Унапред се извињавам на дужини поруке (поста), али желим да вас упознам и пренесем нека своја искуства са ометачем полицијских радара, који сам имао уграђен у колима.
Одмах да кажем да је овакав уређај доста користан због самог „откривања“

полицијских радара, а увак вас на неки начин држи под „тензијом“ да пажљивије и опрезније па чак и опуштеније возите. Можда мало чудно звучи, али је тако. Пошто сте свесни да имате такав уређај у колима, он вас у ствари стално држи будним да возите опрезније. А опуштенији сте јер вам он увек сигнализира кад је полицијски радар уперен у вас или у групу возила у којој сте и ви. У питању је чиста психологија.
Доста пута ме је „спасао“ и наговестио да је ту негде радар, и кад сам возио и брже од дозвољене брзине или кад сам возио дозвољеном брзином, а уређај само наговестио присуство радара. Ометач никад није оману, само сам ја једанпут заказао и нисам га искључио на време

, а о томе касније.
Почетком 2006. године у Немачкој сам купио ласерски ометач полицијских радара, америчке фирме Блиндер и то модел М40Х-Екстрем за СУВ возила с обзиром да сам имао Субару Форестер С турбо 1999. годиште. Имао је четири сензора, два за предњи део, два за задњи део возила. Овај модел сам купио из разлога што смо тада у породици имали још један аутомобил и син и ја смо хтели и на тај (Импреца ГТ турбо) да уградимо овај уређај, што је и урађено. Било је ипак исплативије да се узме овај модел него модел М20 са два сензора иако је нешто јефтинији био, али кад узмете два комплета М20 није баш јефтиније. Иначе овај модел М40Х-Екстрем сам платио 750,- евра, са попустом.
Код Форестера сам сензоре поставио иза предње маске, а причврстио сам их на предњи везни лим, а испред кондезатора климе, а димензија једног сензора је 73 x 38 x 19 мм:
У самој кабини возила прекидач (са ЛЕД диодом) за укључење/искључење уређаја, поставио сам на видно место да се може брзо реаговати кад уређај открије радар. Управљачку јединицу (интерфејз) сам поставио испод инструментал табле, а у њеној близини и звучни сигнализатор (ја сам га звао пишталица, пошто је звук био доста јак и пиштећи, јачине је 95 дб). Стрелицом сам означио положај прекидача на инструментал табли:
Принципа рада:
По укључењу уређаја упали се ЛЕД диода и она тада даје црвену светлост, а истовремено се чује и јак пиштећи звук. То је показатље да је укључен уређај. После тога ЛЕД диода мења светлост у зелену боју, а након 30 секунди се поново чује јак пиштећи звук, а ЛЕД диода на кратко (2-3 секунде) засветли црвено. После тих 2-3 секунде ЛЕД диода поново мења са црвеног на зелену светлост и опет се чује звучни сигнал. Од тог тренутка уређај реагује на све инфра црвене таласе.
То је у ствари самоконтрола (тестирање) уређаја да је у радној статусу и да обавља свој посао, односно да уређај од тог тренутка реагује на све инфра црвене таласе радара, а и на остале уређаје са инфра црвеним таласима (даљинске управљаче ТВ-а, ДВД-а и слично). Сам уређај је јако квалитетан и поуздан и реагује на масимално 1800 метара и никад није омануо.
Кад је укључен уређај ЛЕД диода стално светли зелено, а кад вас радар нанишани одмах се јавља онај продоран пиштећи звук и на прекидачу се зелена светлост на ЛЕД диоди мења у црвену. То вам је знак да одмах искључите уређај и смањите брзину на дозвољену (ако возите већом него што је дозвољено). Искључењем уређаја омогућавате полицијском радару да измери брзину, а уколико не искључите ометач, на екрану радара се појави натпис „грешка“ (error) или испрекидане црте или 0000, зависно од типа полицијског радара. Кад прођете „опасност“

поново укључујете ометач и опет се понавља онај поступак самоконтроле.
Као што сам већ рекао, ометач ме никад није изневерио, само сам ја једанпут заказао и нисам га искључио на време

. Наиме у Немачкој 2007. године, на једном локалном путу изнад Нинберга, био сам са пословним партнером из Немачке и ишли смо у једну фабрику да видимо неку опрему у раду. Распричали смо се прилично, и у једном тренутку се јавио ометач, почео је да пишти и диода са зеленог је променила светлост у црвену боју, али ја нисам у опште на време реаговао (због разговора!) и тек након неких 10-15 секунди после давања сигнала, сам га искључио, али на жалост касно. Зауставила ме је полиција рекли су ми да имам ометач и да нису могли одмах да измере брзину, али кад сам га искључио, измерили су ми брзину од 102 км, значи возио сам 22 км преко дозвољене. На екрану им се показало "ерор".
Али имао сам двоструку срећу, један од полицајаца је велики љубитељ Субаруа, па смо се распричали о његовом Легасију и мом Форестер, а и Импреци. Такође мој пословни партнер је познавао другог полицајца, тако да сам прошао са благом казном од 60 евра, а казна је иначе 500,- еврића рекли су да ће снимак да правдају, знају већ како, нисам улазио у тај део да их питам, а рекао сам им да и оваквих радњи (гледања кроз прсте) има и код нас у Србији, на што су ми одговорили да тога има свуда у свету. Наравно оних 60,- еврића су поделили, тако то иде.
Овде имате доста видео снимака о ометачима:
http://www.youtube.com/results?search_q ... ser+jammer
http://www.youtube.com/results?search_q ... mer&page=2
На жалост Форестера сам продао крајем 2008. године, али сам скинуо ометач, а такође и са Импреце је скинут ометач, кад је продата прошле године.
Ометачи су одрадили свој посао и исплативо их је имати. Само још да нису забрањени.
Ево једне занимљиве приче о полицијским радарима, која је била пре пар месеци на РТС-у у емисији „Квадратура круга“, где аутор те емисије прича о најсавршенијем ласерском радару на свету, а који се производи код нас у Србији. Тај уређај је дело наших инжењера из фирме Теликс из Новог Сада, а овај радарски уређај користе скоро све полиције света.
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%B0.html
http://www.telix.rs/lasercam4.html
Хвала на стрпљењу