Šta je snaga, a šta obrtni moment?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Mobile uploads :)

Post od Velja »

Pa moja nije jer sam je vozio na ~1500 obr ili manje pri konst brzini. I kad odatle krenem da ubrzam ona proklizava dok se ne zaleti, a onda samo vuče k'o pomahnitala do 5000 obr. Razumeš, ne vozim je kao benzinca na 3 ili 4k obr pre ubzavanja, niti vraćam stepen prenosa niže :zbunjen:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

veljo, ne zelim da kazem da nije tako, nemas razloga da ne govoris istinu, ali kad bi malo zasli u brojke i izracunali da je ta alfa potpisivala na obrtajima gde nije bacala ni 50ks na tockove, bilo bi zanimljivo kako to objasniti, osim stvarno ocajnim gumama i losim asfaltom... valjda razumes sta sam hteo da kazem... da ne davimo vise :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Gume su bile sasvim solidne, stare 2-3 god i odlične šare. A asfalt je Beogradput made. Valjda ima i taj obr. moment neku svrhu (koliko god iritirao :D ) i nije džaba purnjala sivi dim prilikom potapanja :P
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

koliko god ti ne razumeo obrtni momenat motora i obrtni momenat na tocku su dve razlicite stvari, a purnjanje ne mora da znaci da auto ide dobro, cesto je i obrnuto, ali ovo nije tema za to :) kad bi bar ivan video ovu pricu i napisao u kojoj brzini njemu laksi i jaci auto sa motorom istog proizvodjaca slajfuje...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Slažem se, nek ti kaže, pitaj, proguglaj, pročitaj u knjigama, a ja ću da pišem ono što sam sam vozio/imao. Ne treba da mi neko na netu tumači šta je i otkud dim :)
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Nidzo jel stock i dalje ili si ponovo radio remap?
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Nema veze Veljo , sad imas pravi auto :)
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Apsolutno. Eto, dok ga nisam kupio ni ja nisam kapirao i verovao iskusnijima :P
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Heineken napisao:Nidzo jel stock i dalje ili si ponovo radio remap?
Vratio sam onu bolesnu mapu. Hoću ja da sahranim auto ako neko već treba. To je to, tj taj auto je fabrički ovako trebalo da ide.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

dragan napisao:koliko god ti ne razumeo obrtni momenat motora i obrtni momenat na tocku su dve razlicite stvari, a purnjanje ne mora da znaci da auto ide dobro, cesto je i obrnuto, ali ovo nije tema za to :) kad bi bar ivan video ovu pricu i napisao u kojoj brzini njemu laksi i jaci auto sa motorom istog proizvodjaca slajfuje...
Od čega zavisi obrtni moment na točku? Da li auto čiji motor ima veliki obrtni moment, ima mali obrtni moment na točku?
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

nidza napisao:
Heineken napisao:Nidzo jel stock i dalje ili si ponovo radio remap?
Vratio sam onu bolesnu mapu. Hoću ja da sahranim auto ako neko već treba. To je to, tj taj auto je fabrički ovako trebalo da ide.

Tapatalk Pro
Na koliko je dignuta tom mapom?
Nabaci neki mobile upload ubrzanja,da presečemo off :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nominalno je ovo:
Alfa Romeo 159 JTD 1.9 MultiJet (JTDM) 150 150 hp 320 Nm 182 hp 375 Nm

Kod drugara na mlađem i zdravijem autu je kod Bobana izmereno oko 170KS na točku, isti motor. Ko zna kako oni mere i računaju može možda tačnije da proceni. Nemam nameru da trošim pare ne to, ali snimiću ubrzanja, i mene interesuje.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Off topic
carov2 napisao: Off topic
Od čega zavisi obrtni moment na točku? Da li auto čiji motor ima veliki obrtni moment, ima mali obrtni moment na točku?
Off topic

Zavisi od reduktora (zupčanika) u menjaču i on je pažljivo proračunat i usaglašen sa momentom koji isporučuje motor kroz različite režime rada. Zbunjuje promena koju donosi remapiranje turbo motora.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Tako je, ta dva pojma su povezana. I sa chipovanjem se obe vrednosti povećavaju, a to da li auto potpisuje, i u kojoj brzini zavisi od dosta faktora. Na primer, uzbrdo je puno lakse tezem autu da prokliza pod odredjenim uslovima. A i dovoljno smo dugo svi ovde da ne verujem da se ima potreba da se laze. Inace je chipovana 156 mjet, auto koji jako ozbiljno ide. Sada sam se setio i priče koju je davno pričao vlasnik Alfe 159, ako se dobro sećam, cipovani 1.9 motor mu je puno lakse palio gume nego 2.4 kojeg je kasnije kupio.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Re: Šta je snaga, a šta obrtni moment?

Post od Velja »

Ima tu još dosta bitnih stvari koji utiču na prenos snage i koji čine auto agresivnijim. Jedna o njih je i poluprečnik pogonskog točka. Kad sam na toj Alfi promenio točkove i prešao sa 195/60/15 na 205/55/16 (što je manje od 1cm razlike u poluprečniku točka) kao da sam učitao drugu mapu, sve je postalo pitomije i kilavije.
Odgovori