Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Grčka

Post od perfiko »

ljubitelj napisao:
1. Banalan primer, u Africi imas svoje zakazano vreme za obed koje ti odredis i tacno u minut se sve odvija . Uvek imas isti 'svoj" sto u restoranu koji tebe ceka i obelezen je tvojim imenom. I tako svakog dana tokom boravka, svaki gost ima svoj dodeljen sto.
Imas svog konobara koji je uvek kada zatreba. Nema cekanja.

2. Ako je odredjeno da je period tisine u 22h onda je zaista tisina u 22h:01.

3. U Grckoj, ako nesto zakazes u 09:20 to moze da bude i 08:30 a moze i 10:00. Neprecizni, netacni.

4. AKo ne znas grcki i pitas iole nesto ozbiljnije osim koliko kosta, koliko je sati i slicno retko se nadje Gtrk koji govori tecno 2,3 strana jezika. Ne pricam o slucajnim prolaznicima, pricam o turistickom osoblju
To vazi i kada se pita na salteru NTOG turistickog drzavnog biroa.
Taksativno:
1. Bio u Tunisu u hotelu sa 5* (slučajno sam upao tamo jer nije bilo mesta u hotelu koji sam uplatio, arapi bukirali duplo, greška, ali su se iskupili boljim smeštajem) Polupansion. Doručak od-do, večera isto tako. Nemaš svoj termin ni svoj sto ni svog konobara.

2. Tačno, ali noćnog života tamo i nema za turiste. Zašto, zapitaj se.

3. Apsulutno paušalno, kao i uvek. Svaki put kada sam u Grčkoj zakazao izlete, polazak je bio u 10 minuta od zakazanog vremena (nikad ranije) i to zato što su korektni i čekaju turiste koji su se uspavali.

4. Apsulutno netačno. Doduše , ja ne tražim Grka koji zna 2,3 strana jezika, pa da ga propitujem. Tražim onog ko zna jedan koji ja znam. Znanje ostalih mi je nebitno jer nisam platio kurs stranih jezika nego odmor.
Pride u Tunisu, od celog osoblja (hotel 5*), da bi se na engleskom (francuski dobar deo njih zna, bili su pod Francuzima) sporazumeo moraš na recepciju.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Re: Одг: Grčka

Post od Jumbo »

Saša napisao:Meni Grčka odgovara i ovakva kakva jeste, ne volim ni da je baš sve uštogljeno i pod konac i da iza svakog ćoška viri neko sa paragon blokom i čeka da mi naplati i vazduh koji udišem. Dopada mi se njena širina, opuštenost i gostoljubivost, a sve što tražim od letovanja su lepe plaže i čisto i toplo more. Smeštaj mi nije preterano bitan, dovoljno da je čisto i kulturno, da imamo gde da prespavamo i odmorimo se. Ako na more ideš da bi tražio zamerke, zanovetao za svaku sitnicu i stalno se nervirao - hebeš i takvo letovanje i odmor, bolje ostani kući, tamo je sve savršeno i idealno. :)
dag81 napisao:Ljubitelj, jel ides na odmor ili na vojnu vezbu?
Jbt pa nesto najgore sto mozes sebi da uradis za odmor je da imas tajming za bilo sta od kupanja do hrane.
Nikada nista ne uplacujem sto se tice hrane na odmoru. Jer ne zelim presiju, ne zelim planiranje, ne zelim obaveze na odmoru. Ako mi se spava do 9-10 spavacu, picu kafu do 10-11, doruckovacu u 11 ili u 13h... Sedecu na plazi od 9-19h, ili cu sedeti od !2-15h kako mi odgovara. Uvece cu vecerati u 20h mozda a mozda i u 23h. Mozda mi se jede rostilj, mozda riba, mozda salata a mozda pizza.
Jednostavno otisao sam na odmor. Jedini tajming mi je da se sto pre dovucem do destinacije i to je sve.
Ne trazim djakuzi, svilenu posteljinu, krevete sa 3 jacine federa i 3 sloja tvrdoce sundjera. Trazim dovoljno dugacak krevet, ne propao, cist smestaj, prostran da ne lomimo noge ali ne i 40m2, terasu da mogu sesti komotno. I trazim mirno, cisto i toplo more.

