Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Re: Biciklizam

Post od Captain Slow »

U pravu ste, ja sam pogrešio, najmanji najmanji :D .
paja napisao:Ne znam odnos zubaca na tvom biciklu
Zar nije na svakom MTB-u pozadi 11-12-14-16-18-21-24-28-32, napred 22-32-44 ?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ne mora da bude, ima raznih kombinacija broja zubaca. Evo ti primer samo za sedmofaznu kasetu.
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Ja imam sedmofaz napred 48x38x28 pozadi 14-16-18-20-22-24-28T
ono sto sam primetio da mi najvise odgovara je napred na srednjem 38 pozadi 18-16 otprilike brzina varira od 19-22km/h
Sa tim prenosom mogu da pedaliram bez problema dosta km uglavnom tako i vozim. Mali tanjir na srednjem pogonu skoro nikada ne koristim veliki retko. Pre neki dan dan sam izasao na pravac napred na velikom pozadi na malom uspeo sam da izvucem 37km/h i to celih 2km, cini mi se da mi vise odgovarao pogon od MTB-a.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Taj tvoj odnos zuba za mene je spor, kada sam vozio 7faz pre 20+ godina imao sam 13 najmanji (kaseta 13-30) pa sam ga spustio posle dve godine koriscenja na 12 kao najmanji, prednji je bio kao i kod tebe 48-38-28
Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Bezbednosna kocnica za deciji bicikl. Madjarski izum.

Aktivira se daljinski ili automatski kada se bicikl udalji 50m od daljinske komande.

Kada se baterije isprazne ili uredjaj iskljuci, kocnica se odvaja od tocka.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Sto se tice pogona, zadnjeg zupcanika i broja brzina sledecu sezonu ce moj polar biti desetofazni. vec planiram da sledeceg meseca kupim prednji i zadnji menjac za 10 brzina, pa posle toga deo po deo dok ne skupim sve delove.
sto se tice pogona vise mi odgovara da lakse okrecem dva puta prednji pogon nego jednom teze za istu brzinu mislio sam da uzmem neki MTB- pogon s manjim brojem zubaca tipa ovoga
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/ ... 75mm/7732/
ili uzeti ovaj treking sa manjim borojem zubaca
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/ ... goni/5775/
ni sam nisam pameta sta uzeti nemam velika iskustva sa tim.
sto se tice zadnjeg zupcanika gledao sam nesto ovako
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/ ... nici/6137/
Mislio sam da zadnji zaupcanik bude od drumasa a prednji pogon od MTB-a
realno ne vozim po brdima sve mi je ravno ali mi vise odgovara lakse pedaliranje.
sad mi je u planu da kupim menjace prednji zadnji i rucice do zime to cu uzeti novo, tockove sa nablama cu juriti preko zime nesto polovno preko oglasa ako se naleti na nesto pristojno i dobro ocuvano, i pogon cu isto uzeti nov negde u martu sledece godine.
Hocu da kupim jos jedan ram polar forester zenski tako da cu svu moju opremu napakovati na taj bicikl za zenu.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Šaranče potpuno si se pogubio.

Aj da ostavimo sa strane nerazumnost toga što hoćeš da uradiš, osim ako u nekom trenutku ne odlučiš i da kupiš nov kršten ram, ali hoćeš lakše prenose, a istovremeno hoćeš drumsku kasetu.
To je potpuno kontradiktorno. Drumska kaseta je teža od MTB/trekking.

Da sam na tvom mestu ostao bih na trekking pogonu, a stavio bih lakšu MTB kasetu, mada sam siguran da ti ni ona ne treba. Treba ti malo kondicije i taj prenos koji imaš će ti biti taman.
Captain Slow napisao:Zar nije na svakom MTB-u pozadi 11-12-14-16-18-21-24-28-32, napred 22-32-44 ?
Na tvom sigurno nije jer nemaš navedenih 9 faza nego 6. :mrgreen: Ne znam šta je najčešći raspon na 6F pa sam zato rekao da ne znam koji odnos imaš.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ram necu menjati pogon, tockove, menjace i zupcanike da.
Zasto mislis da je na polarov ram ne treba stavljati kvalitetnije delove? Ako mislis zbog dalje prodaje bicikl necu nikada prodavati.
Kondicije nemam to je fakat nemam kondicije za brdsku voznju, nemam kondicije za za neku brzu voznju, ali imam kondicije za ravnicarske ture koje samo vozim mislim na ukupnu kilometrazu sa brzinom 20-22km/h.
Ostaje mi samo odnos zubaca napred i pozadi i tu ce mi stvarno trebati pomoc i saveti.
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:

Post od Captain Slow »

Šaranče, pa što nisi uzeo u startu bajs koji ti odgovara u potpunosti?
Nisi malo para dao na Šumara, za tu cifru ozbiljan polovan bajs može da se uzme, to čak i ja neznalica znam :oops: .
Jedino ako su rate u pitanju i parola novo je novo, onda ok.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

@ Šaranče

Zato što obesmišljava celu priču kupovine Forestera.

Kupovinom XT 10F grupe kupuješ vrhunsku mehaniku koja uopšte nije jeftina i stavljaš je na ram na kom je nepotrebna. Da hoćeš da praviš vrhunski trekking razumeo bih te, al ti hoćeš AMG motor u Puntu.

