Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od perfiko »

Paja napisao:
Notari i advokati identično odgovaraju za štetu koju nanesu drugome. Nema razlike.
Znači li to da ni notari ne odgovaraju za štetu?
Ili drugim rečima: Ako sam ja kupio stan koji je već nekoliko puta prodat, a ugovor mi sastavio bilo advokat, bilo notar, ko će meni nadoknaditi štetu?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

niko ti nece nadoknaditi stetu :)
mozes samo da platis advokata i da tuzis tog sto je prodao stan 5x..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Vučić.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Incognito napisao:Nisam niciji aktivista, nemam generalno nikakvo pozitivno misljenje o Selakovicu, samo imam svoje vidjenje stvari na ovu temu. U ovom slucaju ga podrzavam naravno pod uslovom da ima jasnu nameru da istraje u tome da advokate koji ne predstavljaju nista drugo do organizovanu kriminalnu grupu, uvede u pravne tokove i spreci ih da i dalje pljackaju narod onako su to do sada radili. Jer da sam ja kojim slucajem na njegovom mestu, oduzeo bi im dozvole za rad posto svojim neradom i bezobrazlukom nanose stetu drzavi i gradjanima koji ionako nemaju nikakve koristi od njih, vec samo stetu.
Svaka čast Vučiću, za samo par meseci je svojim predanim radom... :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

perfiko napisao:
Paja napisao:
Notari i advokati identično odgovaraju za štetu koju nanesu drugome. Nema razlike.
Znači li to da ni notari ne odgovaraju za štetu?
Ili drugim rečima: Ako sam ja kupio stan koji je već nekoliko puta prodat, a ugovor mi sastavio bilo advokat, bilo notar, ko će meni nadoknaditi štetu?
U suštini ti je A3 odgovorio.
Advokati i notari sastavljaju ugovor na osnovu dokumentacije koju im ti doneseš ili koju oni u tvoju ime prikupe. Ako nešto u toj dokumentaciji ne valja (a to je najčešći slučaj) ne može da odgovara advokat ili notar.
Drugi problem je što se kod nas pravo svojine na nepokretnostim stiče upisom u katastar.
Ti kupiš stan i mrzi te da odeš i predaš papire za uknjižbu, bivši vlasnik, koji se i dalje vodi u katastru kao vlasnik, proda još jednom stan. Da li misliš da za to treba da odgovara advokat ili notar koji su videli da on jeste vlasnik jer se ti nisi uknjižio.

Suština problema sa nekretninama je katastar i uknjižba. Da je katastar ažuran i da sve promene donosi u kratkim rokovima stepen sigurnosti bi bio daleko veći, a trebalo bi uvesti i da se promene u katastru vrše po službenoj dužnosti odmah nakon overe ugovora.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

A za šta onda odgovaraju? To je moje pitanje. Kako odgovaraju? Pa ja sam angažovao advokata jer ne znam ništa o prometu nekretnina, uknjižbi i sl. i na kraju sam ja kriv. Odakle ja kao kupac znam da li je taj stan već nekome prodat?
Malo pre rekoste da sud neće overiti ugovor ako u evidenciji ima da je taj stan juče prodat drugom licu (ili sam ja to tako shvatio), a sada: puj pike ne važi... mir mir mir, niko nije kriv...
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

To sa overom u sudu izgleda ovako.

2010 je počeo da radi taj program i sve promene su unošene. Ako si kupio stan posle 1.1.2010. u kompu suda piše da si ti vlasnik i niko drugi ne može da ga proda osim tebe. To je odlično rešenje i jako je podiglo stepen pravne sigurnosti, ali samo za nepokretnosti koje su se našle u prometu nakon 1.1.2010.
Stanovi koji su pradati ranije nisu u sistemu i tu je problem.
Drugi problem je što su se investitiori dosetili pa su to zaobilazili tako što su izmišljali nove kućne brojeve.

