Šta vas ometa na putu i van njega ?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Re: Одг: Šta vas ometa na putu i van njega ?

Post od elMaestro »

Problem je kad skrecu, drze levu stranu. Po pravilu, kad se na tom delu mimoilaze dva vozila, treba da budu jedno drugom sa leve strane, sto niko ne postuje, vec svako hvata najkracu putanju.

TT
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Šta vas ometa na putu i van njega ?

Post od Grujic »

Bilo je priče o tome i Heinz i ja smo se već razlišli bili sa shvatanjem šta je pravilno :mrgreen:

Wicker, upravo taj deo, te rupe između razdelnih ostrva, pitanje je kako da se postave vozila kada naiđu dva koja skreću levo/rade polukružno istovremeno iz suprotnih smerova.

Next, pa tako i jeste. Sada se polukružno zabranjuje samo znakom, s tim što ipak ne smeš da gaziš pune linije.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

elMaestro napisao:Problem je kad skrecu, drze levu stranu. Po pravilu, kad se na tom delu mimoilaze dva vozila, treba da budu jedno drugom sa leve strane, sto niko ne postuje, vec svako hvata najkracu putanju.

TT
nije tacno, okreces se odmah sto blize ivicnjaku sa leve strane...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

A zasto bi to bilo drugacije od obicne raskrsnice, gde se istovremeno pale semafori?

Tipa, Gagarina X Gandijeva. Hvatas najkraci put za sebe, jer u suprotnom dolazi do presecanja linija i garantovanog sudara.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ja isto ne znam zašto bi se vozila ukrštala. To je čak i put za kolaps ako više vozila u nizu hoće da skrene levo.

Ovako se posmatra kao i svaka raskrsnica, kada skrećeš levo ideš najkraćim putem, centar raskrsnice ostaviš sa desne strane, nema ukrštanja i protok je normalan.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Iskreno, dok sam vozio kako su me naučili bilo je manje problema jer retko ko vozi kako bi trebalo. Sada svakodnevno imam problem sa tim prestrojavanjem, jer se redovno dešava da drugi voze kao što sam ja nekada - zauzimaju desnu stranu tog dela za prolaz.
Dešava se i da dok čekam da skrenem levo uz levu ivicu stane čovek sa moje desne strane koji isto skreće levo i zablokira ceo prolaz.
Mora da se gleda i ko dolazi sa leve strane, i koju će poziciju da zauzme neki što dolazi sa desne strane a hoće levo...

Next, prvi semafor posle Marakane ima lepo iscrtane linije kuda treba da se ide. Tu ljudi poštuju pravila jer se vide linije vodilje, već na sledećoj sa semaforom (kod Kovača) kreće ludilo.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

I ja mislim da je pravilno da budes blizi levoj strani,kao i kada ima skretanje negde,nikada se ne ukrstaju smerovi...
Znaci,drugo vozilo koje skrece,ili radi polukruzno,treba da ti bude sa desne strane,kada skreces,ili radis polukruzno.
Prvi put cujem da su nas ucili u autoskoli da drzimo desnu stranu pri skretanju,a i kosi se sa logikom.
Dogodi se da po 3 vozila iz oba smera hoce polukruzno,i nikada nece ni jedan proci,osim ako neko ne ode u rikverc :)
Sto ne znaci da ne gresim :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Grujic napisao: Wicker, upravo taj deo, te rupe između razdelnih ostrva, pitanje je kako da se postave vozila kada naiđu dva koja skreću levo/rade polukružno istovremeno iz suprotnih smerova.
.
Heinz napisao:Iskreno, dok sam vozio kako su me naučili bilo je manje problema jer retko ko vozi kako bi trebalo. Sada svakodnevno imam problem sa tim prestrojavanjem, jer se redovno dešava da drugi voze kao što sam ja nekada - zauzimaju desnu stranu tog dela za prolaz.
Dešava se i da dok čekam da skrenem levo uz levu ivicu stane čovek sa moje desne strane koji isto skreće levo i zablokira ceo prolaz.
Skontao :doubleup: :pivo:
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Xepoj87 napisao:I ja mislim da je pravilno da budes blizi levoj strani,kao i kada ima skretanje negde,nikada se ne ukrstaju smerovi...
Znaci,drugo vozilo koje skrece,ili radi polukruzno,treba da ti bude sa desne strane,kada skreces,ili radis polukruzno.
Prvi put cujem da su nas ucili u autoskoli da drzimo desnu stranu pri skretanju,a i kosi se sa logikom.
Dogodi se da po 3 vozila iz oba smera hoce polukruzno,i nikada nece ni jedan proci,osim ako neko ne ode u rikverc :)
Sto ne znaci da ne gresim :)
:plusone:
Mene su u autoskoli(2009. godine) ucili da prilikom levog skretanja na raskrsnici, mimoilazim se sa vozilom iz suprotnog smera, koji isto skrece levo, sa desnom stranom vozila. Izuzetak je jedino na raskrsnici Narodnih Heroja i Bul Z. Djindjica, kada se iz N. Heroja skrece levo u Z. Djindjica, jer su siroka ostrva(u bul. Z. Djindjica) pa se prvo radi mimoilazenje sa vozilima iz suprotnog smera i onda se skrece levo.

Ne vidim razlog zasto bi u bul. Oslobodjenja bilo izuzetaka kao na gore navedenoj raskrsnici.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH IDOL using Tapatalk
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Ja sam bio ubedjen da je u zakonu obrnuto, da nije logicno to znam i sam. Licno, nikad ne idem na mimoilazenje levom stranom, nego hvatam najkraci put (ali, iskreno, nisam razmisljao sta je pravilno, vec iz prakticnih razloga idem skroz levo, upravo da se ne bi pravili zastoji).

TT
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Baš iz praktičnih razloga se vozi kako ne treba, jer je ljudima logičnije da stoje sa desne strane kad već idu pravo u sporednu dvosmernu ulicu (odnosno ne prave polukružni, valjda me razumete). Npr. već spomenuta raskrsnica kod Kovača.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

elMaestro napisao:Ja sam bio ubedjen da je u zakonu obrnuto, da nije logicno to znam i sam. Licno, nikad ne idem na mimoilazenje levom stranom, nego hvatam najkraci put (ali, iskreno, nisam razmisljao sta je pravilno, vec iz prakticnih razloga idem skroz levo, upravo da se ne bi pravili zastoji).

TT
Evo sta kaze knjiga za polaganje vozackog ispita:

Slika
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Drugacije a istovremeno i ne moze, nego tako kako je u knjizi.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Heinz napisao:Baš iz praktičnih razloga se vozi kako ne treba, jer je ljudima logičnije da stoje sa desne strane kad već idu pravo u sporednu dvosmernu ulicu (odnosno ne prave polukružni, valjda me razumete). Npr. već spomenuta raskrsnica kod Kovača.
Ne znam odakle tebi da treba da se drzi desna strana kada skreces?

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Heinz, ti si opasnost na putu :kezo:
Odgovori