Da ne ponavljam, sva ta pitanja su na mestu sto se mene tice.NexT napisao:Za sta se placa tolika policija ako nisu u stanju da postave auto na ukljucenje na auto-put? KOliko je komplikovano zaustaviti kamion?
Mislim da jesu sposobni za sve sto treba, i mnogo vise ali da je za rad ljudi potrebna organizacija koja je unapred pripremljena- ko sta, kako, kada, cime radi, kome odgovara itd.
Mi kao drzava nismo u stanju da napravimo normalna budzet drzave i da ga doneseno na vreme godiunama unazad (izuzetak je jedna godina), nismo sposobno da jedan prost obican zakon o radu izmenimo za nekoliko mesece vec treba nekoliko godina, nismo u stanju da prekinemo TV program i da se saopsti istina narodu i izda jasno i nedvosmisleno uputstvo.
Na TV ide tokom dana kajron namenjen zavejanima da se jave na 2 tlf. broja za pomoc. Kao da ne postoji vec 192 tlf, kao da ti ljudi u zavejanim automobilima gledaju RTS pa ce doci do njih informacija. Vesti na kasicivu, cenzuriasne ocito i sporadicno na po nekoliko sati.
Kada je ovakvo stanje, treba da se ide uzivo. Setimo se CNN-a i brzinu njhovog odziva na dogadjaje.
Off topic
U sredu i cetvrtak se znalo da ce doci do ovoga, bilo je vise nego ocigledno da su velike sanse jer se slicno dogodilo samo par stotina kilimetara istocnije u Rumuniji.
Bas sam u cetvrtak pricao sa soferom u jednoj firmi koji je upravo stigao sa puta, kako ce biti veselo za vikend i savetovao ga da pozavrsava sve sto ima od obaveza.
Bila je javno dostupna vremenska prognoza da se ocekuje ovakvo nevreme, bilo je na vestima u cetvrtak kako je u Bosni bilo slicno i da ima cak i 2 poginulih usled smrzavanja.
Ali su opet nadlezni drzavni sluzbenici koji primaju platu bili iznenadjeni otkuda sada zima, i neko drugi ce uraditi posao za njih. Pa svi znaju da po opstinama u petak posle 13 sati ne moze se nista uraditi, tako se i sada u petak razmisljalo da se ide kuci a za ostalo brigo moja predji na drugoga.
Dobro smo i prosli, nije bilo ljudskih zrtava.
Sve ovo identicno se dogodilo i prosle godine, isto je trebalo 24 sata da neko dodje na posao, da pocnu da rade hitne sluzbe, isto se zavejao autoput na gotovo istom mestu, isto bile kolone, isto bilo spsavanje, isto bio angazovan vrh drzave, isto iznenadjnje otkuda priroda u januaru i februaru da pokaze zube..
Ocito se nista nije naucilo, i nije preduzelo da se kompeltno reorganizuje ceo niz nadleznih- pocevsi od sektora za vanredne soutacije koji treba da deluje proaktivno pre nego sto eskalira problem.
1999. kada su bile stravicne okolnosti, drzavne sluzbe su nepojmljivo dobro funkcionisale za uslove ratnog stanja, i pokazalo se da su mogle da se organizuju komplikovane stvari pa i ove koje si naveo.
Nama kao kolektivu kao da treba neko vanredno sranje da bi se probudili i poceli da radimo punim kapacitetom dok je u normalnim okolnostima lako cemo da otaljamo posao.
Situacoja sa vozovima pokazuje koliki je haos u upravljanju procesima, na pruzi je kompletno strogo kontrolisan saobracaj i ne vazi izgovor kuda su krenuli gradjani ili slicno.
Prirodne nepogode su normalna prirodna pojava, sto pre svi to shvatimo i prilagodimo se bice veca sansa da ih savladamo efikasnijom organizacijom rada,
Osnovno je kada se desi problem da se ekspresno reaguje, da se radi o minutima a ne satima i danima premisljanja a ne da onda kada problem naraste do razmera katastrofe ajmo na or uk, stapom i kanapom.
Slicno je bila spora reakcija nadleznih i pre 2 -3 godine kada je nastao ledeni cep na Dunavu, pa se danima cekalo na akciju a onda kada je krenuo led da nosi sve pred sobom, i camce sa vezova, i splavove pa ugorzio cak i mostove onda se krenulo u akciju spasavanje sta se spasti moze.
Sve sto se desava je slika nasih sadasnjih sposobnosti kao celine da se organizujemo na efikasan nacin u gotovo svemu. Ovo je samo odraz opste nesposobnosti, nedostatak dobrog upravljanja procesima.