljam da to najvise kosta, ali i najjeftinija stavka u SAPu kosta dosta, jer podvlacim to se kuci ne moze nauciti niti probati, kao c#, c++ i slicno.
Odgovori