Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Re: Biciklizam

Post od schonenk »

milosg napisao:Drugari, kakav je ovaj bajs: http://www.totalbike.rs/bicikla/trekkin ... y-20md-man

Ne razumem se uopšte, a razmišljam da uzmem nešto u ovoj cenovnoj kategoriji.
Treba mi za rekreativnu vožnju, a vozim gde stignem: asfalt/nasip/ada i tako to. :)
Nesto svi pitamo, a malo saveta :) Evo ti malo mog iskustva.

Ja uzeh na kraju bajs za 160 evra, nemacki gf pro, slikacu ga poslepodne. Uzivo izgleda odlicno, ima deore xt i lx menjace, koji spadaju u neku gornju grupu za rekreativce, prilicno lagan ram, dobre gume, torbica sa rezervnom gumom, blatobrani, km sat...bas da vidim da li ima razlike...

Pre toga sam iskesirao skoro 500 evra za avalanche i opremu, ode za godinu i po kod lopova, bio obezbedjen, vezan, u zakljucanoj stambenoj zgradi.

Pre Polara sam ima neki krs bajs vredan 12 hiljada. Isto sam se vozio na vrh avale iz centra. skrckao sam pogon, polomio pedale (plastika sve), zamenio, super se vozao dok ga nisu ukrali sa 4. sprata vezanog. Otisao samo na rucak, sat vremena. Nisam znao ime nijedne komponente, ako su uopste imale ime.

Elem, poenta price, ako ti se stvarno vozi navozaces se sa bilo kojim bajsom. Ja ne bih davao ovoliki novac za bajs, ako hoces da ga koristis opusteno, za ono sto je namenjen. Da odes i ostavis ga bilo gde a da ne razmisljas da li ce ga neka mrcina odneti. Nadji nesto polovno.

Ne zameram ljudima koji uzivaju u sklapanju bajsa i poznaju sve komponente, meni super hobi. Ali za vecinu nas to nece biti od velikog znacaja niti cemo iskoristiti potencijla bilo koje od njih.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Hvala schonenk, ima logike takav stav. :)

Ti si verovatno uzeo polovan, onaj što si kačio link?

Polovnih stvarno ima dosta, samo za nekoga ko se ne razume kapiram da može nezgodno (ili može biti kraden).

Od polovnjaka ovaj mi zapao za oko:
http://www.kupujemprodajem.com/TRIUMH-Z ... er_id=1677
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Xepoj87 napisao:Ja juce pazarih sediste, i novu prednju gumu, prvu ikada flat :sreckovic: Slika
mamo iste gume i stvarno su odlicne :doubleup: nego koje je model sedista jel ono sa federima?
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Koliko su te gume? Meni se dopadaju Schwalbe Kojak, one su oko 30e u mojoj dimenziji.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ja sam moje placao 3120 din. komad 700x37C u planetu. I stvarno su vrh, o kvalitetu ne treba trositi reci, vozim je po svim mogucim terenima prezivela je prve dane Obrenovca posle poplave kada sam vozio i preko stakla i svih krseva koje su ljudi izbacivali iz kuca koji su bili razbacani po celom gradu na ulicama. Kada se tu nije probusila ili isekla neverujem da postoji bilo sta drugo sto bih joj naudilo. Jedina joj je mana sto je teska moje su 900gr. po komadu. Samo da nisam ubo bajat primerak onda ce biti jos bolje. Sledeci pneumatik ce biti isto kontinental.

Послато са Nexus 7
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

milosg napisao:Hvala schonenk, ima logike takav stav. :)

Ti si verovatno uzeo polovan, onaj što si kačio link?

Polovnih stvarno ima dosta, samo za nekoga ko se ne razume kapiram da može nezgodno (ili može biti kraden).

Od polovnjaka ovaj mi zapao za oko:
http://www.kupujemprodajem.com/TRIUMH-Z ... er_id=1677
I meni je to bitno, da nije kraden. Mada, mislim da se takvi retko prodaju preko oglasa sa sklikama. Te ces verovatno naci na bubanj potoku ili u pancevu na pijaci kraj puta.

Drugo, ako me neko uvede u kucu, a ne trazi da se nadjemo negde u gradu, razgovaram sa njim, to je vec jos manje sumnje.

Jos bitnije i zasto mislim da se ljudi ustrucavaju od preporuka polovnih, sto bicikl treba probati. Sednes, na uzbrdici izmenjas brzine, probas kocnice, okreces pedale, oslonis se malo vise na pogon, vidis da li krcka, pa kao polovina polovnjaka. Intuicija ce ti dosta reci ako i nemas mnogo iskustva.

Ostali forumasi ce ti dati vise informacija, ja ovako laicki ne znam sa kojim menjacima je bajs isao. Na papiru su tu nesto bolji od ovin na novom koji si stavio, ali je pitanje kako rade.

Meni je dosta znacilo kad sam video moj "nov"i bajs, deluje bas malo korisceno. "Moj" Avalanche je bio vise izgreban sa godinu dana starosti.

Nazovi, pogledaj, a ako i pored toga imas osecaj nelagode uzmi onaj nov, neces pogresiti, samo je meni u nasim uslovima dosta novca za bajs. Ako ces da ga vozis na adu pa vozis, a neces ostavljati po gradu mozda i nije lose resenje.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sh@rance napisao:
Xepoj87 napisao:Ja juce pazarih sediste, i novu prednju gumu, prvu ikada flat :sreckovic: Slika
mamo iste gume i stvarno su odlicne :doubleup: nego koje je model sedista jel ono sa federima?
Evo ovo, najbolje comfort sediste koje sam mogao naci:
http://www.selleroyal.com/en/comfort/re ... t-moderate
Uroš S. napisao:Koliko su te gume? Meni se dopadaju Schwalbe Kojak, one su oko 30e u mojoj dimenziji.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
Ove su jeftinije, 2800 dinara, obe stvari sam uzeo u Planet Bike-u, mada sam siguran da sve to moze dosta jeftinije preko oglasa da se nadje, ali me mrzelo da se cimam.