Forester takav kakav je sasvim korektan bicikl za ravnicu. Ne treba mu ništa menjati dok ne crkne. Ima on dovoljan raspon da pokrije sve moguće vozače na ravnom.

Ako baš hoćeš da ga budžiš onda zaboravi 10F XT i idi na 9F Deore komponenete. Drastično jeftinije ćeš proći, a nećeš osetiti razliku.

XT je skoro takmičarska MTB mehanika koja mora da radi savršeno precizno i brzo u vrlo zahtevnim uslovima terenske vožnje koja je tehnički jako zahtevna i gde su promene brzina daleko češće i zahtevnije od tvojih promena na ravnici.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Gledam cene ovih pogona koje kaci Sarance i ne razumem zar nije lakse jednostavno prodati trenutni i npr. na cikloberzi kupiti bicikl po meri? Cela ta budzevina ce izaci preko 200e, a za 300 moze da se kupi solidan bike.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Volim da iskoristim puste bulevare kada je maraton, pa sam danas prošao tom trasom zajedno sa maratoncima. :)

Vetar neprijatan, uglavnom duvao u grudi, ali dobro...
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Pajo ono sto zelim od bajsa je da bude 100% ispravan jesam rekreativac ali necu da dozivim sa bajsom kao sa starim da krenem na Ub sa biciklom i da mi se raspadne zadnja glava na pola puta. Ne treba mi vrhunski bajs niti jurim tezinu treba mi iskljucivo sigurnost. Tu sigurnost sa trenutnim QUANDO nablama od 480 din. sigurno nemam i pogonom od 1080 din. mozda jednu sezonu eventualno dve. Forester je kupljen iskljucivo zbog rama jer mi se bas bas svidja i veruj ne bi ga menjao ni za jedna drugi, odgovara mi njegova geometrija i veruj kad god sednem na njega mi je bas uzivanje. Ali pogon, lanac, zadnji zupcanik nable, gume su mi i te kako bitne to je ono sto ti daje bar neku sigurnost da ne ostanes negde na putu. Dali ce moj bajs imati 7-8-9 ili 10 brzina mi je totalno nebitno bitno je sto za sedmofaz ne mozes da kupis kvalitetan deo da budem bar psihicki siguran.
To sto sam naveo full XT to je je diskutabilno.Nable ce biti sigurno xt ostalo dali ce biti deore SLX ili XT to ce diktirati novcanik
Vrlo dobro sam svestan koliko ce me ta igranka kostati ali gledano da do sledece sezone imam 12 meseci i da komotno mogu svakog meseca neosetno da kupim deo po deo najsuplja mi je stavka pogon ako budem uzimao onaj SLX on je 15000 i njega cu ostaviti za kraj, ostali delovu su oko 5000 +- koja hiljada gore dole po delu i toliko mogu da izdvojim svakoga meseca.
Ako se vec uvlacim u to a uvlacim se bolje mi je odmah da predjem na 10 faza za buduce dane posto bajs necu nikada prodavati. Mislim da je bitan pogonski sklop ma koja je bicikla u pitanju.
Gledajuci treking bicikle po netu mislim iskljucivo na nove tesko da ima koja sa bas kvalitetnim pogonskim sklopom.
Drugo zadovoljicu svoju dusu jer sam tvrdoglav kao mazga kad nesto naumim :D
Dusan napisao:Gledam cene ovih pogona koje kaci Sarance i ne razumem zar nije lakse jednostavno prodati trenutni i npr. na cikloberzi kupiti bicikl po meri? Cela ta budzevina ce izaci preko 200e, a za 300 moze da se kupi solidan bike.
Necu polovan bajs, ovaj sam skoro kupio novog i dobio ga ispod cene samo njega sam jurio da kupim. Tacnije bila je zamisao da kupim samo ram ovaj koji trenutno imam i da na njega pakujem sve ovo sto sam sad naveo da cu kupiti. Pa sam ipak kupio ceo bicikl jer ga verovatno ne bih sklopio do sada.
paja napisao:@ Šaranče
Kupovinom XT 10F grupe kupuješ vrhunsku mehaniku koja uopšte nije jeftina i stavljaš je na ram na kom je nepotrebna. Da hoćeš da praviš vrhunski trekking razumeo bih te, al ti hoćeš AMG motor u Puntu.
Ovo me podseti kada sam kupovao gume za kola. Dobar dan imate li Michelin pneumatike. Prodavac: Za koji auto. Za punta klasika. Prodavac: Sta ce ti Michelin na puntu na punta ide Tigar wintera :kezo:

Sve u svemu kad dodjem do pogona i zadnjih zupcanika vodim tebe, bajkera i zu-a na kafu da vas smaram malo :kezo:
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:

Post od Captain Slow »

Prešao sam samo 10km, ubi vetar :glavomuzid: , a obzirom na prognozu nema pedalanja ni sledeće sedmice :( .
paja napisao:Ako baš hoćeš da ga budžiš onda zaboravi 10F XT i idi na 9F Deore komponenete. Drastično jeftinije ćeš proći, a nećeš osetiti razliku.
Znači li da je za nas rekreativce Deore dovoljan?
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Captain Slow napisao:Prešao sam samo 10km, ubi vetar :glavomuzid:
Jbg, ili je vetar ili je uzbrdo. :D
Odgovori