Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
oli
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 19:39

Re: Biciklizam

Post od oli »

nikaragva napisao:Sta ja znam, za te tourney menjace su mi rekli da su bezveze, tacnije to su "najslabiji" od shimana valjda. A ja ne volim da uzimam najslabije, makar stepenicu vise :)
Ali eto nek se javi neko ko zna vise.
Na mojoj staroj Polar bicikli zadnji menjac je bio Tourney i bio je ok nikad nije zezao a presao sam brdo km sa tim bajsom( a jeste najslabiji os shimana).
Inace polovan bajs samo kao i auto ako ga je neko izdrnadao dzaba onad sto je poznato ime.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

I kod mene je na starom bajsu starija serija Shimano Tourney sa revoshift komandama i stvarno nikad nije omanuo. Bio je i krivljen i svašta sam mu radio, odnosno taj bajs je generalno baš izvozan. Potrošio je jedan lanac i jedan set lančanika sa jednim, možda dva štelovanja. Na Meridi imam Aceru sa šamaraljkama i realno, nema tu neke bitne razlike, mada nisam je osetio ni na jačim menjačima koje sam probao.

Ne vozim ga uopšte, a žao mi je da ga prodajem za sitne pare.

Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ljudi,svaki bike ce vasom voznjom fenomenalno da radi i zavrsava posao,ali razlika koju osetis kada sednes na lagan i sa dobrom opremom bike je ocigledna i najvecem duduku za bike-ove...
Gledajte sto bolje za svoje pare koje imate i uzivajte,a mogu vam reci da je nekada i bolja kupovina slabije opreme,zbog kasnijih troskova... Trebali bi kvaliteta pogon da nadjete,po mogucstvu barem Deore obican,menjaci ce svaki da vam sljakaju,kvalitetnije felne i spice,nable nisu toliko vama bitne,amortizer ako imate,gledajte da bude sto bolji(skuplji ne znaci uvek i bolji) i ne znam sta je jos za normalnu voznju mnogo bitno... U sustini najvise odlaze nekvalitetni pogoni zbog tezine,tako da to gledajte malo kvalitetnije da uzmete... Alu ram ima skoro svaki i gledajte samo vasu velicinu...
Sve se to moze uzeti za neku cifru od 300e sigurno...
Nemojte obracati paznju na neudobne gripove(rukohvate) i na sediste,jer se to po maloj ceni lako da zameniti,to jest,gledajte sediste na primer da bude sto bolje,ali nemojte zbog njega propustiti dobar bike :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Tourney je bulja, ali primetnu razliku cete primetiti od Deore navise.

No, sve to ide posle rama. Ram je najbitniji - da bude lagan i cvrst, da odgovora vasem nacinu voznje i eksploataciji bicikla. Od rama zavisi da li cete uzivati na bajsu ili cete se muciti.

Opremu mozete poboljsavati kako pare dolaze, pa se prave upgradeovi.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Postoji neka cifra gde se lomi i gde biciklovi postaju solidni, da ne kažem dobri jer svako ima drugačije poimanje te reči. Posle te cifre rastom cene ne dobija se ništa dramatično više i svaki i najmanji pomak se papreno plaća. Tako je i u svakom drugom hobiju sa kojim sam bio u kontaktu. Mislim da se solidan bajs za rekreativca, koji će se svakodnevno voziti na posao i jednom nedeljno ili par puta mesečno u turu turu do 50 km, može uzeti već za 200€. Tu mislim na nov bajs, a što se polovnog tiče, može se uzeti svašta za te pare i to svašta u svakom smislu te reči. Polovnjak treba pogledati neko ko se dobro razume u mehaniku biciklova, ne samo ko se razume u biciklizam kao sport.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

U nekim razgovorima, kroz salu, rekli smo "gram dole, evro gore". Kasnije se to ispostavilo kao prilicno tacna racunica.

Bajkerov predlog br.2 zaista dobro izgleda.
Sve sto valja a povoljno je, lako je prepoznati. Ima oznaku "prodato".