Filozofiju na odnoru ne trazim niti mi treba pri odluci za odmor.
:doubleup:
:klanjamse:
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ja volim Grcku zbog ove slike :)
Prikačeni fajlovi
IMG_8174_1_1.jpg
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Volis debele ribe na skuterima ili pogled na susedni balkon (umesto na more i plazu ?) :mrgreen:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Svasta pitas, debele ribe naravno :)
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Eeee, pametan je on!..
A šta ako je na susednom balkonu neka rasna plavuša, koja vežba svako jutro u toplesu a presvlači se kod otvorenog prozora?
Bogami, ja bih balkon sa pogledom na more, odmah menjao za ovaj sa pogledom na rasnu plavušu.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

schonenk napisao:Ja volim Grcku zbog ove slike :)
Skontao sam da po Grckoj stalno furaju ove motore koji nisu ni skuteri, ni zoljice, ni kros, ne znas sta je, a za tu kubikazu se odlicno cuje. Koja je to marka? Toga uopste nema kod nas... :)
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Uglavnom su Yamaha, Suzuki, Kawasaki, Kymco i uglavnom su 125ccm... Svi ih prave.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Posle ovog coska gde zamice motor ide ostra uzbrdica. Kako ih je izvukao ne znam :) Inace, ovo su ulice Skopelosa, a znam da je slicno sirom Grcke. Moras da pazis kad setas kroz grad, jer lako mozes iza coska da se poljubis sa motorom koji je uhvatio zalet za uzbrdicu.

U motore se takodje slabo razumem, ali sam primetio da su ovi mali prdavci neverovatno bucni, kao da imaju litar zapremine.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Nije ovo skuter nego moped. Honda Wave/Innova :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

perfiko napisao:
ljubitelj napisao:
1. Banalan primer, u Africi imas svoje zakazano vreme za obed koje ti odredis i tacno u minut se sve odvija . Uvek imas isti 'svoj" sto u restoranu koji tebe ceka i obelezen je tvojim imenom. I tako svakog dana tokom boravka, svaki gost ima svoj dodeljen sto.
Imas svog konobara koji je uvek kada zatreba. Nema cekanja.

2. Ako je odredjeno da je period tisine u 22h onda je zaista tisina u 22h:01.

3. U Grckoj, ako nesto zakazes u 09:20 to moze da bude i 08:30 a moze i 10:00. Neprecizni, netacni.

4. AKo ne znas grcki i pitas iole nesto ozbiljnije osim koliko kosta, koliko je sati i slicno retko se nadje Gtrk koji govori tecno 2,3 strana jezika. Ne pricam o slucajnim prolaznicima, pricam o turistickom osoblju
To vazi i kada se pita na salteru NTOG turistickog drzavnog biroa.
2
Taksativno:
1. Bio u Tunisu u hotelu sa 5* (slučajno sam upao tamo jer nije bilo mesta u hotelu koji sam uplatio, arapi bukirali duplo, greška, ali su se iskupili boljim smeštajem) Polupansion. Doručak od-do, večera isto tako. Nemaš svoj termin ni svoj sto ni svog konobara.

2. Tačno, ali noćnog života tamo i nema za turiste. Zašto, zapitaj se.

3. Apsulutno paušalno, kao i uvek. Svaki put kada sam u Grčkoj zakazao izlete, polazak je bio u 10 minuta od zakazanog vremena (nikad ranije) i to zato što su korektni i čekaju turiste koji su se uspavali.

