Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Grčka

Post od dragan »

Izgleda da čitaju forum evo sad bili sredili nam sobu picikato :-)
Ja bih bio potpuno zadovoljan da je sve ovo za trecinu jeftinije jer realno toliko i vredi...
O drugim destinacijama, bar od mene, kad se vratim...
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Meni Grčka sasvim odgovara. Nije naravno ništa ekstra (sem nekih mesta) ali meni drugo i ne treba. Nađem mirno mesto sa zgodnom plažom, da ima dobar restorančić i kafić i dovoljno. Ne tražim mnogo. Jedna od stvari koja mi odgovara u GR su ljudi i sveukupna atmosfera.
Hvala Bogu, mogao bih i na neka "eksluzivnija" mesta ali ne želim. Dovoljno mi je grčko more. Mada i Hrvatsko volim pa onda "šaram".

Grci generalno imaju turističke dragulje u rukama ali ih ne znaju upotrebiti. Prošle godine bio na plaži sa drugarom u San Diegu. Okean, talasi, nanosi algi, hladan... uđeš i kako si ušao tako i izađeš... Pesak doduše ali vetrina. I tako stalno, još nisam doživeo jedan dan da nema vetra ili talasa. Posle sam sa tim drugarom bio u Grčkoj na jednoj od plaža u okolini Nafplija i kasnije u Kalamati. More mirno, prozirno, nema nanosa algi, toplo, ne izlazi ti se iz vode do kasnih večernjih sati.
Kaže - (parafraziram) "joooj, razlike - drastćne!"

Naravno, jako mnogo bi se moglo uraditi sa grčkom obalom, ima užasno velikog potencijala, ali nešto ne vidim volje. Njima je izgleda dobro kako jeste, malo ulažu i planiraju. Nažalost.
Ima mesta koja stvarno odaju utisak sređene turističke privrede. Ali, ima i mesta gde se sve pretvorilo u vašar, ponegde i najgore vrste.
Ima za svakoga ponešto.
Srećom, imam mogućnosti da putujem uzduž i popreko i nalazim svakojaka mesta i mogu da se odlučim a da ne trošim dane agencijskih aranžmana, što je naravno ograničavajuće za mnoge naše nažalost, da ne pominjem tešku finansijsku situaciju.

Za ovih 15+ godina redovnog obilaska Grčke i to dva puta godišnje, mislim da sam stekao nekakvu sliku o GR turizmu. A pošto putujem i na druge destinacije u Evropi, mogu da poredim, da sad ne pominjem baš Afriku. Pa u Španiji na primer možete natrčati na takva vašarišta da se samo čudite. Italija takođe. A obe zemlje imaju i destinacije kojih se klonim jer su opasne po novčanik.
Svuda ima svačega.

Ono što mi je jako važno u GR je bezbednost. Za sve ovo vreme nisam imao ni najmanji problem a putovao sam i noću, špartao po najvećim zabitima i danju i noću, svraćao u mehane u vukojebinama, susretao mnoge ljude ali problema nisam imao..

Grčka ipak nije ni izbliza iskoristila sve svoje potencijale.
Imam mnogo zamerki na grčki turizam ali se uvek nađe neko mesto koje prija. Glavni su ljudi,
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

codemaker napisao:Grci generalno imaju turističke dragulje u rukama ali ih ne znaju upotrebiti.

Naravno, jako mnogo bi se moglo uraditi sa grčkom obalom, ima užasno velikog potencijala, ali nešto ne vidim volje. Njima je izgleda dobro kako jeste, malo ulažu i planiraju. Nažalost.

Potpisujem.

Code, izvini što sam ti izmasakrirao post, ali će valjda neke usijane glave ovako bolje shvatiti.

Grčka kao i Hrvatska ima neopevanu prednost u odnosu na sve ostale destinacije koje su nama iole blizu i finansijski dostupne prosečnom turisti, ali tu prednost ne treba samo arčiti. Treba ponešto i uložiti.
Korisnikov avatar
error974
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2014, 21:44
Garaža: Honda CRV E-Hev

Post od error974 »

Svake godine sa suprugom komentarisem to kako Grcka ima potencijal, Svabo bi to sredio pod konac... ali onda to ne bi bilo to!
Using Tapatalk
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Paja napisao:
codemaker napisao:Grci generalno imaju turističke dragulje u rukama ali ih ne znaju upotrebiti.

Potpisujem.

Code, izvini što sam ti izmasakrirao post, ali će valjda neke usijane glave ovako bolje shvatiti.

