Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Koliko troši?

Post od Day Walker »

Da, sve je idealno, put je svuda ravan :)

10km je nikakav uzorak da izvuces pravu potrosnju.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Nisam znao da ima pravilo uzorka, 10km ravnog puta, 2 planine, 6km krivina pod vecim uglom od 30 stepeni, 7 kocenja, obilazak 3 automobila, 2 motora, i barem 1 kamiona sa prikolicom...

Brate DW, stvarno ponekada pomislim da ti govoris totalno nelogicne, i suvisne stvari, samo da bi rekao nesto suprotno...
Ako pricamo o potrosnji pri nekoj stalnoj brzini na autoputu, misli se na ravan put, dakle stalna brzina na ravnom putu, ne uzbrdo, i ne nizbrdo.
Da, uzbrdo bi mi trosio vise, nizbrdo bi mi trosio jos manje.
Jel sada ok?

EDIT: Pardon, ne obilazak, nego preticanje. Nisam dobro procitao u pravilima merenja potrosnje.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Koliko troši?

Post od Ivan »

Nije ok, zaboravio si i najmanje 3 putnika :kezo:

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Auuuu Xepoj, palis se ko hepo kockica :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Poslednja izmena od Day Walker u 09 Jun 2014, 01:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ne, za opterecenje koristim 2x2m prikolicu, da smanji aerodinamiku, i da utisak vetra koji duva u suprotnom smeru od kretanja vozila.

Jbg, pusio nargilu sinoc, pa se navukao na onaj zar.
Nego, meni je ovde najzanimljivije sto se Nidza ne javlja, da kaze kako je ono sto sam slikao, zapravo nemoguce, da je to iz nekog paralelnog univerzuma :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

Druže, niko tebi nije rekao da je to nemoguće, samo je nerealno da svakodnevno postižeš tu potrošnju.
Rekoh ti lepo da mogu i ja da izađem i na jednoj deonici da napravim potrošnju ispod 4l, ali to nema veze
sa prosečnom potrošnjom, tj. svakodnevnom potrošnjom.

Drugo, argumenti ti nisu baš na tvojoj strani. Voziš tu mrcinu od 1,6t ili 1,7t ako ne i više, veliki motor, pun auto,
klima i šta još sve, i kao ispadne da troši manje od deklarisane fabričke potrošnje.... :glavomuzid:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Xepoj87 napisao: meni je ovde najzanimljivije sto se Nidza ne javlja
Ne vidim razloga za dalju raspravu jer sem BC pravi dokaz ne postoji, ja mislim to što mislim, da je takva potrošnja nerealna, ti misliš drugačije, sve ok, nerešeno 0-0. Nije proverljivo u praksi, jer eksterne faktore ne znamo (nagib, vetar), niti znamo koliko je stvarno auto potrošio sem parametra na BC, i to u 1% pređenog puta u odnosu na pun rezervoar (recimo da prelaziš 1000km sa punim, ugrubo). Uzorak je slab, mnogo nepoznatih činilaca, prema tome verodostojnost ne postoji.

Na Škodu sam mislio (1330kg, štedljive uske gume, nov auto), ne na Alfu (1535kg, široke UHP gume, još na distancerima povećavaju čeoni otpor, mator auto). Mislim da je Merc pre uporediv sa Alfom po potrošnji nego sa Škodom koja je neverovatno štedljiva. I stara A5 FL sa 1.9 PD TDI motorom je bila neverovatno štedljiva po gradu i uopšte do 120km/h.

Manje da troši od Škode - nema teoretske šanse, a nju uzimam kao referentni auto za potrošnju, jer je najštedljivije od svega što vozim.
Fabrička specifikacija: fuel consumption 5.0/3.6/4.1 l/100km urban/extra-urban/combined
Na 120 troši oko 5, pola litre više od Merca - no way. :) Bez ljutnje.
Poslednja izmena od nidza u 09 Jun 2014, 09:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Neo
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2013, 22:11
Garaža: Toyota Rav4

Post od Neo »

Heroj nije ti fora da hakujes onaj bc. :nonono:
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Sa chipom manje trosi, jer se izmedju ostalog povecava pritisak goriva koje za posledicu ima efikasnije sagorevanje.
Sta mislis da rade na kamionima kada rade "eco" chip za smanjenhe potrosnje, a na vecim kamionima moze da smanji 1-3l potrosnju pa ti vidi.
Nije da fabrika to ne zna, ali cr pumpa ne radi na maksimalnom pritisku fabricki.

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja nisam na Altei primetio da trosi manje posle cipa, mada je realno i brze vozim. Nego me brine druga stvar. Meni auto sa identicnim motorom i istim koeficijentom otpora vazduha trosi vise od 10% od drugih koji su ovde pisali. Potrosnja na Altei mi je 5.5-5.6 pri 120 kmh, drugima trosi ispod 5. Tastova mecka C200 CDI W203 mi isto toliko trosi na toj brzini. Napravicu neki test jer sam izgleda uvek najgori od sve dece i uvek vozim kola koja najvise trose :(
Libero
Reactions:

Post od Libero »

Ivan napisao:Sa chipom manje trosi, jer se izmedju ostalog povecava pritisak goriva koje za posledicu ima efikasnije sagorevanje.
Sta mislis da rade na kamionima kada rade "eco" chip za smanjenhe potrosnje, a na vecim kamionima moze da smanji 1-3l potrosnju pa ti vidi.
Nije da fabrika to ne zna, ali cr pumpa ne radi na maksimalnom pritisku fabricki.

To je opet u idealnim uslovima, koji skoro pa ne postoje. Tako da to isto nije merodavno...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Markoni nisi najgori. Ja sam. Čitam ove potrošnje i čudim se. Ko da svi voze s ciljem da troši što manje. Ja n'umem i neću tako. Vozim tako da uživam što je više moguće dok sam za volanom, a za potrošnju me zabole. Verovatno sam jedini koji nikad neće uraditi čep proveru potrošnje. Ne interesuje me.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@Markoni
Altea bas i ne moze da se pohvali aerodinamicnoscu.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Libero
Reactions:

Post od Libero »

paja napisao:Markoni nisi najgori. Ja sam. Čitam ove potrošnje i čudim se. Ko da svi voze s ciljem da troši što manje. Ja n'umem i neću tako. Vozim tako da uživam što je više moguće dok sam za volanom, a za potrošnju me zabole. Verovatno sam jedini koji nikad neće uraditi čep proveru potrošnje. Ne interesuje me.
+1 nisi jedini, ni ja nisam uradio tu proveru a i ne nameravam...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja se nešto ne trudim da trošim malo al ipak uvek znam koliko troši :) Ako sipaš pun nije nikakav problem da podeliš broj litara sa pređenim kilometrima i taman proveriš valja li bord kompjuter.

Što se tiče metodologije po meni je najbolje prikazivati isto onako kako se prikazuje na spritmonitor.de
Dakle broj pređenih kilometara(po meni bar 100 km je minimum), prosečna brzina(ako je dostupno), potrošnja po bordu(ako je dostupno), potrošnja po čepu, da li je voženo po autoputu, gradu ili mešano. I ovo ne treba shvatati kao takmičenje već čisto kao neku neobaveznu statistiku.
Odgovori