4. Apsulutno netačno. Doduše , ja ne tražim Grka koji zna 2,3 strana jezika, pa da ga propitujem. Tražim onog ko zna jedan koji ja znam. Znanje ostalih mi je nebitno jer nisam platio kurs stranih jezika nego odmor.
Pride u Tunisu, od celog osoblja (hotel 5*), da bi se na engleskom (francuski dobar deo njih zna, bili su pod Francuzima) sporazumeo moraš na recepciju.
1. Evo da se korigujem, crna Afrika, ne Arapske zemlje. KOnkretno Kenija, Tanzanija, Zimbabve, Juzna Afrika, Namibija, Benin, Obala Slonovace, ti sam odaberes ritam koji tebi odgovara a oni se prilagode tvojim zeljama.
2. Nocni zivot naravno da postoji, ali buka se pravi tamo gde treba i kada treba a nikako na mestu predvidjenm za spavanje i odmor. Posebno su izdvojena mesta za zabavu i "ludi" provod, i zvucno izolovana.
3. Sam si sebe demantovao, to i pricam nisu tacni. Posredno znaci i da nisu na vreme proubudili turiste da se ne dogodi taj problem.

4. Pa i ja trazim Grka da zna jedan jezik koji nije grcki. A treba da probam sa 2,3 jezika pa da mozda ubodem jedan koji eventualno razume, na recepciji.
dag81 napisao:Ljubitelj, jel ides na odmor ili na vojnu vezbu?
Jbt pa nesto najgore sto mozes sebi da uradis za odmor je da imas tajming za bilo sta od kupanja do hrane.
Vidim da imas potpuno pogresnu predstavu o nacinu organizovanja odmora, vremenu i dimenzijama prostora u Africi. Bez plana i dobro uskladjenog tajminga tesko da mozes ista da vidis od onoga zbog cega si uopste dosao recimo na safari izlet od nekoliko dana. A dnevno prevalis nekoliko stotina kilometara off road voznje, Ako ces da sedis pored bazena i pijuckas definitivno crna Afrika ili negde drugde po svetu gde se nudi aktivan odmora nije dobra opcija.

Velika prednost je kada mozes ti sam da odredis prema svojim potrebama tajming a da onda drugi ispostuju tvoje zelje i omoguce ti da provedes odmora bas onako kako si ti planirao a ne kako je neko zamislio u nekoj agenciji koja orgranizuje izlete.

Ako trazis kupanje i hranu uz boravak na jednom mestu ceo odmor to je nesto sasvim drugo. Toga ima na mnogo mesta, npr Balaton jezero ima to sto nabrajas a nije more, i opet je guzva i krcato Nemcima, Austrijanicma i ostalim zapadnim turistima, Ulsluga je vrlo dobra, rekao bih bolja nego u Grckoj iz iskustva. Lepih mora ima sirom planete, kvalitet usluge koji ide uz to more doprinosi i lepsem osecaju pri odmoru.
Nisam ja rekao da Grcka nista nema sta da ponudi, ima veliki potencijal s obzirom na prirodu ali ljudi treba jos puno toga da urede i organizuju bolje da bi to bilo uporedivo sa najboljima na svetu.
Zato sam i rekao da su Grci treca liga u globalnom turizmu, ostali na ponudi mora, restorana, hotela i miuzike/ diskoteke.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

1. Letovao si u svim tim zemljama? Otvori temu, daj neke preporuke.
2. Baš me zanima koja su to mesta?
3. Ili se praviš blesav ili ne? Ne budi mene agencija preko koje sam uplatio izlet. Budim se sam, ako hoću da idem. Možda ne znam toliko o odmorima, ali toliko sam sposoban.
4. A jesi li probao tog Grka u Grčkoj da ga nađeš ili po Africi? :glavomuzid:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Day Walker napisao:
U Africi bre ne smes da proviris van turisticke zone da ne bi bio otet, ubijen itd.
I ti i dalje tvrdis da je bolje letovati u Africi nego u Grckoj?

Kakva te bre Albanija i njen turizam spopali.. Pa nemaju T od turizma..
Obala im je uzasna..
Evo da probam da ti prenesem da je Afrika nesto drugacija od tvojih navoda.

