Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Stigla zima...

Post od ljubitelj »

NexT napisao:Za sta se placa tolika policija ako nisu u stanju da postave auto na ukljucenje na auto-put? KOliko je komplikovano zaustaviti kamion?
Da ne ponavljam, sva ta pitanja su na mestu sto se mene tice.
Mislim da jesu sposobni za sve sto treba, i mnogo vise ali da je za rad ljudi potrebna organizacija koja je unapred pripremljena- ko sta, kako, kada, cime radi, kome odgovara itd.

Mi kao drzava nismo u stanju da napravimo normalna budzet drzave i da ga doneseno na vreme godiunama unazad (izuzetak je jedna godina), nismo sposobno da jedan prost obican zakon o radu izmenimo za nekoliko mesece vec treba nekoliko godina, nismo u stanju da prekinemo TV program i da se saopsti istina narodu i izda jasno i nedvosmisleno uputstvo.

Na TV ide tokom dana kajron namenjen zavejanima da se jave na 2 tlf. broja za pomoc. Kao da ne postoji vec 192 tlf, kao da ti ljudi u zavejanim automobilima gledaju RTS pa ce doci do njih informacija. Vesti na kasicivu, cenzuriasne ocito i sporadicno na po nekoliko sati.
Kada je ovakvo stanje, treba da se ide uzivo. Setimo se CNN-a i brzinu njhovog odziva na dogadjaje.
Off topic
U sredu i cetvrtak se znalo da ce doci do ovoga, bilo je vise nego ocigledno da su velike sanse jer se slicno dogodilo samo par stotina kilimetara istocnije u Rumuniji.
Bas sam u cetvrtak pricao sa soferom u jednoj firmi koji je upravo stigao sa puta, kako ce biti veselo za vikend i savetovao ga da pozavrsava sve sto ima od obaveza.
Bila je javno dostupna vremenska prognoza da se ocekuje ovakvo nevreme, bilo je na vestima u cetvrtak kako je u Bosni bilo slicno i da ima cak i 2 poginulih usled smrzavanja.

Ali su opet nadlezni drzavni sluzbenici koji primaju platu bili iznenadjeni otkuda sada zima, i neko drugi ce uraditi posao za njih. Pa svi znaju da po opstinama u petak posle 13 sati ne moze se nista uraditi, tako se i sada u petak razmisljalo da se ide kuci a za ostalo brigo moja predji na drugoga.

Dobro smo i prosli, nije bilo ljudskih zrtava.
Sve ovo identicno se dogodilo i prosle godine, isto je trebalo 24 sata da neko dodje na posao, da pocnu da rade hitne sluzbe, isto se zavejao autoput na gotovo istom mestu, isto bile kolone, isto bilo spsavanje, isto bio angazovan vrh drzave, isto iznenadjnje otkuda priroda u januaru i februaru da pokaze zube..
Ocito se nista nije naucilo, i nije preduzelo da se kompeltno reorganizuje ceo niz nadleznih- pocevsi od sektora za vanredne soutacije koji treba da deluje proaktivno pre nego sto eskalira problem.

1999. kada su bile stravicne okolnosti, drzavne sluzbe su nepojmljivo dobro funkcionisale za uslove ratnog stanja, i pokazalo se da su mogle da se organizuju komplikovane stvari pa i ove koje si naveo.

Nama kao kolektivu kao da treba neko vanredno sranje da bi se probudili i poceli da radimo punim kapacitetom dok je u normalnim okolnostima lako cemo da otaljamo posao.

Situacoja sa vozovima pokazuje koliki je haos u upravljanju procesima, na pruzi je kompletno strogo kontrolisan saobracaj i ne vazi izgovor kuda su krenuli gradjani ili slicno.

Prirodne nepogode su normalna prirodna pojava, sto pre svi to shvatimo i prilagodimo se bice veca sansa da ih savladamo efikasnijom organizacijom rada,

Osnovno je kada se desi problem da se ekspresno reaguje, da se radi o minutima a ne satima i danima premisljanja a ne da onda kada problem naraste do razmera katastrofe ajmo na or uk, stapom i kanapom.
Slicno je bila spora reakcija nadleznih i pre 2 -3 godine kada je nastao ledeni cep na Dunavu, pa se danima cekalo na akciju a onda kada je krenuo led da nosi sve pred sobom, i camce sa vezova, i splavove pa ugorzio cak i mostove onda se krenulo u akciju spasavanje sta se spasti moze.

