Polovan automobil (B segment) do 4.000e - Rep. Srpska

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Polovan automobil (B segment) do 4.000e - Rep. Srpska

Post od dragvorl »

A da ne postoje slucajno razliciti tipovi 1.9 SDI motora? :think:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

ja bi na shoping listu stavio i Fiestu/Fusion-a, mislim da se mogu naci ok primerci za te pare a Ford se ipak koliko-toliko vozi u Bosni...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Polovan automobil (B segment) do 4.000e - Rep. Srps

Post od Ivan »

Ja evo sad ovde prvi put cujem za los 1.9 sdi motor, a znam da u sluzbenim teretnim kedijima guraju preko 400kkm bez kvara, pa onda znam za seat toleda sa tim 1.9sdi koji je pregazio preko 600kkm za 12 godina bez otvaranja, moj otac ga je kupio novog, pa posle kad je uzeo novog pasata koristili ga u firmi kao teretnog jer je bio hatchback, komsija ima golfa 4 sdi sa 350kkm na satu, a ko zna koliko je stvarno presao.

To su licna iskustva, a ne tamo neke rekla kazala price.

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Jelena30
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2014, 15:31

Post od Jelena30 »

Vi se stvarno trudite da mi pomognete da nađem najbolje rešenje, pa hajde da ne dužimo unedogled nego da vidite šta imam trenutno na raspolaganju: sledeće sedmice ću se naći sa vlasnicima ova dva auta (nadala sam se da ću stići ove, ali verovatno tek krajem sledeće, zbog drugih obaveza):

http://www.pik.ba/artikal/13161613/skoda-fabia-karavan/

i

http://www.pik.ba/artikal/12797330/dacia-sandero/

Ako se ne pojavi nešto treće dotad, a ne verujem da će, i ako prođu test kod majstora (da, ne može se znati baš koliko je smanjena kilometraža ako je smanjivana, ali se valjda može utvrditi neka "pohabanost" auta), biće jedan od ova dva, vrlo verovatno. Ja u sebi navijam više za jedan od njih, ali bih mnogo cenila vaša objektivna mišljenja (i nešto konkretizovanija nego što je "rumunsko smeće" :D ili "sirotinjski golf" :) ) - i da znam na šta da pazim, već pri samom susretu sa vlasnicima!

Hvala još jednom, mnogo!
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Fabia je bolji izbor ovako sa ekrana, a najbolji je onaj koji je u boljem stanju
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Ova Dacija ne izgleda loše. 100 000 nije malo, ali je verovatno realno. Auto snimljen pa parkingu, motor nije pran zadnjih... možda nikad a OK.
Ako je prvi vlasnik, ili se zna ko je bio prvi vlasnik.... Majstor lako pogleda stanje postroja, i jako je bitno pitati je li odrađen veliki servis, a krajnje vreme je bilo da se uradi... to nešto košta. Pogledaj unutrašnjost je li pohabana. Sam motor je bolji nego bilo koji benzinac u VW, i ako nema TNG sigurno je OK. Eventualno pogledaj zadnje rubove i gepek za slučaj korozije.
Skoda 4 godine starija, malo verovatno da je prešla "samo" 150 000, a i čudno se sija.
Jelena30
Reactions:

Post od Jelena30 »

Dacia - nije prvi vlasnik (možda se može saznati), nema TNG, ali ima zarđao auspuh (ne vidi se na slikama, ali videla sam uživo) - ja ne znam koliko je normalno da bude. Malo krzotina od parkiranja, malo izlizane ručke na vratima. Unutrašnjost ne znam još.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Jelena30 napisao:Naletela sam na kontradiktorne informacije o ovom motoru: neki pišu da je neuništiv, neki da su morali da rade polugeneralke nakon 100.000, svi se slažu da je trom; predlažu ga za dostavna vozila... Ne znam. Ovi koji su protiv - zaista su protiv!
Protiv, jedan od najgorih dizel motora ikada u jednom putnickom autu.
Znam za slucaj gde su 3 od 4 komada 1.9 VEW dizela zavrsili karijeru u opsegu 110.000-140.000km. Svi su bili novi, kupljeni u Austriji u razmaku od par nedelja, odrzavani iskljucivo u VWom servisu, nije se stedelo na odrzavanju.

Prepouka, zaobici u sirokom luku ako se ne zeli ulaziti u rizicne kupovine.
KDman
Banned
Reactions:

Post od KDman »

ljubitelj zna posao nesumnjivo... mada me malo oko onoga Getza iznenadio :)

Normalno je da auspuh na daciji na 100 000 bude u "zarđalom" stanju. Bitno je da ne vise limovi sa njega, da ne "prkće" ili da nešto zvoni u njemu. Auspuh je potrošni materijal na svim jeftinijim autima. Na nekima crkava i na 30 000, da ne nabrajam biće opet džumbusa :kezo:

I ja sam stanovišta da SDI najgori dizel u zadnjih 15 godina. To je na kraju zadnji klasični dizel u modernom autu. Pre njega je bio gori dizel u Skodi Feliciji 1,9D. E taj nije mogao ni do 80 000 da valja :kezo:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Jelena, da ne širimo priču.