Nisu me oteli, nisu me ubili, vozio sam auto van turistickih zona danju a i nocu. Bio u njihovim kucama. Bio neposredno uz vojni garnizon, uz ljude naoruzane do zuba. Ulazio kod US marinaca u bazu, i jos mnogo toga. Iz mog iskustva rekao bih da pricas napamet.
Generalno,nigde problema ako ga sam ne trazis i postujes ih kao ljude.

Gde si ti video to sto pricas, ili na osnovu predrasuda iz filmova zamisljas samo i jedino takav scenario. Mozda mislis na Point Noir luku i zonu oko nje, luku Apapa u Lagosu ili neko slicno ozloglaseno mesto za koje se prica da te proguta mrak.
Zaista nisam imao ni priblizno osecaj toga sto ti navodis.

Afrikanci su veoma pitomi, duboko religiozni i boje se belaca zbog svih onih zala koji su im naneli, Bio sam na mestu gde je beli covek deportovao (ubio, unakazio, zloupotrebio, nemam pravu rec) robove.
Brojka u opticaju je 50.000.000 ljudi. Tamo je danas muzej na tom mestu, postoje dokumenti kolonijalne vlasti o tim zlocinima.
Uporedi sa brojem poginulih u svim zemljama zajedno tokom II svetskog rata, da bi shvatio dimenzije.
Nas bi trebali da vesaju decenijama na svaku palmu koliko im je Evropa nanela zla i smrti, pa ipak veoma su dobrihi namera u velikoj vecini. I tamo kao i svuda ima budala, nasilnika i olosa a ima i dosta olosa bele boje koze koji je tamo pobegao pred zakonom.

Nije tako crno kao sto si sebi predstavio, naprotiv.

Da se razumemo, vise nasilja sam video na ulicama Rima ili Minhena, kriminala svuda ima, dzeprosa i lopova da ne pricam. To vazi i za Beograd.I ovde se desava da te proguta mrak, ima crna hronika pa to ne znaci da su ovde svi divljaci i ubice koje samo cekaju da se pojavi stranac.
Pusti me tih holivudskih fikcija, crno bele slike sveta.

Gde sam ja to rekao da je tebi ili svakome bolje letovati u Africi nego u Grckoj?
Da te podsetim, napisao sam da je generalno organizovaniji turizam, visi nivo usluge, vise se ceni gost i sve je podredjeno gostu da se ispuni njegova zelja. I to generalno u donsou na tipicnu grcku uslugu. Turizam je biznis, Grci nemaju takav pristup generalno mada ima i u Grckoj sredjenih lokaliteta i turistickih naselja gde se zna red i organizacija je na nivou.

Vidi, Albanija se dobro kotira u anketama evropskih turista, Italijani drza taj biznis tamo i naveliko se ulaze. Ja nisam bio, ali bih voleo da izbliza vidim. Od ljudi koji jesu tamo bili, cuo sam da su bili vrlo zadovoljni i uslugom i samom prirodom, Obala Albanije je slicna, ili gotovo ista, onome sto nude Krf i Kefalonija, jonsko more. Tek koja desetina kilometara je rastojanje. Nemam predrasuda samo zato sto je Albanija.

Crna Gora ima isto jako lepo more i odlicne plaze, tamo je problem ljudski faktor i nesredjenost (buka, kanalizacija, vasar, sporost, lako cemo fazon, i generalno nerazumevanje sta je turizam. Veliki potencijal da se napravi raj na zemlji.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

perfiko napisao:1. Letovao si u svim tim zemljama? Otvori temu, daj neke preporuke.
2. Baš me zanima koja su to mesta?
3. Ili se praviš blesav ili ne? Ne budi mene agencija preko koje sam uplatio izlet. Budim se sam, ako hoću da idem. Možda ne znam toliko o odmorima, ali toliko sam sposoban.
4. A jesi li probao tog Grka u Grčkoj da ga nađeš ili po Africi? :glavomuzid:
NTOG predstavnostvo i recepcija turistickog naselja, Aprovalta. Zakljuci sam.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Zaključio sam.
Odgovori