Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od McGruja »

Odusevicete se
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Osim ako naletite na dva lika koji su dosli da se prezderu, to bi malo pokvarilo romantiku :D
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

:D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Aj da napišem koju o par restorana

Prvi je http://www.botin.es/?q=en/node/10

Jeste da je u Madridu, ali možda nekom bude od pomoći.

Elem, Botin je po Ginisu najstariji restoran na svetu i to mi je verovatno najveća vrlina.
U stvarnosti je turistička destinacija i industrija hrane.
Nalazi se u starom gradskom jezgru, uvek je pun i potrebna je rezervacija.
Unutra je ogromna gužva i sve je podređeno trpanju što većeg broja gostiju tako da su stolovi jako blizu jedan drugom. Privatnost i komoditet 0.

Jeli smo specijalitet kuće što se ispostavilo da je svinjsko pečenje. Razlika od našeg pečenja koje bude sitno isečeno, je da se tamo dobije poveći komad pa sami sečete, kidate, komadate.... Samo meso je bilo savršeno ispečeno. Reš kožica, bez masti, unutra pečeno taman kako treba. Porcija je 25€

Sve u svemu, ako se nema ideja da je must have jesti u najstarijem restoranu, slobodno ga zaobiđite. U Madridu postoji milion boljih restorana koji služe nacionalne specijalitete i ne vidim svrhu jedenja pečenja.

Drugi je http://www.cafecolonmadrid.com/carta.html

Restoran se nalazi na jednom od glavnih gradskih trgova.
Unutra je sređen nekom mešavinom modernog i starog, a ima baštu koja se nalazi na samom trgu.
Mi smo sedeli napolju zbog nikotinsko klimatskih razloga i bilo je jako prijatno. Osoblje je vrlo uslužno, spremno da pomogne, čak zna i engleski. Jeli smo odličnu paelj za 16€ po osobi.
Za preporuku.

Treći restoran ne znam ni kako se zove ni gde se tačno nalazi, ali mogu da nađem podatke.
Nalazi se u neposrednoj blizine aerodroma u Rimu, odnosno sa druge strane piste i potreban je auto za stići do njega.

Ne radi se ni o kakvom fensi restoranu nego o nečem što bih ja nazvao svratište na magistrali u čudnom delu grada. Nalazi se na nekom lokalnom putu na koje ima i po neka prostitutka u po bela dana. Jasno je kakav je kraj u pitanju.

Sam restoran je vrlo čudno koncipiran. Jako je popularan, a izgleda krševito sa sve rashladnom vitrinom kao u mesari. Poenta je da se na licu mesta izabere meso koje se želi, meso se seče pred godtom i stavlja na roštilj.
Pored mesa ima i tradicionalna talijanska jela.

Počeli smo da brusketima. Doneli su nam najobičniji hleb koji je prepečen i čen belog luka na čačkalici. Naš domaćin je hleb istrljao belim lukom, posuo maslinovim uljem, posolio i poslužio nam. Ni nalik našim brusketima sa mocarelom, paradajzom, bosiljkom i sl na nekim specijalnim vrstama hleba. Ovo je originalna i najjeftinija varijanta.

Nastavili smo sa pastom Karbonare. Opet nema veze sa našim pastama. Špagete su bile tvrdo kuvane i uvaljane u jaja i naseckanu slaninu. Ukus savršen.
Slika

Sledeće je na meniju bila neka pasta s paradajzom i slaninom. Nisam zapamtio kako se zove.
Slika

Onda je na red došlo meso. Izabrali smo meso koje nam je vlasnik preporučio kao meso koje sigurno može da bude dobro pečeno. Ovde nismo pratili Talijane koji vole polupečeno, krvavo meso.
Meso je bilo odlično pečeno i uz njega je stigao kao prilog radič grilovan na roštilju i salata od neke lokalne trave čije ime nisam zapamtio. Radič neverovatno dobro ide uz jako meso. Jak je i sam i malo gorak. Trava me nije dojmila.
Slika

Na kraju je pao tek napravljen Tiramisu koji je potpuno kremast, služi se u posudi ko za sladoled i posut je cimetom. Savršen.
Slika

Celu priču smo završili espresom.
Slika

Restoran je pozat po tome što gaji stare originalne recepte i načine pripremanja i bio je pun pogodak. Ambijent i lokacija su bezveze, ali je hrana odlična.

