Ja znam i ljude koji zaradjuju preko 2000 i to dobro preko 2000, a nisu vlasnici firmi. U Novom Sadu. U BG, koliko vidim su vece plate, makar pocetne. Tamo mozes startovati sa 700-800e.snork napisao:Vidim da se ovde na forumu gađate nekim hiljadama evra za programere... pa se ponekad pitam da li živimo u istoj zemlji.nikaragva napisao:Ma koji programer u Srbiji radi za 500e?
Off topic
Nego kad smo vec kod toga, jel zna neko od vas dvojice tamo u svici neke sap konsultante ili korisnike sapa - kombinate, kojima bih ja mogao da "pridjem" sa odredjenim ponudom u vezi posla?Kad sam završio ETF, mogao sam da nađem posao kao programer za 500-700 evra. Kažu da posle plata (zavisno od firme) može doći i do 1000... i to je to. Druga je stvar što ja to nisam hteo, nego više volim razvoj hardvera... Teži posao, a manja plata.
Trenutno sam nezaposlen i biću zadovoljan da (sa 8+ godina iskustva) nađem posao za 1000 evra mesečno neto. Najviše što sam čuo da neko ima u IT struci (a da nije vlasnik firme, već samo odličan stručnjak sa dužim iskustvom) je 2000.
I da, mnogo ETF-ovaca radi i za 40-45000 din mesečno...
Apsolutno se slažem! Problem nije poreska stopa na ovo ili ono, već naplata! Firme državi duguju 450 milijardi dinara za poreze, to je znači 4 milijarde evra! Država mora biti mnogo oštrija kada je naplata u pitanju, i vršiti je prinudno - uz pomoć policije, sudova, zaplenom imovine i u krajnjoj liniji nacionalizacijom firmi.H4wkeye napisao:Porez mora da se placa. Svaka drzava zivi od poreza. Drugo je sto je u Srbiji naplata poreza do mojega i sto je sama drzava nesposobna da te pare ulozi u korisne stvari.
Ali dobro ti gore su usamljeni slucajevi, mnogo vise ljudi radi za ispod 1000e.
Ulazna cena za outsourcing u Srbiju je oko 30-35e po satu. Bruto.
Snork, sta radis u oblasti hardvera? U NS postoji solidna firma koja se bavi tim stvarima, RTRK, plus neke manje. Mislim da bi tamo sa tim iskustvom mogao opusteno da imas 1000e platu.
A sto se naplate poreza tice, pa naravno da je problem naplata, kada vidimo sta se radi sa tim parama. Pa i ja bih prvi trazio vecu platu na racun tih doprinosa, pa da podelim rizik sa poslodavcem, ukoliko bih tako nesto mogao. Jer moja deca ne zive od obecanja lelemuda koji vode drzavu, nego od onoga sto donesem kuci. Dok oni od mojih (nasih) para guraju maslo u guzice, ja nisam u stanju ni grejanje u kuci da resim. Sa ovakvim stavom u narodu tesko da ce naplata biti bolja, i uvek ce postojati otpor.