Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od nidza »

:D

Iz te računice treba izbaciti sve one polovne automobile koji ne dobacuju ni do najjeftinijeg novog automobila, a verujem da je to velika većina prodatih polovnih automobila kod nas.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

To i dalje ne menja na poenti, a to je da svi vozaci polovnjaka profitiraju na sacici koja se zajebe i kupi nov auto. Takva matematika moze samo u Srbiji i slicnim zemljama, globalno ne pije vodu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Šačica ljudi kod nas je statistička greška u ukupnom prometu vozila. Ove polovnjake je kupio neko negde gde je standard daleko viši, a prodaje ga jer održavanje počne da se približava posedovanju novog automobila. Kod nas je matematika sasvim drugačija, majstor će ceo dan sa 2 šegrta pod kolima da bude za 80-100€.

Tržište diktira pravila igre.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Bolje nov nego polovan.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

A koji je brzi, nov ili polovan?
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Koji je pouzdaniji?
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Dobro de... GT je najbrži :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Prema zvaničnoj carinskoj statistici, tokom 2013. godine u Srbiju je uvezeno preko 120.000 polovnih vozila a svega 16.800 novih ili jedva 15% od ukupno uvezenih vozila.
Ovo u stvari nije pokazatelj ko je pametniji od kupaca, nego koliko nam je nizak životni standard.

Ceo tekst:
http://www.vrelegume.rs/test/prodaja-polovnjaka/
nikolino
Reactions:
Pridružio se: 27 Jan 2014, 00:03

Post od nikolino »

Moja logika je: Imas para za nov, kupi ga! Nemas para, kupi polovan.
E sad, puno ljudi za 8000 ne kupi Daciju Sandera, nego nekog BMW-a ili Audi za iste pare, ali 7-8 godina star. Nije samo stos koliko trenutno imas para da kupis auto, nego koliko imas mesecnih prihoda da taj auto i odrzavas. Odrzavanje tog polovnjaka je sigurno daleko skuplje nego novog Sandera. Najgore prodju oni koji za 2-3 hiljade kupe prastarog Mercedesa ili BMW-a, a ustvari ni nisu neki ljubitelji kola i sasvim im je dovoljan neki mali auto mnogo mladji za iste pare. No dobro, svako nadje svoju logiku.
U poredjenju istog auta novog ili polovnog, a pare su tu, onda svakako nov. Planirao sam da vozim Aurisa ili neki auto te klase, jer mi manji ne odgovara zbog porodice. Znaci, da sam imao 7000, ne bih kupio Punta, nego par godina starog Aurisa, Megana ili Focusa, ali posto sam imao 13000, kupio sam novog Aurisa. Na neki nacin sam shvatio kojoj klasi pripadam i nisam kupio 10 godina starog Land Cruisera za iste pare, da budem baja, pa da se ubijem ako mi ode lamela, da ne kazem nesto skuplje. Jos nemam platu za odrzavanje te klase auta, tj. imam, ali mi auto nije prioritet u zivotu.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

To je to. Mudro zboriš :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Risto napisao:ta prica kako je lizing povoljniji mi nikako ne ide u glavu a mislim da je to skoro nemoguce objasniti i na digitronu :)

evo zanimljive statistike, pogledajte sta se u Nemačkoj najvise kupuje za cash:

http://bestsellingcarsblog.com/2014/06/ ... olkswagen/
Interesantna stvar koliko ljudi kupuje privatno velika kola (naravno evidentno da je u Nemackoj to normalno). Imam utisak da je kod nas zivotni moto da se uvali guzica u Audi ili slican, sto veci auto, po bilo koju cenu. Posle toga moze i da se umre. :nonono:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od dag81 »

Sta znam ja sam realno kupio veliki auto a treba mi par puta godisnje. Mada sa njim uglavnom idem van grada po gradu ga skoro i ne vozim.
Krenuo da kupim Gokfa VI highline, bilo ih tri na oglasima. Pogledao ovog iz NSa i nije mi se svidelo par detalja( ocuvanost pojasa sedista, volan donji krak) zamajac se bas cuo, morao ja da vozim na AMS pregled. Pa nikako da se organizujem da pogledam druga dva i naleti mi sadasnji A4. A Golfa 6 sa standarnom optemom nisam hteo da gledam tj samo Highline je bio u opticaju od Golfa. Bio je jedab lep DSG carat za oko 13k mislim da jos uvek stoji na oglasima ali za malo vise uzmen novu VII icu od koje sam donekle i krenuo proletos da razmisljam. Ali 1.2 tsi na akciji mi je slabasan jer volim da stisnem i tako na kraju kupih A4 sa 5godina, kupljen kod nas. Jer mi za iste pare tj malo vise bolje pedu sedi u Audiju.:mrgreen:

A realne potrebe su mi Doblo i nedeljom da iznajmim auto za dusu( ne mora nista ekskluziva ali eto bar nesto iz Nemacku:mrgreen:) mada i sa Doblom bih sve zavrsavao. Ali sta cu kad volim da imam dobar auto, a pored toga mogu da vozim i Yuga.
Poslednja izmena od dag81 u 22 Jul 2014, 16:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Kod nas ljudi mnogo vode računa o tome šta drugi misle o njima, umesto da gledaju sebe, svoju porodicu i svoja posla. Nemci, kakvi god da su, prvo gledaju sebe, a onda sve oko sebe, veliki su egoisti i individualisti. To se neće promeniti, velika je razlika u mentalitetu. Mi smo zato fantastični domaćini, oni baš i nisu. Slika automobila na našim ulicama je zapravo kudikamo bolja koliko je ekonomska situacija loša.

I dalje ulažem primedbu na spominjanje polovnog automobila u scenariju da daš poslednju paru za njega pa da se rokneš, kao što kolega iznad reče, kad crkne lamela ili bilo šta drugo. Ne, ne, i ne. Imam 15000€ za kola, dam 8000€ za polovnjak i poprilično sam lagodan u bilo kom nepredviđenom slučaju, koji i ne mora da se desi uopšte. Za ostatak para mogu 10x da odem na skijanje u Francusku, npr. :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja se slazem da je lepo zavaliti pedu u fin auto, jedino su prioriteti drugaciji.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

nidza napisao:I dalje ulažem primedbu na spominjanje polovnog automobila u scenariju da daš poslednju paru za njega pa da se rokneš, kao što kolega iznad reče, kad crkne lamela ili bilo šta drugo. Ne, ne, i ne. Imam 15000€ za kola, dam 8000€ za polovnjak i poprilično sam lagodan u bilo kom nepredviđenom slučaju, koji i ne mora da se desi uopšte. Za ostatak para mogu 10x da odem na skijanje u Francusku, npr. :)
Ulagao primedbu ili ne to je dominantan scenario, a često je dopunjen i podizanjem kredita jer sve pare iz kuće nisu dovoljne. To je scenario koji ja nikako ne mogu da razumem.
dragvorl napisao: Interesantna stvar koliko ljudi kupuje privatno velika kola (naravno evidentno da je u Nemackoj to normalno). Imam utisak da je kod nas zivotni moto da se uvali guzica u Audi ili slican, sto veci auto, po bilo koju cenu. Posle toga moze i da se umre. :nonono:
Još jedan scenario koji ne razumem. Šta će nekome ko živi i radi u Beogradu veliko vozilo? Uglavnom mu ne treba jer 2x godišnje izađe iz grada. Samo se zlopati po gradskim parkinzima.
Odgovori