Grčka kao i Hrvatska ima neopevanu prednost u odnosu na sve ostale destinacije koje su nama iole blizu i finansijski dostupne prosečnom turisti, ali tu prednost ne treba samo arčiti. Treba ponešto i uložiti.
Na sreću, svi koji volimo tamo da odemo, rado im progledamo "kroz prste" i stalno iznova opraštamo greške i slabe strane.. I tako će biti uvek, barem što se tiče iskrenih turista, koji vole da vide u GR još nešto sem plaže i girosa+pivo=2€
Grčka za srpskog turistu ima još nešto, što nema nigde: kad nas vide, širok osmeh i iskreno "servika, Veligradi" - seti se pandura koji mi je ničim izazvan promenio točak. Teško da bi to jedan drugi pandur uradio...
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Heinz napisao:Nije to baš neki pokazatelj. Kod prijateljice u Istri dolaze Englezi jer imaju low-cost let do Pule. I onda leže pored bazena i čitaju knjigu dok ih greje sunce.

TT
Ima delimicno istine u ovome, pricao nam je vodic koji zivi dole da letovi iz Skandinavije kostaju i po 50 evra.
Korisnikov avatar
Gabau
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2013, 17:18
Garaža: Ford Focus mk2.5 1.4, 80ks i Ford Fiesta mk3 1.1

Post od Gabau »

Sestra planira u drugoj polovini septembra da ode na 5-6 dana do grcke, pa koje mesto bi preporucili (nesto kao nea vrasna, pefkohori) a da studio kosta oko 30€?

Sent from my U8600 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Meni Grčka odgovara i ovakva kakva jeste, ne volim ni da je baš sve uštogljeno i pod konac i da iza svakog ćoška viri neko sa paragon blokom i čeka da mi naplati i vazduh koji udišem. Dopada mi se njena širina, opuštenost i gostoljubivost, a sve što tražim od letovanja su lepe plaže i čisto i toplo more. Smeštaj mi nije preterano bitan, dovoljno da je čisto i kulturno, da imamo gde da prespavamo i odmorimo se. Ako na more ideš da bi tražio zamerke, zanovetao za svaku sitnicu i stalno se nervirao - hebeš i takvo letovanje i odmor, bolje ostani kući, tamo je sve savršeno i idealno. :)

@Gabau

U to doba godine tu ćeš cenu dobiti bilo gde (Halkidiki, Olimpijska/Solunska oblast) bez većih problema. Dakle, neka odaberu neko mesto koje im se sviđa (na recimo grckainfo.com i sličnim sajtovima), kontaktiraju direktno vlasnike smeštaja i da vidiš. Konkretno, tamo gde sam ja bio ove godine u drugoj polovini septembra traže 20 EUR za četverokrevetni studio (mi smo sredinom jula plaćali 35 EUR). :)
Korisnikov avatar
Gabau
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2013, 17:18
Garaža: Ford Focus mk2.5 1.4, 80ks i Ford Fiesta mk3 1.1

Post od Gabau »

Od supruge otac i majka i jos 2 familije, sada su u Polychrono, posli su u nedelju i kazu sve je zauzeto i jedva su nasli studio i to po ceni od 45€ a apartman je 55€. Zato sam i pitao dali ima taj period nesto jevtinije.

edit: mozda je tako skupo zato sto ima privatnu plazu i ima wi-fi na samoj plazi

Sent from my U8600 using Tapatalk 2
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

codemaker napisao:Oaze turizma i uživanja u Africi su super ali u globalu, porediti afrički turizam i grčki je smešno.

Ima rešenje: zaobiđeš GR, CG, HR i miran si, nećeš patiti u lošem turističkom okruženju.

Ima resenje, bas takvo. Stoga zapadni svet u vecini i zaobilazi Grcku i slicne haoticne zemlje gde ne razumeju da je kvalitet, tacnost, usluga ono sto je primarno za vrhunski turisticki biznis a ne samo lepo more i vestacki osmeh. Ima i drugih resenja, Albanija na primer ekspresno dostize HR, Grcku i CG sa turistickom ponudom. Lepog mora im ne manjka a informacije koje imam odatle ukazuju da su stranci koji su tamo glavni (Italijani) postavili turizam kao biznis sto daje rezultate. Verujem da za koju godinu ce to biti fino turisticko okruzenje.

Nazalost Grcka, Bugarska, C. Gora, Hrvatska je nas region kome pripadamo prirodno geografski tako da zaobilazenje ovog regiona nije nimalo jednostavan poduhvat. Najbolje resenje bi bilo da se region razvije turisticki i dostigne visi nio kvaliteta ponude, ne da ja bezim odavde u potrazi za boljim vec da ovde psotane bolje pa da i stranci pocnu masovno da dolaze a mi iskoristimo taj vec veciti potencijal da Ballkan postane turisticki raj. A imamo toliko toga sto nam je priroda podarila.