Hteo da uzmem neke Kenda za 830 dinara, ali kada sam video ove Continental , i kada sam izvalio da imaju sare u obliku pecata, za bolji grip u krivini, popalio sam se kao malo dete :D
Mnogo lepa guma, a verovatno cu promeniti uskoro i zadnju Kendu, sa veoma sitnim kramponima, mesavine trek, i dirt gume, jer zuji bzvz, samo mi bilo zao odmah, jer je i ona bila oko 2500 dinara, a nisam je vozio ukupno 10 puta...

I da, dobio sam 900 dinara popusta, jer sam uzeo 2 artikla, ima valjda neka akcija, 2 artikla 10% popusta, 3 valjda 20, ili tako nesto...

Upakovah ja malopre bike u kola, i krenuo na voznju...
Lele, srece moje sto me mrzelo ranije :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Tako je, akcija traje jos uvek u Planet bajku pa se moze i do 20%ustedeti na kupovini od bicikala do raznorazne opreme i delova pa iskoristite tu mogucnost dok traje akcija.
http://planetbike.rs/2014/07/pocela-vel ... ja-akcija/
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Sh@rance napisao:
nidza napisao:SLX je oduvek bio ispod LX. LX je već jedno 15 godina Deore ako se ne varam.
Citajuci cikloberzu bio sam procitao da je LX presao u SLX. Evo Bajker covek objasnio. Ako mislis na cist Deore, SLX grupa je skuplja od Deore verovatno je i kvalitetnija.
Pomešao sam sa STX koji je ispod LX, svojevremeno. STX mi je zamenio uništen LX menjač na starom Pug MB pre 15 tak godina.

I dalje menjač odlično služi na Alivio 7 fazu.

Ovako je to nekad izgledalo:

XTR - M900, M910, M950
Deore XT - M735, M737, M738, M739, M750
Deore DX - M650
Deore LX - M550, M560, M567, M570
Deore - M540
Exage 500LX - M500
Exage ES - M520
STX-RC - MC33, MC36, MC40, MC41
Exage 400LX - M400
STX - MC30, MC32, MC34
Acera - M330
Exage LT -> STX-SE - MC31
Exage 300LX - M300
Acera-X - M290
200GS - M200
Alivio - MC10, MC11, MC12, MC14, MC16, MC18
100GS - M100

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Jel ovo felna sa duplim zidom? Buni me zato sto je ovaj crni deo dugacak nekih 8-10mm, obicno je taj deo veci.
Slika
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Ako vas put biciklom nanese ka velikom mokrom lugu i naselju brace jerkovic padina, a padala je skoro kisa, okrenite se odmah nazad. Htedoh prekratiti put i upadoh drugi put u neku cudnu ilovacu, kao zivo blato. Srecom sidjoh odmah pa kroz siblje i travu, tako da mi se nije desilo kao prosli put da ne mogu ni dici bicikl, a kamoli nositi.

Prodavac nije hteo da spusti cenu, tako da je cifra ona iz oglasa 160 evra. Ne znam zasto ovaj bajs nije bio interesantan ljudima. Mozda jer je ram malo manji, a prosek visine u Srbiji je nesto jaci. Ja cenim da je ram tu negde oko 17-18".

Evo galerije, pa se nadam da cu uskoro i da odradim neku ozbiljniju rutu. Od mana sam primetio da su zadnje kocnice potrosene, a ostalo je ok. Nisam nesto odusevljen kormanom, previse mi je uzak, pa ne mogu da nadjem prirodan polozaj za ruke kad menjam brzine. Menjaci rade lepo, jedino sto nisam spazio neki epohalan napredak.

http://postimg.cc/gallery/djiahotc/5876336b/
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Kuzmanovic napisao:Jel ovo felna sa duplim zidom? Buni me zato sto je ovaj crni deo dugacak nekih 8-10mm, obicno je taj deo veci.
Slika
U sustini bi trebalo da je sa duplim zidom, to se spolja ne moze videti nego najbolje je kada skines unutrasnju gumu na mestu npr. gde je ventil mozes da vidis deo profila felne i koliko zidova ista ima.

jedan zid ........................... dva zida
Slika

Krstenije felne osim duplog zida imaju i dodatna ojacanja kao ova marke Mavic Slika

Felna samo sa duplim zidom izgleda ovako Slika
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ja sam se izgleda usrecio sa bajatim gumama. I prednja i zadnja guma imaju sitne pukotinice po obodu gume. Danas bas zagledao gume i ima se sta i primetiti. Vredili to reklamirati?

Послато са Nexus 7
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Hvala Bajker na, kao i uvek, detaljnom odgovoru.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Sh@rance napisao:Ja sam se izgleda usrecio sa bajatim gumama. I prednja i zadnja guma imaju sitne pukotinice po obodu gume. Danas bas zagledao gume i ima se sta i primetiti. Vredili to reklamirati?

Послато са Nexus 7
Ako imaš račun probaj.

Kod nas je čest problem da su naročito skuplje gume bajate. Nemamo tržište za njih pa dugo stoje u magacinima.
Isto se dešavalo sa Schwalbe.
Odgovori