Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Vazduhoplovi

Post od Laki021 »

zuzazu napisao:
Er Srbija je pozvala putnike koji budu putovali iz Beograda u periodu od 25. do 27. februara da dođu na aerodrom najmanje tri sata pre predviđenog vremena poletanja i ponesu odštampanu potvrdu rezervacije, odnosno putni "itinerer".

Jel ja ovo dobro citam? :o

Ako je tacno, onda su oni teske budale :ccc:

Heh, tu recenicu sam i ja tri puta procitao :) Ne znam samo kako nekoga nije blam da tako nesto trazi...

Floyd napisao:
Laki021 napisao:Pa nista, stigli sa samo 8 sati i 8 minuta zakasnjenja :) Pilot samo na kraju rekao: "Nadamo ste da ste uzivali u letu" :)
Pa ti opet kupi kartu kod JAT-a :pardon:
Joj cuti, imamo krs karata kod njih za naredne mesece. I sto je najgore, za vikend ne postoji alternativa, samo sa njihovim letovima mogu da letim petak posle posla, i ponedeljak ujutru pre posla... tj jedino mi sa njima dolazak na vikend ima smisla...

A za Ch, evo da ne bude da sam lagao :)

Borbena avijacija Švajcarske ima radno vreme samo od osam ujutru do pet poslepodne http://blic.rs/i/443749

Stim da sam ja malo ublazio, rade samo do 17h, a pauza za rucak je sat ipo a ne sat vremena :)
Jasno, vikendom ne rade :)
Smesno je sto je prosle godine ovde bilo dosta diskusije oko kupovine neke gomile novih vojnih aviona, bunili se ljudi koliko para bacaju na to, sad ce tek biti sou kad se rasplamsa ova prica da ti avioni i definitivno sluze samo za ukras.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

BAJKER napisao:Treba ubiti tri sata vremena na aerodromu, jos ako ides sa malom decom...
Deca u igraonicu, a roditelje će da opljačkaju po kafićima i radnjama.
Verujem da je stepen sigurnosti najmanje 2 za ta tri sata, da su rekli svima dođite 1.5h ranije, svi bi došli pola sata ranije.
Ix.
Reactions:
Pridružio se: 20 Jan 2014, 08:59

Post od Ix. »

Laki021 napisao: Heh, tu recenicu sam i ja tri puta procitao :) Ne znam samo kako nekoga nije blam da tako nesto trazi...
Prilično sam siguran da će tokom tih par dana oko 25-og doći do blagog raspada sistema i da će mnogi putnici pobeleti od muke. Ipak, apel putnicima da dođu ranije i ponesu odštampanu kartu (za slučaj da se check in mora raditi manuelno) nije nekakav autentičan blam Er Srbije. Mnogi prevoznici izdaju takva upozorenja kada prelaze na nove sisteme. To je npr. uradila Virgin Australia preko svoje pres službe, kada su radili upgrade sistema (istog ovog na koji Er Srbija sada prelazi). Od ponedeljka do petka su apelovali na putnike da tokom vikenda dođu ranije na aerodrome zbog mogućih problema u check in procesu. Kada je Continental bio pripojen Unitedu, mesecima su spremali plan kako da urade bezbolno spajanje dva sistema, potrošili su boga oca para na obuku zaposlenih, rezervne planove i slično, i na kraju su danima apelovali na putnike da dođu ranije na aerodrome i budu strpljivi. Prilikom migracije su, očekivano, imali probleme. Letovi su kasnili i mnogo putnika je moralo dugo da čeka u redu na manuelni check in.

