Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Biciklizam

Post od nikaragva »

Hm, a da li je moguce samo onaj brezon sto prolazi kroz glavu zameniti? Onaj na kojem stoje silni sharafi i na kojem su oni konusi sto se oslanjaju na kuglice. Znaci bez petljanja sa zbicama i kasetom.

Naime, probusio sam zadnju gumu, pa kada sam vracao tocak, primetio sam da kada pritegnem maticu, da mi osovina pobegne iz ose, tako da moram pazljivo da pritezem, pomalo sa obe strane, da ne bi silom zatenja "istisnuo" osovinu iz one viljuske u kojoj stoji.

Kod prednjeg tocka nemam takvih problema, samo stavim, malo privrnem onu maticu sa druge strane i preklopim :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Može naravno, to je osovina, a ono oko nje za šta su zakačene žice je glavčina (glava, nabla). Samo umesto pune staviš šuplju osovinu i onda možeš da umesto šrafova koristiš "iglu" sa ručicom. Osovina je uvek od čelika, a glavčine u današnje vreme od aluminijuma. "Igle" su čelične, a postoje u varijantama sa čeličnom ili aluminijumskom ručicom.

Slobo, jel može neki link na to što ima za 25 din? Možda (neobavezna) oprugica za iglu? :mrgreen: Glavčina sa osovinom i iglom, niže klase, može da se nađe za 25, ali evra. :mrgreen:

EDIT: Našao sam, zaista ima igla sa čeličnom ručicom trenutno u Planetbike-u za 25 (umesto 115) dinara!!! (oni to zovu "ekscentar nable"). Imaju i komplet glavčina + osovina + igla za 400-500 din! Ispade da za ovih 25 evra što sam gore napisao može da se uzme znatno viša klasa nego što sam mislio. Lepo je što su cene postale mnogo pristupačnije nego pre 10-15 godina kada sam se time poslednji put zanimao. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Sta preporucuje te za podmazivanje lanca, VD40 ili ulje elf 5w40? To jedino imam u kuci :D

Lanac i zubcanici su ocisceni od raznih naslaga koje su se skupile na lancu posle 1500 km od poslednjeg ciscenja, tako da je sada lanac ko nov i treba mu podmazivanje. :D
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

U ovom slucaju WD40, ako mozes kasnije pazari u nekoj bolje snabdevenijoj radnji za bicikle sprej za lanac.
Slika
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Imacu to u vidu, hvala. :pivo:
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

WD podmazuje privremeno treba ti nešto drugo, bolje malo ulja...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kada se WD40 osuši, lanac će cvileti gore nego pre podmazivanja. Praktično se lanac odmasti, umesto da se zamasti.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Ulje nije dobro jer brzo kupi prasinu pa bude gore jer se pravi smesa od ulja, blata, peska i kao takva brze ostecuje lanac i lancanik. WD je kratkotrajniji kao resenje ali zato bolji jer ne skuplja toliko prljavstinu, zato ti savetujem bolje resenje koje trenutno mozes svom lancu da cinis, a kasnije kupi sredstvo za podmazivanje lanca kojeg imas u boci pod pritiskom.
Slika
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Na pocetku prosle sezone sam isto ocistio lanac i zubcanike razredjivacem i naneo elf ulje. Posle 2 ili 3 voznje mi je lanac bio suv i prljav i posle toga sam samo prskao WD, otprilike jednom u 20 dana. Tako sam presao 1400 km i nista mu nije falilo. :mrgreen:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Hm, ja sam se zeznuo kada sam kupio biciklo, podmazao uljem, i posle prve voznje po vlaznom kolovozu, se nakupilo toliko prasine, blata i gromuljica nekih, da je sve mlelo nekako.
Posle sam ga jedva oprao benzinom i cetkicom, patnja, jer nemam spojnicu na lancu, pa nisam mogao da ga skinem i potopim u gorivo.

Ocekujem da taj sprej za biciklo, ne lepi po sebi toliko sranja valjda :x
Korisnikov avatar
oli
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 19:39

Post od oli »

Da li valja sprej silikonski za podmazivanje lanaca na motorima?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

nikaragva napisao:Hm, ja sam se zeznuo kada sam kupio biciklo, podmazao uljem, i posle prve voznje po vlaznom kolovozu, se nakupilo toliko prasine, blata i gromuljica nekih, da je sve mlelo nekako.
Posle sam ga jedva oprao benzinom i cetkicom, patnja, jer nemam spojnicu na lancu, pa nisam mogao da ga skinem i potopim u gorivo.

Ocekujem da taj sprej za biciklo, ne lepi po sebi toliko sranja valjda :x
Upravo zato sam i sugerisao da je bolje resenje WD, ja otprilike cistim lanac i lancanike i podmazujem na 100-150km predjenog puta a neki put i krace ako ga vozim po prasnjavom terenu. Kada nemam lubrikant koji je striktno namenjen za lanac koristim samo kao zamenu WD-40. Imao sam i jedan sprej za lanac na bazi teflona i nisam bio zadovoljan jer je bukvalno bio suv posle 20km. predjenog puta.
oli napisao:Da li valja sprej silikonski za podmazivanje lanaca na motorima?
Mislim da bi odgovarao takav sprej jer lanac na motoru ima istu funkciju kao i na biciklu s tim da na motoru radi u otezanijim uslovima pa podmazivanje treba da bude kvalitetno.
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Slobo, u Intersportu u Merkatoru ima da se kupi nosač dečijeg sedišta za 450 dinara, pa ako ti treba za stari bicikl....

Beogradski Merkator se zatvara prvog maja zbog renoviranja pa postoji najava da će par dana pred zatvaranje biti ozbiljan popust u Intersportu, možda neko želi da kupi Nakamuru ili kako se već zove.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Obići ćemo. :)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Samo da pojasnim da je informacija skroz nezvanična. To mi je rekao prodavac kao neko svoje očekivanje, ali znajući kakve je popuste Intersport umeo da daje priča je dosta logična.

Trojke ponesi pika karticu
Odgovori