U svakom slucaju, ko ne zna, trebao bi da povede nekoga ko se razume u tematiku.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

zuzazu napisao: Bajkerov predlog br.2 zaista dobro izgleda.
Cekamo da nam se cika Paja javi posto je otisao da vidi ovaj bajk, pa ga mozda i pazari :D
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Čika Paja bio i dovezao Bajkerov predlog br. 2 :D u gepeku naravno. :kezo:
Plaćen 330e bez cenjkanja, samo sam telefonom pitao koja je zanja cena.
Kad ga Bajker vidi dobićete realan prikaz stvar, ali se meni čini da je sve ok.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

I ja sam se svojevremeno lepo navozao biciklom sa Tourney opremom, ali je ipak preskočite jer je to grupa namenjena za "utility" (odlazak na pijacu i sl), kao i za dečje bicikle. Ovu grupu "krasi" obilata upotreba čelika umesto aluminijuma, menjači sa ugrađenom kukom, srednji pogon sa lančanicima od lošeg čeličnog lima + zanitovanim zajedno, itd.

Ali sve ostale grupe su sasvim solidne: Altus, Acera, Alivio... od Deore-a cena postaje ozbiljnija, ali tvrdim da skupe grupe apsolutno nisu neophodne (a nisu ni garancija) za lepu vožnju. Moj bicikl ima Deore LX (ta grupa je sada ukinuta, a nalazila se između Deore i Deore XT) i nije ništa bolji nego prethodni koji je imao Alivio i STX (kupljen je zato što ima veći ram, 9 umesto 7 brzina nazad i mnogo bolji - uljni - amorizer). Skuplje grupe se uglavnom razlikuju međusobno po par grama manjoj masi pojedinih delova. Npr. kada sam ja kupovao bajs, Deore zadnji lančanici su bili klasični, moji LX su imali rupu na svakom zubu da bi se smanjila masa, dok je XT imao par najvećih (32-28-24) spojenih aluminijumskim "spajderom", tako da su bili lakši, ali ta tri nisu mogla da se razdvoje. Mislim, glupost... Takođe, prednji lančanici su kod Deore bili 2 čelična + naveći alu, kod LX najmanji čelični a ostala dva alu, a kod XT sva tri alu. Dakle, bacanje novca, osim ako niste sportisti kojima je svaki gram važan. Ono gde ima smisla kupiti skuplju opremu su menjači i šifteri, jer postoji šansa da su _možda_ precizniji.

EDIT:
Pajo, čestitam! Sve je vrhunsko, oprema, gume i posebno Magura hidraulične kočnice! To čudo sam probao jednom pre 12-13 godina i oduševio se! :klanjamse:
Poslednja izmena od snork u 24 Mar 2012, 16:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pajo, odlican izbor za normalne pare, Bajker cestitke za preporuku. Dobro dosao u KTM familiju ;)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Preporucio sam Paji najbolje od izbora koji je bio na sajtu cikloberze ponudjen a vezano za treking bicikle. Ono sto bih sebi da trazim uzeo to sam i preporucio i mislim da je odlicno prosao tako da ce mo uskoro voziti zajedno :bicikl:
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Dobro izgleda bajs, baš obećava. 22" je taman kako treba, a može Paja i da poraste koji centimetar.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Moze kao i svi mi, oko struka. :mrgreen:
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Još jedan član Garaža Bike Team-a! :sreckovic: :bicikl:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

I to postoji? :kezo:

Hvala momci i hvala BAJKERU za tip.

Danas sam se malo provozao čisto da vidim da sve radi, a sutra planiram malo dužu turu.

@ Snork Kočnice su takve da se treba navići. U vožnji je sve ok i koče odlično, ali su brutalne pri malim brzinama i to je opseg gde je potrebna navika u doziranju inače će biti salto preko glave.

Raspisujem konkurs za najudobnije sedište i ne pitam šta košta :)
Gledajući oglase video sam da neki bajsevi imaju na šipci koja nosi sedište neku oprugu. Vredi li to čemu?

Na kraju moj bicikl će dobiti od nedelje drugaricu. Glupo je da ih razdvajamo. Bicikl za moju ubedljivo lepšu polovinu http://www.cikloberza.com/show.php?id=61571 će stići od nedelje kurirskom službom.
Odgovori