Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od pedja »

Tako sam i ja citao.
Videh neki sistem izmenjivaca toplote, sa vazduhom koji struji po kuci. Treba promaja da me zvekne u zatvorenom objektu? :D
Salu na stranu, cini mi se da to i nije tako lose, ako je sve kao sto pise.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ako pasivno solarno grejanje znači pasivna kuća onda pitajte - imam je :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Sad imam malo više vemena pa da reknem koju.

Postoji pasivna kuća ili sistem pasivnog solarnog grejanja gde je suština kretanje toplog vatduha oko kuće. Ceo sistem je dosta komplikovan za opisati ukratko jer ima puno detalja, ali suština je da se oko i pod kućom preve kanali kojim vazduh struji, a vazduh se zagreva u staklenicima koji su na južnoj strani fasade.

Moja kuća je stvarno renovirana poslednji put 87 i tada je delimično uveden taj sistem grejanja. Kažem delimično jer je jedna od varijanti u temelj nasuti kamen koji bi bio kolektor toplte, a što kod nas nije bilo moguće uraditi. Nemreš ukopavati postojeću kuću :D . Ja računam da smo krenuli odmah na fazu dva, bez kamena, što je sigurno mnogo lošije nego da je kuća građena od nule i da je nasuto par kamiona kamena. U suštini je i najbolje krenuti od ledine ako se želi ovaj vid grejanja jer sistem traži južnu orjentaciju prostorija u kojima se boravi, dok su kuhinja, kupatilo, spavaća soba na severu. Interesantno je da se južna fasada ne izoluje, već samo sever.

Dolaskom kriznih 90-tih radovi su zastali i ne znam zašto nikad nisu nastavljeni, a ostalo je samo da se na tavanu poveže polovina kuće u sistem, što se radi limenim kanalima i u suštini je minimalno ulaganje.

Po rečima moje babe koja je bila glavni finasijer cele ove zavrzlame i koja već šezdeset godina greje kuću ušteda sa ovime što imamo je oko 70& iako se meni čini da je daleko manje.

Orjentir može da bude da se dogrevamo na struju, na TA peći koje rade mahom samo noću po jeftinoj struji i da su nam ove zime računi za struju za deo kuće u kome ja živim koji je oko 85 kvm i koji ima plafon na 3.10 bili do 20.000 dinara. Cifra bi bila i manja da ja nisam pre dve godine kada sam renovirao stan jednu kaljevu peć prebacio na struju jer je ona preslaba za površinu koju greje pa je tokom mrazeva često radila i po skupoj struji. Da je umesto nje jedna TA od 6 kw računi bi bili manji jer ne bi koristio skupu struju za grejanje praktično nikad.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Grejanje na struju po bagatelnoj ceni po svemu sudeci ce otici u istoriju prilicno brzo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

paja napisao:Sad imam malo više vemena pa da reknem koju.

Postoji pasivna kuća ili sistem pasivnog solarnog grejanja...
svaka cast babi, za svaku pohvalu :doubleup:

e sad pasivna kuca i sistem pasivnog solarnog grejanja nije isto. na prethodnoj strani sam pisao malo o pasivnoj kuci :)

sistem pasivnog solarnog grejanja je jedan od sistema ustede energije, i on sam po sebi nije dovoljan da bi objekat dobio sertifikat pasivna kuca.

pasivna kuca znaci da je godišnja potrebna toplota za grejanje i hlađenje najviše 15 kWh / m2 povsine.

takodje ukupna godisnja potrosnja energije je najviše 120 kWh / m2 povsrine

po se postize izuzetno dobrom termo izolacijom, ali to nije dovoljno. Najbolja moguca izloacija, + alternativni sistemi hladenja, grejanja, i uopste dopune energije.

geotermalne pumpe za grejanje i hladjenje, solarni kolektori, vertenjace i sve sto je dovoljno da kuca ne bude veliki potrosac energije i naravno da bi se to postiglo, mora imati izuzetnu termicku izolaciju...

sve iznad gore navedenih brojki spada u dobro izolovane kuce i ekoloske kuce, ali samo one koje zadovoljavaju ove brojke mogu da dobiju zvanje pasivna kuca
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Iskreno ja te brojke ne umem da rastumačim, pa ne znam šta znače. Ne kažem da mi je kuća ni pasivna ni aktivna nego da se pasivno greje i to na sistem koji je naknadno ugrađen onako kako nije po ps-u.