To me uvek podseti na vecitu pricu kako nas fudbal ima fudbalere sa velikim potencijalom, i to vec decenijama ista prica, a u stvarnosti nas fudbal na bilo kom nivou je neka treca ili cetvra liga globalno.

Off topic
U Africi je turizam postavljen kao biznis, preuzeli su ga stranci koji ga organizuju kao industriju na vrhunskom nivou. I najcesci gosti su bas iz zapadne Evrope, oni koji ne zele da se pate u losijem turistickom okruzenju. Stoga za neupucene moze da bude cudno da se za aranzman u sezoni u Africi treba potruditi i rezervisati termin i do godinu dana ranije jer je uglavnom sve popunjeno.

U africkom turizmu sezona traje 6-8 mesci zavisno od lokalne klime. Po mnogo cemu nije Grcka uporediva sa tom ligom.
Porediti Grcku sa vrhunski sredjenim i organizovanim turistickim sistemom kakav je u Africi postavljen jeste smesno. Tu se slazem i navescu nekoliko primera razlicitog pristupa prema njegovom velicanstvu gostu.
Ima naravno i u Africi zemalja gde turizam prakticno i ne postji ili je sporedna stvar. E tu ima vise slicnost sa Grckom po pristupu, naravno daleko je losiji nivo od Grcke u svakom pogledu.

Banalan primer, u Africi imas svoje zakazano vreme za obed koje ti odredis i tacno u minut se sve odvija . Uvek imas isti 'svoj" sto u restoranu koji tebe ceka i obelezen je tvojim imenom. I tako svakog dana tokom boravka, svaki gost ima svoj dodeljen sto.
Imas svog konobara koji je uvek kada zatreba. Nema cekanja.

U Grckoj vreme je rastegljiv pojam. AKo dodjes u restoran u vreme koje zakazes moze se desiti da nema praznog stola.
Prva razlika.

Ako je odredjeno da je period tisine u 22h onda je zaista tisina u 22h:01.
Nema lumpovanja, nema glasne muzike iz kola, nema setkanja kolima ko zakasni, nema tolerancije niti aljkavosti. Nema dranja pijanih, ne zato sto nema pijanih nego zato sto se odmah intervenise.

Ako se zakaze budjenje u 05:20 onda ce se i dogoditi budjenje tacno u minut.
Ako imas organizovan izlet, ceka te spreman terenac sa vodicem koji zna obavezno 2 ili 3 jezika.

Prebacis se u Grcku.

U Grckoj, ako nesto zakazes u 09:20 to moze da bude i 08:30 a moze i 10:00. Neprecizni, netacni.
AKo ne znas grcki i pitas iole nesto ozbiljnije osim koliko kosta, koliko je sati i slicno retko se nadje Gtrk koji govori tecno 2,3 strana jezika. Ne pricam o slucajnim prolaznicima, pricam o turistickom osoblju
To vazi i kada se pita na salteru NTOG turistickog drzavnog biroa.

Opet jasna razlika.

U Grckoj se parkira ko kako stigne, da ne pricam da se sparta bucno kolima u mirnim zonama.

Ako bih vec morao da poredim, Grcka je mnogo pribliznija shvatanju turizma u Crnoj Gori nego recimo u Keniji ili Juznoj Africkoj Republici.

Turizam je posao kao i svaki drugi, mora da ima definisane norme i kvalitet robe tj usluge. Kao sto industrijska fabrika mora da ispostuje neku normu pa tako fabrika aumobila ima standard tako i turizam mora da se drzi standarda.

Moje iskustvo je da Grcka nije zemlja koja ima turizam organizovano na taj industrijski nacin, po standardima.

Grcka je zemlja navodnog turizma u kojoj je moguce da usred sezone onako iz cista mira prestane da radi trajekt, da ne lete avioni, da se zatvori granica, da strajkuje kako se kome cefne. U Africi je tako nesto nepojmljivo. Hoces da strajkujes, izvoli idi kuci strajkuj i ne vracaj se na posao, Ima ko hoce da radi kako treba.

Grcke banke rade u besmisleno radno vreme cak i u turistickim mestima, kartice su bile decenijama misaona imenica za grcke ugostitelje. Da ne pricam da i inace radno vreme je rastegljiv pojam
Pise da prodavnica radi od recimo 11:00, dodjes u to vreme a ono zatvoreno, Gazda radnje ima preca posla, nego da se bavi osnovnim biznisom trgovine.