Sve sto se desava je slika nasih sadasnjih sposobnosti kao celine da se organizujemo na efikasan nacin u gotovo svemu. Ovo je samo odraz opste nesposobnosti, nedostatak dobrog upravljanja procesima.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

RWD... :mrgreen:

Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ovakve stvari se ne desavaju samo ovde, vec svuda u Evropi kada su ovako ekstremni uslovi. I tamo se vrlo lako pozaglavljuju, kamioni se isprevrcu, kolone se nanizaju itd.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

jeste, pre dve godine zavejalo negde oko Wengena u CH pa je Federer isao da ih izvlazi :kezo: :rofl:

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

A koji to klip je sporan? Pročitah 4-5 str unazad ali ništa.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

trojanac napisao:Svaka čast svima koji su pomogli, svima. I običnim vojnicima i pilotima i žandarmeriji i saobraćajcma i putarima i običnom stanovništvu koje je na neki način pomoglo, lekarima, svima, pa i tom Vučiću i Đokoviću i svakome ko je bio tamo da pomogne. Kako će ko to da shvati, njegova stvar.
Znam samo da u takvim situacijama svaki čovek bitan, radi se timski, što se više ljudi angažuje brže će se i lakše ljudi izvući. Neka su pomogli jedna osoba da se izvuče ili da dobije flašicu vode, značilo je. A to je ono što je bitno, ako mene pitate.
Ja sam uvek za to da se ljudima pomogne šta god neko mislio o tome. Da sam se ja zaputio danas tamo da pomognem, možda bi neko rekao "budala, šta ima da ide tamo, šta on može da pomogne". Svako ima pravo da misli šta hoće, ali u situaciji kad je ljudima pomoć potrebna njih ne interesuje ko će im pružiti ruku, već samo da neko dođe i pruži im, pomogne im.
Tu je razlika između onih koji su bili tamo i onih koji sede i smeju se, dok na vestima javljaju da je još jedna kolona zavejana. Nije bitno kako se ko zove i koja mu je funkcija, bitno je ko je pomogao, a ko nije.

Od mene dosta na tu temu, ko shvata šta hoću da kažem, shvata, ko ne, ni ne mora.
Poenta je to sto su ti ljudi daleko korisniji na drugim mestima, ali su tu, radi jeftinih poena. Da ''normalni'' ljudi pristizu u pomoc je razumno.

Na youtubeu se brise svaki klip, ne izdrzi ni 5min.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Uroš S. napisao:A koji to klip je sporan? Pročitah 4-5 str unazad ali ništa.
Ovaj...

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151959907278014

To je to... :klanjamse:

Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

E jbg, nemam FB. :-(
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Nemam ni ja FB, pa mogu da vidim... :zbunjen:
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

+1
pravda za nas sto nemamo FB :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Dusan napisao:
trojanac napisao:Svaka čast svima koji su pomogli, svima. I običnim vojnicima i pilotima i žandarmeriji i saobraćajcma i putarima i običnom stanovništvu koje je na neki način pomoglo, lekarima, svima, pa i tom Vučiću i Đokoviću i svakome ko je bio tamo da pomogne. Kako će ko to da shvati, njegova stvar.
Znam samo da u takvim situacijama svaki čovek bitan, radi se timski, što se više ljudi angažuje brže će se i lakše ljudi izvući. Neka su pomogli jedna osoba da se izvuče ili da dobije flašicu vode, značilo je. A to je ono što je bitno, ako mene pitate.
Ja sam uvek za to da se ljudima pomogne šta god neko mislio o tome. Da sam se ja zaputio danas tamo da pomognem, možda bi neko rekao "budala, šta ima da ide tamo, šta on može da pomogne". Svako ima pravo da misli šta hoće, ali u situaciji kad je ljudima pomoć potrebna njih ne interesuje ko će im pružiti ruku, već samo da neko dođe i pruži im, pomogne im.
Tu je razlika između onih koji su bili tamo i onih koji sede i smeju se, dok na vestima javljaju da je još jedna kolona zavejana. Nije bitno kako se ko zove i koja mu je funkcija, bitno je ko je pomogao, a ko nije.

Od mene dosta na tu temu, ko shvata šta hoću da kažem, shvata, ko ne, ni ne mora.
Poenta je to sto su ti ljudi daleko korisniji na drugim mestima, ali su tu, radi jeftinih poena. Da ''normalni'' ljudi pristizu u pomoc je razumno.

Na youtubeu se brise svaki klip, ne izdrzi ni 5min.
Osim toga šta mislite koliko ljudi je angažovano za njegovu bezbednost, pa vozila, pa kamermana, pa koliko ljudi ga je pratilo osim ovih gore navedenih. Sve ovo je cirkus koji ne pomaže već odmaže onima koji su zavejani. Od svega bre pravimo cirkus pa i od tuđe nesreće. Muka mi je od svih njih, i ovih sadašnjih i onih bivših i onih bivših bivših. Sve je to isto.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Za mene je ovo pravi odgovor i pravi heroji su vojska i spasioci :bravo: :bravo: :bravo:

Slika

A evo malo i sprdacine na jucerasnji dogadjaj : http://www.teleprompter.rs/najsmesnije- ... rnetu.html
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

O jbt, sad mi zao sto nisam isao do SU. Mogao sam upoznati Vucica, Novaka, videti helikoptere, tenkove, ako bih imao srece i vozao bih se u tenku. :(
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

dragvorl napisao:
starac vujadin napisao: Ovo danas je bio jeftini marketing PR timova i to je narod, hvala Bogu, prepoznao.
Iskreno, nisam bas toliko siguran u ovo. Ok, jedan deo kao i uvek jeste provalio, ali plasim se da je to vrlo mali %. Farmeri kuci pred televizorom su shvatili kako su i hteli da shvate. A farmera ima koliko hoces.
+1
Odgovori