Dobrom starom Jatu ovo naravno nije moglo da se desi jer im nikada nije palo na kraj pameti da pokušaju bilo šta u pravcu online check in procesa. Iskusno su držali sajt iz kamenog doba a broj operacija im je bio takav da su sve putnike mogli da po potrebi čekiraju ručno i bez previše čekanja. Ništa nisu unapređivali pa nisu ni morali da maltretiraju putnike.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

A320

Slika
Slika

ATR72

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Laki021 napisao:Videli ste svi verujem sta se juce dogodoilo u Zenevi, sletanje otetog aviona...
Prvo ne mogu da se ne smejem tom pilotu sto je oteo avion, pa koliki idiot treba biti za tako nesto :) Ajd ako je hteo azil, pa zasto nije redovno sleteo u Italiju pa tamo trazio azil ili ako je bas probirljiv pa bas naivno hoce u Ch, mogao je da sedne u voz, predje granciu pa trazi azil... Ovako je bas realno da ga dobije nakon otmice aviona :) Samo jos ne shvatam da li je kralj hteo nopazeno da se spusti kroz prozor aviona ili sta je vec bio plan.
Jako zanimljivo s obzirom da piloti moraju biti inteligentni ljudi, koji redovno prolaze preglede, psihijatrijske preglede i sl, a onda se pojavi ovakav lik :)

Ali, sta je meni jos interesantnije je sledeca stvar koja se desila. Znate li ciji lovci su presreli avion nad Ch i zatim ga pratili do sletanja? E pa ako mislite da su svajcraski varate se, Italijani su poleteli. Naime, ovaj je ludak je bio vrlo neuvidjajan i nepristono je odlucio da otme avion previse rano, van radnog vremena Ch avijacije. Da se to desilo izmedju 8-12 ili izmedju 13-18h (mora se paziti i na pauzu za rucak), tada bi Ch avioni reagovali, ovako joook :)

Sve u svemu, ako planirate da napadnete Ch, ovo je nesto sto treba imati u vidu :)
- Verovatno je dobro upoznat da Italija ima ugovor o ekstradiciji sa Etiopijom.
- Avion je napustio kroz prozor jer da je izasao na vrata kokpita, moguce je da bi dobio metak od specijalaca koji prvo pucaju pa pitaju.
- Italijanski lovci su ga pratili jer je preleteo celu teritoriju Italije a Zeneva mu je prakticno "iza brda" u odnosu na granicu sa Italijom, znaci od granice pa sve do sletanja, ako ima 15minuta sve sa procedurom

- avion je otet nad Sudanom 5 sati i 40 minuta pre sletanja u Zenevu, dat je signal za otmicu i sve to vreme - nikom nista?
- avion je leteo za Rim a produzio je do Zeneve, 380 milja na Sever. Koliko je to goriva nosio i zasto?
- na vratima je elektronska brava koja moze otkljucati kokpit sa spoljne strane kada se ukuca sifra. Tu sifru znaju svi clanovi posade. Ako brava nije elektronska, kljuc se nalazi na tajnom mestu u avionu ciju lokaciju opet svi znaju. zasto nisu otvorili vrata?
- Kada jedan clan posade izadje iz kokpita, u kokpit mora da udje neko od kabinskog osoblja da bi ih bilo dvoje unutra. Zasto to nije bio slucaj?
- pitanje je koliko je goriva imao avion i da li je mogao negde i da se surdukne, produzavajuci od Rima na dalje.

Ovo koliko god delovalo smesno i glupo, kada covek razmisli, u opste i nije tako.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ix. napisao:Ipak, apel putnicima da dođu ranije i ponesu odštampanu kartu (za slučaj da se check in mora raditi manuelno) nije nekakav autentičan blam Er Srbije. Mnogi prevoznici izdaju takva upozorenja kada prelaze na nove sisteme. To je npr. uradila Virgin Australia preko svoje pres službe, kada su radili upgrade sistema (istog ovog na koji Er Srbija sada prelazi). Od ponedeljka do petka su apelovali na putnike da tokom vikenda dođu ranije na aerodrome zbog mogućih problema u check in procesu. Kada je Continental bio pripojen Unitedu, mesecima su spremali plan kako da urade bezbolno spajanje dva sistema, potrošili su boga oca para na obuku zaposlenih, rezervne planove i slično, i na kraju su danima apelovali na putnike da dođu ranije na aerodrome i budu strpljivi. Prilikom migracije su, očekivano, imali probleme. Letovi su kasnili i mnogo putnika je moralo dugo da čeka u redu na manuelni check in.
1) Nisam znao da je za cekiranje potrebna odstampana karta. Godinama putujem samo sa pasosem (bilo da sam kartu platio u agenciji ili on line).