Advokat može da ti rizik smanji nanajmanju moguću meru, da ti predoči rizike i opasnosti, a ti si taj koji donosiš odluku da li ćeš ući u takvu trgovinu.
Postoje kupovine koje su raktično 100% sigurne i postoje one koje nose veliku dozu rizika.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Ok, razumem, samo me interesovalo kako odgovaraju (i jedni i drugi) za štetu koju nanesu, jer nisam čuo da je i jedan advokat odgovarao.
Ako je sve to tako, da od advokata i notara ništa zapravo i ne zavisi, koju štetu uopšte onda oni i mogu da nanesu?
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Paja napisao:Ako nešto u toj dokumentaciji ne valja (a to je najčešći slučaj) ne može da odgovara advokat ili notar..
Upravo je ovde kljuc problema. U suprotnom nisi dobro obavesten o tome sta je obaveza notara. Notari, za razliku od advokata koji to ne rade, proveravaju dokumentaciju, tj. po zakonu su duzni da provere dokumentaciju i besplatno stranci pruze informaciju ukoliko su iz bilo kog razloga dosli u zabludu sta je u skladu sa zakonom, a sta ne. Ko ne veruje, neka procita zakon o javnom beleznistvu, da ga ne citiram ovde bez razloga.

A sto se tice onoga da advokati odgovaraju za krsenje prava stranke ... Citao sam zakon o advokaturi i nisam pronasao tacnu odredbu gde se navodi kakve odgovornosti pred zakonom imaju advokati u slucaju da se stranka osteti nepravilno sastavljenim ugovorom. A u praksi sam se uverio u to, doduse ne licno, vec imam primer iz bliskog okruzenja gde se covek nasao u problemu bas zbog cinjenice da sud bez ikakve provere overava sve sto mu padne pod ruku.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa nista ne fali dokumentaciji, ako vlasnik prodaje stan koji je vec prodao, a novi vlasnik nije uknjizio na sebe (pre 2010)
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa ne odgovaraju. "Samo" što notari uzimaju mnogo veliku kintu za bezvezan posao. Bezvezan je, naravno, jer nema nikakve odgovornosti - ranije isto nije bilo odgovornosti ali nije bilo ni dranja nas civila.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Incognito napisao:
Paja napisao:Ako nešto u toj dokumentaciji ne valja (a to je najčešći slučaj) ne može da odgovara advokat ili notar..
Upravo je ovde kljuc problema. U suprotnom nisi dobro obavesten o tome sta je obaveza notara. Notari, za razliku od advokata koji to ne rade, proveravaju dokumentaciju, tj. po zakonu su duzni da provere dokumentaciju i besplatno stranci pruze informaciju ukoliko su iz bilo kog razloga dosli u zabludu sta je u skladu sa zakonom, a sta ne. Ko ne veruje, neka procita zakon o javnom beleznistvu, da ga ne citiram ovde bez razloga.

A sto se tice onoga da advokati odgovaraju za krsenje prava stranke ... Citao sam zakon o advokaturi i nisam pronasao tacnu odredbu gde se navodi kakve odgovornosti pred zakonom imaju advokati u slucaju da se stranka osteti nepravilno sastavljenim ugovorom. A u praksi sam se uverio u to, doduse ne licno, vec imam primer iz bliskog okruzenja gde se covek nasao u problemu bas zbog cinjenice da sud bez ikakve provere overava sve sto mu padne pod ruku.
Ti ne znaš gde si bušan i našao si samnom o pravu. :kezo:
Aj da naučiš nešto novo. Ne mora da postoji u Zakonu o advokaturi odredba koja se tiče odgovornosti jer postoji opšta koja se primenjuje na sve i svakoga. Isto tako odredbe u Zakonu o javnim beležnicima koje se tiču odgovornosti su dupliranje i nepotrebne jer se uvek može primeniti čl. 154. st. 1 Zakona o obligacionim odnosima
Ko drugome prouzrokuje štetu dužan je naknaditi je, ukoliko ne dokaže da je šteta nastala bez njegove krivice.
Obaveza notara je ista kao i obaveza advokata što proizilazi iz norme koja kaže da advokat mora da radi u najboljem interesu klijenta. Advoakt apsolutno mora da proveri dokumenta koja su mu doneta ili da traži da mu se donesu sveža... ako to ne radi ne radi dobro svoj posao i to jeste osnov za naknadu štete od njega ukoliko time prouzrokuje štetu klijentu.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Zakon je dodatno sjebao pricu uvodjenjem limita od 80k evra za odgovornost, cime ispada da notar ima tretman kao d.o.o. u pojedinim situacijama
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ma jok.

Do 80k€ se naplati od osiguranja što je brži i siguran put, a preko toga od njega lično ako ima imovinu.
To je dobro rešenje.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Radim nesto u beogradu za neke advokate ali oni ne strajkuju cini mi se. Jpm se zovu. Tako da ne strajkuju svi izgleda...

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Odgovori