Žao mi je što nisam probalo i originalnu picu, ali nije bilo mesta.

Imali smo sreću da imamo odličnog domaćina (prijatelj prijatelja sa kojim sam putovao) koji je pravi ponosni Talijan i koji je hteo da nam pokaže Italiju, a ne turističke zezalice. Hvala mu na tome jer se skoro nisam bolje najeo.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ti si od onih sto slikaju hranu u restoranu :loool: :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nisam. Slikali smo samo ovo.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Slazem se da paste u pravim italijanskim restoranima nemaju mnogo veze sa onim u wannabe italijanskim restoranima van IT :) Ja inace nisam ljubitelj testenina ali kad sam u IT, samo to jedem. Najbolje su mi sa vrganjima (porcino) koje, kako sam cuo, uglavnom uvoze iz Srbije :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Za pocetak ih ne prekuvaju :)

A vrganje ce pre iz BiH da uvoze.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Al dente.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Fora je da se kvalitetna testenina teže prekuva. Isto važi i za pirinač. Ja sam mislio da u Srbiji niko ne zna da spremi pirinač, dok nisam doneo par vreća iz Saudijske Arabije - pirinač ubica. Kako god da ga spremiš ispadne vrh. Tako nešto ovde da se kupi nema teorije, iz uvoza, ovakav, onakav, indijski (al' za malo), nema šanse.

Kvalitetna testenina izdržava i dodane akcije, npr da se proprži u maslinovom ulju, a da se ne raspadne i slično. Prava stvar je kad neku pastu možeš samu da jedeš, bez sosa, prste da poližeš - e na to kad se doda dobar sos, to je onda tek to.

edit:
rezervisao L&K (neću da kažem za kad) :D. Prema onom što sam video na sajtu obećava.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Što, bojiš se da se ne pojavi onaj ranije ponenut dvojac. :kezo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Nema ih da se jave, bas me zanima sta rade :kezo:
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

nidza napisao:Fora je da se kvalitetna testenina teže prekuva. Isto važi i za pirinač. Ja sam mislio da u Srbiji niko ne zna da spremi pirinač, dok nisam doneo par vreća iz Saudijske Arabije - pirinač ubica. Kako god da ga spremiš ispadne vrh. Tako nešto ovde da se kupi nema teorije, iz uvoza, ovakav, onakav, indijski (al' za malo), nema šanse.

Kvalitetna testenina izdržava i dodane akcije, npr da se proprži u maslinovom ulju, a da se ne raspadne i slično. Prava stvar je kad neku pastu možeš samu da jedeš, bez sosa, prste da poližeš - e na to kad se doda dobar sos, to je onda tek to.

edit:
rezervisao L&K (neću da kažem za kad) :D. Prema onom što sam video na sajtu obećava.

Uzmeš meru pirinča koju hoćeš da skuvaš, ispereš par puta(vodu zamuti skrob, zbog kog se pirinač posle lepi i ugnjecavi kad se skuva), ocediš, staviš vode 1:1, posoliš, na ringlu na max, odmah uključiš drugu ringlu na min. Čim krene da vri najmanje na prvoj ringli, skloniš, staviš na ovu ringlu koja je na min, pokriješ čistom krpom krpom, pa preko poklopiš šerpu. 10 minuta tako stoji i ne sme da se otvara.

Svaki pirinač bude kako treba, eventualno ostaviti još 2-3 min na drugoj ringli ako volite raskuvaniji.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Re: Одг: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od elMaestro »

Paja napisao:Nalazi se na nekom lokalnom putu na koje ima i po neka prostitutka u po bela dana. Jasno je kakav je kraj u pitanju.
U najmanju ruku zanimljiv kraj. :kezo:

TT
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

stefanan napisao:Nema ih da se jave, bas me zanima sta rade :kezo:
Znajući Heroja sprema se za doručak negde :)
Odgovori