Slažem se da je ovo sistem uštede i teško mi je da zamislim da bi ovim sistemom bilo moguće izbaciti struju ili neki drugi energent. Uštede bi bilo i kad bi zamenili prozore iz 1933 i kad bi povezali i drugi deo sistema... Takođe je pitanje i da li je vredelo truda i novca i da li je sam sebe isplatio obzirom da je bio pionirski posao gde nije bilo moguće naći majstore, kad ih nađeš bili su preskupi, ugrađivani su za to vreme specifični materijali...

Napisao sam sve ono jer se radi o sistemu za koji jako malo ljudi zna da postoji, ili bar ja tako mislim.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Slika

wc za one koji imaju problema sa zatvorom :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Slike kuce vidjene ranije. I da je zanimljiva, jeste itekako. Da li bi 99% ljudi zaobislo taj komadic zemlje jer je 29m^2? Ma nebi ni registrovali toliku povrsinu.
A onda pogledas da kuca ima 3 nivoa - 2 sa punom visinom i povrsinom + potkrovlje koje ima nesto manju povrsinu i nema punu visinu. => Preko 70m^2. Masalaaaa! Sta sve moze stati u 70 kvadrata kad se dobro organizuje...
Niti sam arhitekta niti vidim plan ove kuce, ali sa slika primecujem da ima samo jednu spavacu prostoriju i da je ceo drugi nivo posvecen dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji. Neka su samo prva dva nivoa u pitanju, to je opet 58 kvadrata. Po tome sta se kod nas smesti u ~60 kvadrata, na slikama se mogla ocekivati jos jedna spavaca soba.

Ima negde na yt klip nekog japanskog arhitekte koji je napravio sebi multifunkcionalan stan u <20 kvadrata (ako ima i toliko, davno sam gledao). E to je "pakovanje".
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Car. :klanjamse: Mada iskreno, mislim da bih se osećao prilično klaustrofobično. :nemampojma:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Nije gej uopste :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Malo sam se zanimao sa tzv spatulatima i dekorativnim tehnikama, evo kako je ispao prvi rad!

Slika Slika

Slika Slika
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Stevo, sa li si sam radio?
Ajde napiši detalje šta, kako...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

swemir napisao: sto se postize samo tkz termo kucama.
da bi se ovakva termicka zastita postigla zidanim kucama m2 bi bio preko 4000e kod nas, i debljina zida preko 100cm
Iako je odavno ovaj post tema je dugorocno mnogima zanimljiva.
Lepo je propagirati sistem lake montazne gradnje koji ima svoje prednosti ali i mane kao sti ih ima i zidana (teska) kuca ali ovo gore citirano je apsolutno pogresno i velika zabluda. Ne znam odakle izvor takvih podataka no sve je pogresno.

Montazna kuca istih karakteristika kao zidana je cesto zbog kompleksnosti detalja skuplja po m2 od zidane i tu je najbolji primer upravo Slovenija koja ima veliku tradiciju i sa montaznim i sa zidanim kucama. Kuca visoke energetske efikasnosti recimo Marles je daleko iznad 1000 evra po bruto m2 za A ili B kategoriju.

Inace kako zivim u zidanoj kuci koja nema zid od 100cm, ne kosta 4.000evra po m2 i ima termicku zastitu takvu da je A (planirano uz neke izmene A+) kategorija energetske efikasnosti znam ono prvo navedeno- da su podaci pogresni.

U brojkama U je 0.13-0.19 W/m2K a godisnja potrosnja oko 17kWh/m2.
Uz sitne izmene planirano je smanjenje na oko 12kWh/m2 tj nivo tzv standarda pasivne kuce.
Totalna potrosnja godisnje energije je za zadnjih 3 godine oko 80kWh/m2 sto je vec A+ kategorija efikasnosti.
Evo ovih dana jos nisam startovao grejanje a unutra je 19-21C prosecno, ja zadovoljan prakticnim rezultatima :)
Naravno i steceno iskustvo tokom gradnje je vrlo dragoceno i moze pomoci buducim graditeljima kako, zasto, cime itd.

Naravno moze zidana kuca da bude losije termicki izolovana isto kao sto moze i montazna, velika je to tema i ima miliona varijanti sta i kako od materijala do same tehnike gradnje i primene aktivne opreme.
Odgovori