zuzazu napisao:Snorki, ti si ovo doktorirao
Haha, hvala!

Evo šta mi je krajnja ideja: Da lanac i lančanike takvog bicikla obuhvatim skroz plastičnim oklopom (kao štitnik za lanac, ali ako je moguće da hermetički zaptiva) i u njegov donji deo nalijem ulje da bi lanac bio stalno podmazan, a pri tome zaštićen od prašine i drugih spoljnih uticaja. Neki britanski proivođač je još pre II svetskog rata imao sličan sistem. Lanac stalno čist i savršeno podmazan + nikakvo održavanje nije potrebno.
Inače, moja majka vozi bajs sa trobrzinskom Shimano Nexus glavom i sasvim je ok. Srednja brzina je 1:1, prva je 36 % sporija, a treća 36 % brža. Pošto je odnos lančanika čini mi se 2:1 (36/18), onda je to na kraju 1:1.47, 1:2, 1:2.72. Sasvim pristojno za umerene uzbrdice i vožnju po ravnom do max. 30 km/h. E, da: ima doboš kočnicu, ali ne sa sajlom, nego kontru (eng. "coaster brake").
zuzazu napisao:
Sada sam slao Bajkeru neku analizu bajkova koje sam gledao i zaista moram da priznam (koliko god se Paja nece sloziti) da je uzeti u ruku jedan bajs od 11 kg stvarno osvezenje pored svih onih ultra laganih plastikanera. Ako nista, bar imas osecaj da je to jace i da
Ha, vama je 11 kg mnogo, a moj je fabrički imao 11.5 kg, mada sam ga posle otežao.

Ali ok, to je MTB, sa uljnom viljuškom koja ima čelični vrat, skoro sve ostalo aluminijum, a egzotičnijih materijala nema.
Uroš S. napisao:Nego, primarni mi je prednji pogon jer je ovaj kriv i ne može da se ušteluje prednji menjač da bude idealno.
Uroše, ja sam jednom davno imao bajs koji je fabrički stigao sa blago krivim prednjim lančanicima. Isto nisam mogao da naštelujem savršeno menjač. Na kraju sam ih pažljivo, uz pomoć daščice i čekića, ispravio, i onda je sve bilo super.