Te i takve stvari mogu neki da tolerisu jer su navikli na haoticno stanje.
U Africi takvog haosa u turizmu nema, ko prevali vise hilljada kilometara i plati dolazak (samo cena avio karte je dovoljan faktor) ne tolerise takva haoticna stanja gde nije sve sinhronizovano i sredjeno na nacin da gost ni o cemu ne mora da razmislja.To jako dobro znaju vlasnici (sve je prakticno privatno, drzava se ne mesa) jer ako zeznu goste gotovo je. Nema alternative, zatvara se biznis.

Africki turizam je na visem stepenu razvoja, ne zato sto su narodi Afrike nesto bas turisticki posebno obrazovani i radno sposobni vec zato sto je to tamo osnovni biznis koji strancima donosi profit.
Stranci su ti koji upravljaju turizmom, nisu to neke oaze vec je sistem tako postavljen da dobro funkcionise.

Kada bi Grcima dosli Nemci ili Svajcarci ili Libanci da uspostave pravila i upravljaju turizmom verujem da bi umesto potencijalno turisticki sredjene zemlje to i realno postali.

Isto kao i kod nas ili C. Gori.

Grcka ima neku ponudu koja odgovara balkanskim i ostalim gostima pretezno iz bivse Istocne Evrope, po meni taj nivo ponude poredjenjem sa drugim turistickim zemljama je kao sto sam napisao, daleko od prve svetske lige.

Mozda jednog dana Grci shvate da biznis ne pociva na lepoti mora vec na kvalitetu usluge koja je uvek ista, predvidiva po obimu i kvalitetu.
Do pre 20godina Turska je bila turisticka periferija, danas su ispred Grcke po mnogo cemu.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Sve to sto si napisao imas i u Grckoj u hotelima
Ti sve vreme poredis babe i zabe.
Nije isto najam sobe ili apartmana i boravak u luksuznom hotelu.
U Grcku se ide zbog lepog mora, lepih plaza i zbog mogucnosti boravka u apartmanima, sto je nasem dzepu daleko pribliznije nego letovanje u hotelima po Tunisu, Egiptu itd.

U Africi bre ne smes da proviris van turisticke zone da ne bi bio otet, ubijen itd.
I ti i dalje tvrdis da je bolje letovati u Africi nego u Grckoj?

Kakva te bre Albanija i njen turizam spopali.. Pa nemaju T od turizma..
Obala im je uzasna..

90% Grka sa kojima sam imao kontakt su savrseno znali engleski...
Voznja u Grckoj je bar 10x civilizovanija nego u Africi..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Grčka

Post od dag81 »

Ljubitelj, jel ides na odmor ili na vojnu vezbu?
Jbt pa nesto najgore sto mozes sebi da uradis za odmor je da imas tajming za bilo sta od kupanja do hrane.
Nikada nista ne uplacujem sto se tice hrane na odmoru. Jer ne zelim presiju, ne zelim planiranje, ne zelim obaveze na odmoru. Ako mi se spava do 9-10 spavacu, picu kafu do 10-11, doruckovacu u 11 ili u 13h... Sedecu na plazi od 9-19h, ili cu sedeti od !2-15h kako mi odgovara. Uvece cu vecerati u 20h mozda a mozda i u 23h. Mozda mi se jede rostilj, mozda riba, mozda salata a mozda pizza.
Jednostavno otisao sam na odmor. Jedini tajming mi je da se sto pre dovucem do destinacije i to je sve.
Ne trazim djakuzi, svilenu posteljinu, krevete sa 3 jacine federa i 3 sloja tvrdoce sundjera. Trazim dovoljno dugacak krevet, ne propao, cist smestaj, prostran da ne lomimo noge ali ne i 40m2, terasu da mogu sesti komotno. I trazim mirno, cisto i toplo more.

Filozofiju na odnoru ne trazim niti mi treba pri odluci za odmor.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

+1
ovo za satnicu se u potpunosti slazem,meni je i ovde preko leta kad nemam obaveze vreme vrlo relativan pojam a kamoli na odmoru :D
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ja se bojim da kazem da se slazem sa ljubiteljom sto se tice Engleskog, jako slabo znaju, ali zato razumeju srpski kao pravi :mrgreen:

Nisam kompetentan za ovu temu, ipak vecina sto ovde pise ima decu ili su penzosi :P
Daj da se luduje pa makar i na Dunavu, ili jos gore nekom Dunavcu :kezo:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

+2
Odgovori