2) Ne verujem da je Virgin zvao putnike tri sata pred let. U slucaju da mogu da biram let, bez obzira na razliku u ceni, od 25-27 ne bih putovao Er Srbijom jer moje vreme nema cenu.

Konacno, dok oni uvode Sabre, Virgin i svet ce polako na Google naocare ili Sony satove za cekiranje. To bi bila vest...
Ix.
Reactions:

Post od Ix. »

zuzazu napisao:
1) Nisam znao da je za cekiranje potrebna odstampana karta. Godinama putujem samo sa pasosem (bilo da sam kartu platio u agenciji ili on line).

2) Ne verujem da je Virgin zvao putnike tri sata pred let. U slucaju da mogu da biram let, bez obzira na razliku u ceni, od 25-27 ne bih putovao Er Srbijom jer moje vreme nema cenu.

Konacno, dok oni uvode Sabre, Virgin i svet ce polako na Google naocare ili Sony satove za cekiranje. To bi bila vest...
Naravno da nije potrebna odštampana karta. Govorimo samo o pozivu Er Srbije putnicima da za svaki slučaj u periodu između 25-27.2. ponesu sa sobom i odštampanu kartu jer ona može da olakša posao osoblju ako dođe (a doći će) do raspada sistema.

U nedelji kada su apgrejdovali Sabre sistem, Virgin je od ponedeljka do petka apelovao na putnike da tokom vikenda na aerodrom dođu ranije nego inače. Dodatno su u sistemu otvorili mogućnost online čekiranja 36h unapred umesto uobičajenih 24h. Er Srbija na žalost ne može ovo da uradi jer tek sada uvode online čekiranje budući da dobri stari Jat nikada nije našao za shodno da porazmisli o toj opciji. To je za njih bila kvantna mehanika.

Ja takođe zaobilazim Er Srbiju u navedenom periodu jer mi je vreme na prvom mestu. I ne samo u navedenom periodu nego ću ih potpuno zaobilaziti barem do 2015-te. Ne zbog toga što imam nešto specijalno protiv njih nego zbog toga što znam koju sodomu i gomoru je Etihadova uprava tamo zatekla i znam da ih čeka mnogo kašnjenja, zabuna, nesporazuma i raznoraznih raspada sistema pre nego što najzad dovedu to u kakav-takav red. Kada sastave 6 meseci operacija u okviru svetskih standarda, moći ćemo da razgovaramo. Do tada mi se više isplati da dam 30-ak evra više nekom prevozniku koji je te standarde već dostigao.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Swiss AF to Be Available 24/24 by 2020

http://www.defense-aerospace.com/articl ... ister.html
Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Jedna istorija se zavrsila :( Koncept sa tri motora je prevazidjen, cak je u buducnosti predvidjeno da ce sirokotrupni za prekookeanski transport preci na dva motora.
Slika
Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

Podsecanje na teske pocetke za DC-10

http://airchive.com/blog/2014/02/21/dc10-names/
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

hvala bogu, dobro su se setili ;)
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Transparentnost: Zašto objavljivanje ugovora zavisi od Nadzornog odbrora Er Srbije?
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4446 ... -Er-Srbije
Ix.
Reactions:

Post od Ix. »

Osmi A319 (YU-APB) je otišao na farbanje i rekonfiguraciju.

YU-APD (CJ verzija, bivši direktorski Kingfisher) i YU-APA su spremni za isporuku.

A320 su registrovani kao YU-APG i YU-APH. Prvi je 2005. a drugi 2006. godište.
Odgovori