Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Vladapetr »

Već neko vreme nam u radnji svako malo nestane neki od izloženih artikala, otprilike jedan nedeljno. Devojke krenu da se presabiraju, svaka se seti par njoj "sumnjivih" likova i dogovorimo se da obrate pažnju kad se opet pojave.

Prošle nedelje frka. Jednog od sumnjivih prodavačica snimi ispred radnje, posle par minuta je neki levi lik ušao u radnju i nešto razgledao pa naglo otišao. Pogleda vitrinu - fali baterija! Premotamo video zapis, vidimo kako taj "sumnjivi" dovodi tog drugog lika ispred radnje, pokazuje mu šta i kako. Onda se uštekaju napolju i čekaju regularnu mušteriju. Čim se ova pojavi, drugi lik ulazi unutra i mažnjava iz vitrine dok se prodavačica bavi tim kupcem, a ovaj sumnjivi je napolju i čuva stražu/odstupnicu.

Juče selimo kancelarije, montiram na spratu neke police za koje se ispostavi da su masne pa se sav isflekam, zapekli neki šrafovi pa ne mogu da ih skinem... nervoza na nivou. Kad zovu iz radnje, promumla mi radnica neko glupo pitanje. Na sekund se zaglupim - koji joj je sad, a onda se setim :D Rekao da me pozovu ako se lik opet pojavi i da mi daju signal o čemu se radi, da pitaju neku glupost!

Strčavamo dole kompanjon i ja, lik je 'ladno doveo ćaleta da izaberu neku opremu. Najjače je što je radnici bio sumnjiv jer mnogo davi i zapitkuje, ali on nikada ne krade - nego dodje i raspita se pa posle drugar odradi posao!

Prvo se pravio lud, onda krenuo da šišti - nema pojma o čemu se radi, lika koji je ukrao zna samo iz vidjenja itd... onda ide blago maltretiranje pa kad je video da je jako blizu batinama, promenio priču. To mu je komšija, lopov i klošar, izlomiće ga jer nije imao pojma šta ovaj namerava da uradi, namestiće nam ga na kvarno i dovesti na zicer...

Zovnemo muriju, nema ih sat vremena jer nemaju dovoljno ljudi na terenu. Pojave se, maksimalno korektni, malo isprozivaju ovu dvojicu i dignu dramu, ali mi jedan od njih sa strane kaže: ne mogu im ništa realno, za ovu vrednost jedino da ih sam tužim. Malo ćemo da dignemo dreku u nadi da će ovaj da se uzenta i više se ne pojavi. Sreća pa je ovaj lopov baš šmrlja i deluje da se stvarno uprpao, inače bi mogao na vrh svega i da nas tuži... Šta da radim kad se pojavi neki ozbiljniji, ostaje da smislimo - državni aparat nam tu malo može pomoći.

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Meni su za par proteklih dana ukrali oko 70 sadnica... Kad pitaš policiju da li bi hteli da izađu, dobiješ odgovor - Da li hoćeš mi da ti čuvamo sadnice...? Sarkazam, naravno.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Slično je žena prošla-nahvatali su lika da krade,zaključali prodavnicu i zvali pandure. Ovi došli,isprepadali ih malo i pusatili uz komentar da ne smeju oni (žena i koleginice) da zaključavaju ljude jer nemaju pravo da povrede slobodu njihovog kretanja.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Imaju pravo na to,gradjansko hapsenje
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Naravno da imaju pravo.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Tako im pandur rekao. :zbunjen:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Nekada je bilo, uhvate nekog da krade u Centropromu, zatvore ga u magacin, pa ga poslovođa i mesar (obavezni učesnik) izlemaju, onda dođe narodna milicija pa ga izlemaju i oni pre polaska, a verovatno i u stanici. Eh, lepa vremena. :)

... Naravno zadnja konstatacija ne važi za uhvaćenog. :kezo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Hapšenje pri izvršenju krivičnog dela

Član 292

Svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Uhapšeni će se odmah predati javnom tužiocu ili policiji, a ako to nije moguće, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa koji će postupiti u skladu sa odredbama ovog zakonika (čl. 291. i 293.).
Što bi policija znala Zakonik o krivičnom postupku?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Al ček, za ovo sitno se ne goni po službenoj dužnosti već privatno?
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Geza napisao:Meni su za par proteklih dana ukrali oko 70 sadnica... Kad pitaš policiju da li bi hteli da izađu, dobiješ odgovor - Da li hoćeš mi da ti čuvamo sadnice...? Sarkazam, naravno.
Bes mi sve ako ne bih iza necega da me ne vide malo pripucao u vazduh... Pa nek me tuze i neka dokazu da sam ja...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Grujic napisao:Al ček, za ovo sitno se ne goni po službenoj dužnosti već privatno?
Goni se privatno ako je šteta manja od 5000 dinara i ako je učinilac hteo da ukrade manje od 5000 dinara. Potrebna je kuulacija oba elementa.
Kad nekog uhvatiš u krađi ne može da se zna koliko je on hteo da ukrade nego ga lepo goniš po sl. dužnosti za krađu u pokušaju.
Druga stvar je da on ukrade i ode pa ga naknadno nahvataš sa robom vrednosti ispod 5000 dinara. Tada je sitno delo.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

A jel mozes tada da ga bijes i ne budes kriv?

Ja bih uveo da pljackasa kad ti udje u kucu imas pravo da ubijes. Koliko sam upucen ti smes da mu se suprostavis samo istim nacinom na koji te napada. Mene iskreno zabole jer mi je kuca kao bunker i ne bi usli da tri dana provaljuju, ali komsiji su dva puta narkomani upadali u kucu u toku noci i znam da mu je komentar bio tipa udje mi narkoman s nozem u kucu u kojoj mi spavaju deca a ja treba da se macujem s njim da zastitim porodicu.

Drugi put ih je video i povijao i od tad nisu dolazili, kaze bili su pogubljeni bas dosta, ocito lepo nadrogirani.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Zvanično im ništa ne smeš, osim da im onemogućiš da pobegnu dok ne dođe policija.

To što ti pričaš je nužna odbrana.
Nužna odbrana

Član 19

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.

(3) Učiniocu koji je prekoračio granice nužne odbrane može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može se i osloboditi od kazne.
Suština je da ako te neko napadne ti smeš da se braniš do momenta da otkloniš opasnost od sebe. Sve preko toga je prekoračenje.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ne mozes nikada da ne budes kriv, zakon je napisan da stiti prava svih, al nakaradno.
Bilo je ovde vec mnogo rasprava na tu temu, prekoracenja nuzne odbrane I slicno
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Odgovori