Nisam tvrdoglav, prihvatam Vase misljenje i iskustvo, ali mi ne ide u glavu
Iza nas su godine vezbanja i treniranja, raznih fizickih aktivnosti.
Posle postignutog maksimuma, koliko su vece serije koje spominjete, 5, 10, 20%? Ne vidim da je telo sposobno da izdrzi drasticno veca opterecenja, osim upotrebom

Ne moze mi danas biti maksimum 100 sklekova, a sutra 150-200. Moze 5-10% vise, nekih 105-110. To je moj slucaj, i vecine iz kluba. Mislim na pravi maksimum, gornju granicu. Taj procenat jeste mali, i jeste preko maksimuma, ali opet [nama] nije dovoljan da izazove upalu. Kod vecine nas prodje neko vreme kad postignemo vise od 110 sklekova [pisem kroz primer].
Moja "teorija" je da nase [moje] telo u proseku ima odredjenu kolicinu energije koju koristi za razne aktivnosti, i koja se moze iscrpeti u potpunosti. Uzmimo da je to vezbanje i izvodjenje neke vezbe.
Tu energiju telo stvara, povecava je sa treninzima tj kontinuiranom aktivnoscu ..
Promena izvodjenja vezbi koju FitnessGuy spominje moze dovesti do razlike u broju ponavljanja, bilo da je broj veci ako se vezba lakse izvodi, ili je broj manji ako se vezba teze izvodi. U svakom slucaju, energija ce se na ovaj ili onaj nacin istrositi. Gubitak te energije, pracen nakupljanjem mlecne kiseline, bla-bla, dovodi do umora-upale ili ne dovodi do nekih znacajnijih promena.
Jedan od bitnijih momenata je koliko misica trosi tu energiju.
Upala misica moze nastati i kad se u odredjenom periodu vremena, najcesce kratkom, abnormalno opterete misici. Secam se scene iz vojiske, kad smo bili kaznjeni da predjemo dve duzine kosarkaskog terena pacijim hodom, u skroz spustenom cucecem polozaju. Svi smo bili u formi, spremni, vec 3-4 meseca na obuci, i sutra je dosta setalo kao Robokap. Ali ni jednog prethodnog dana obuke nismo uradili ni jedan paciji hod. Svaku narednu kaznu smo glat prolazili.
Slicno je i sa vezbanjem. Sklek je sklek, i male su razlike izmedju uskih i sirokih, sa pljeskanjem dlanovima ili sa radom na pesnicama. Kako god ih kombinovao i menjao, sa nekim brojem njih cu dostici maksimum. I svaki naredni put taj maskimum necu lako preci ponovo. Samim tim nisam opteretio telo toliko
da bi izazvao upalu.
Moji treneri to zovu "utreniranost".
@FitnessGuy: trenirao sam profesionalno kosarku i karate, zajedno oko 20 godina, i imao sam maksimum dve upale misica na tronedeljnim pripremama - drugog dana i negde pred kraj kad bude testiranje.
Opet, individualno je sta je za koga manja ili veca upala, manji ili veci umor.
@ Uros
Suplemente ne uzimam, amino kiseline i proteine, godinu dana, a nikada ih nisam uzimao duže od par meseci u kontinuitetu, poslednja 2 meseca pijem vitamine, kreatin i ostale suplemente za snagu na bazi kreatina nikad nisam uzimao.
Mozda su ti upale ceste zbog kreatina?