Od ova dva, ja bih dao prednost Sanderu. Ne zato što je bolji, već zato što se može očekivati manje problema i niži troškovi održavanja. Ako majstor da prolaznu ocenu, bez nekih većih zamerki, to bi bilo to, ako se ne pojavi nešto bolje.
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Delija napisao:Sve je to dzabe dok Hju ne napravi auto koji je "vozljiv" i ima dusu, a pored toga ima i normalan motor, a ne djubrenca koja u njih jos uvek turaju...
Da, ali.
Zato sam i napisao, kome treba kvalitetno izradjen, vrlo pouzdan i time jeftina za odrzavanje, auto za prevoz od A do B Hju Getz je u samom vrhu ponude tih godina.
Limarija isto veoma kvalitetna.
Getz je model koji je proslavio Hjundai po pouzdanosti.

Sasvim je druga stvar koliko je "vozljiv'", koliko je 'lep" interijer, koliko je spoljasni dizajn prilkadana evropskom ukusu, itd.

Za te novce se ne moze ockivati Tojota ili Honda.

U Getz su isli sasvim pristojni motori, niti jedan motor ukljucivo i njihov prvi mali dizel nema onstrukcionu gresku, nema nekakvu manu koja bi se zahtevala dopunsko servisiranje i troskove, veoma su pouzdani. Nema ni u tragovima onoga sto je pisano o motorima 1.2HTP u Skodama i ostalim VWima.

Ako se vec poredi sa Skodama, i ostalim VWima tog doba, jedini VW motor koji priblizno ima nivo Getza je 1.4 atmo benzinac od 75KS, sve ostalo sto je nudio VW u to vreme je daleko ispod.
Svuda, u svim zemljama, u svim statistikama, po svim iskustvima.

Fiat je istovremeno visestruko pouzdaniji, kvalitetnije izradjen od bilo kog VWa grupe iz tog doba.

Punto 1.2 8V benzinac i 1.3 dizelas su nedostizni za bilo kakav VAG proizvod uporediv po ceni i klasi.

Hju Getz je po TUV statistici, dakle sirovi podatak bez sminkanja, redovno uz rame sa Tojotom i Hondom po pouzdanosti, i zavisno do godista vrti se u 5 najpouzdanijih automobila koji su se prodavali u Evropi u svojoj kategoriji.

Ja ga ne bih uzeo u razmatranje ali to ne znaci da treba zmuriti na cinjenice.

Ko kupuje B klasu to ne kupuje zbog vozljivosti, komfora ili slicno vec zbog cene i sto jeftinijeg odrzavanja. tu nema mnogo srece, bilo koja marka ili model, svi su konstruisani da budu vrlo skromnih osobina i to je prosto nesto sa cim se treba pomiriti.

Hju se ne kupuje kada se zeli ubrzo prodati, svakako to nije popularna marka kod nas.

Hju ima dobre automobile sa karakteristikama koje navodis kao pozeljno drugacije, ali su kategorija 30.000+ evra i o njima nije tema.

Poenta, ako se zeli pouzadno i jeftino Getz je odlican izbor. Isto kao i Fiat Punto klasik.
Ili Opel Astra 1.4 klasik. To su modeli sa kojima je verovatnoca kvara veoma mala.

Isto je i Hju Atos veoma pouzdan auto, kome ne smeta mikro velicina.

Punto je toliko rasprostranjem, kao i Dacia Logan da predstavlja veoma dobar izbor za nezahtevne kupce polovnih a omogucava nedju najjeftinijima trosak po predjenom kilometru.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

KDman napisao:.... i ako nema TNG sigurno je OK.
Zašto misliš da bi TNG u njoj bio problem?
KDman
Banned
Reactions:

Post od KDman »

Ne, taj motor je odličan sa TNG,
Nego, ako ima TNG realno može biti da je mnogo prešao. Na to sam mislio.
Jelena30
Reactions:

Post od Jelena30 »

Mnogo hvala svima na sugestijama, zaista su mi značile. Javiću šta je na kraju bilo - nadam se da će nešto napokon i da bude! :D
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

KDman napisao:Ja stvarno još nisam sreo vlasnika VW, posebo golfa, u zadnje vreme skode da da bilo kakvu zamerku na svoj automobil.
VW se u Srbiji ne kvari i prelazi po milion kilometara, samo sipaj i vozi. :mrgreen:
Odgovori