Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2014, 01:36
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od stefank »

:plusone:

Sustina sve price.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Od dosade prelistao zadnjih nekoliko strana sto ste naspamovali, a i dobro je, inace bi propustio ovaj epik komentar :rofl: :rofl: :rofl:
Vladapetr napisao:"zašto bi obrazovanje bilo obavezno, Mica sa pijace sve zna a nema ni osnovnu a moj drug ima fax a glup je" ili "čemu zdravstveno, čemu vakcinacije? Imam druga, spava sa zmijama a jede šišarke sa zemlje pokupljene i nikad mu ništa nije bilo..."
Inace moj utisak za zadnjih nekoliko strana je:

Slika

:kezo:
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
pavle
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2014, 13:36
Garaža: Alfa Romeo 159 2009 2.4 211 hp

Post od pavle »

Uzeh sada da iscitam poslednjih par stranica u ovoj temi, posto videh ovo sliku :D
Ja se potpuno slazem sa ovim sto su pisali Stefan i Vulfi, da se takvim ogranicenjima nece reseti uopste problem.
Mislim da sve potice iz glave i da je tu glavni problem. Ja sam imao saobracajnu nesrecu sa autom koji ima 60 ks, tako da je sve relativno. Pre nego sto me napadnete, cisto hocu da kazem... Da tada nisam nikoga ugrozio i samo sam sebi naneno stetu, a do nesrece je doslo zato sto je taj deo puta bio dosta klizav ( i ako nije bio minus ), a usao sam u krivinu sa sa 55,60 u krivinu sa kontra nagibom i doslo je do toga... Na tom mestu su te nedelje jos troje ljudi imali udes ( a najbolji auto je bio od jednog mog komsije - FIAT PUNTO )... Za ovog decka sto je sleteo, on u tom stanju bi i sa Puntom 1.1 to isto uradio...
Ako vec hoce da ogranicavaju nesto, najmanje zlo je da parametri za limitiranje budu konjaza i tezina samog auto u medjusobnoj korelaciji... Evo npr moj drugar Stefanan ima Stila 1.9 od 100 ks i takav auto neki klinac ne moze da kupi ( ako se ogranici kubikaza na 1600, kako mnogi nagadjaju da ce biti ), ali zato neki klinac moze da kupi AR Mito koja ima 1.4 tbi i 180 ks i ide ko besna... Ona je od pomenutog Stila em dosta laksa, em brza...
ps Ponovicu jos jedno da mislim da mislim da ovakve izmene zakona nisu resenje.
Tu sam dosta polemisao sa tatom, koji nece nece mom mladjem bratu koji je napunio 18 da kupi brzi auto od 100 ks...
Brat se stalno prepire sa tatom oko toga. Iskren da budem, poznavajuci svog brata - On bi i taj auto od 100 ks vozio ko sumanut:D Tako da sam na tatinom mestu, ja mu nista ne bih kupio dok jos malo ne sazre :D
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Čini mi se da ni Aygo ne upada u kategoriju dozvoljenih automobila :ccc:

Dokle god se neko nada da će mladi ljudi biti vaspitavani i naučeni nečemu dobrom od strane društva, države, zakona i propisa, grdno će se razočarati. Svi smo bili deca (valjda), neki davno, neki skoro, ali valjda se svi sećamo zbog čega nešto jesmo ili nismo radili.

Ako je nešto pokazao 'Dunavski slučaj', to je da ne postoji zakon koji će nekoga sprečiti da napravi glupost. Jedino što će ga sprečiti je svest o sebi, svest o drugima, savest, i empatija sa drugim živim bićima. Ako postoji neki zakon koji ovome može naučiti (mladog) čoveka, ja bih baš voleo da ga vidim. Znamo svi vrlo dobro gde, kad i kako se ovo uči.

Ovo se ne odnosi samo na saobraćaj, iako su u saobraćaju posledice najbrže vidljive, na žalost.

Nisam protiv ovog propisa, nek se uvede, pa ako spasi makar jedan život biće dobro. Samo mislim da suštinski neće ništa biti promenjeno, jer nije problem u kolima, već u glavama vozača (i njihovih roditelja). I dokle god neko očekuje da će ovakvi zakoni nekoga vaspitavati i promeniti pre nego što napravi glupost, mislim da se vara.

Nije ni nebitno to što se time oštećuju normalni ljudi, sa normalnom decom i normalnim kolima, ali ponavljam, ako ovo spasi makar jedan život, vredi i dobro je.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Ni meni ovaj zakon ne pije vodu. Ni najmanje. Ovo ogranicavanje nista nece promeniti. Stalno preskacemo cinjenicu da je ovaj ludak sto je upao u Dunav vozio BEZ DOZVOLE, dakle covek VAN SISTEMA, on je trebao biti van bilo kakve mogucnosti da sedne za volan. Ovaj zakon tu nista ne bi promenio. Drugaciji pristup bi mozda vise pomogao. Redom privodjenje svih koji se ne odazivaju sudskim pozivima, koji imaju veliki broj teskih prekrsaja koji nisu platili/izbegavaju sudjenje. Kada to zavrse, onda poostravanje kontrole tehnicke ispravnosti vozila i mnogo vise patrola u redovnoj kontroli saobracaja. Kada to urade i statistika kaze da su te mere smanjile broj stradalih a vise ne pomazu, onda OK uvedite nove. Do tada, radite posao a ne izmisljajte izgovore, a to rade od kada su na vlasti.
Pride, sto je kombinacija ks/kg totalno debilna. Ono sto bi trebalo da voze, ne mogu, a ono sto ne bi smeli mogu. Takodje mislim da su trebali da postve neke "olaksavajuce" okolnosti. Npr, svi koje kaci zakon (imaju do 21 godinu, auto koji se ne pokalapa sa odnosom snaga/tezina) a imaju prodicu da taj zakon na njih ne moze biti primenjen. Jbg ako imas 18 godina i pred zakonom si punoletan i pravo da se udajes/zenis i imas potomstvo, onda imas i odgovornost i obaveze i prema tome taj zakon za takve ne primenjivati. Zaposleni u dostavama, mladji od 21 godine takodje treba da budu izuzeti od zakona. Sad ide ona prica o licnom primeru; kada sam ja imao toliko godina (davno bese) cim sam dobio dozvolu tako sam zaradjivao leti dzeparac. Razvozio peciva i hleb, i radio dostavu hrane. Za pekaru je 5 ujutro bio pocetak smene a u piceriji kraj oko 01:00.

Dakle, po meni ovo nista nece pomoci, a trebalo bi malo doraditi neke stvari na ovom predlogu ako vec toliko zele da ga usvoje. Jako bih voleo da me kaci zakon pa da se busam i :ludaca: kako oni meni krse moja prava, ali nazalost te godine odose :(
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

kg/ks i jeste jedino pametno rešenje, šta drugo može biti bolje?

Za ljude van sistema ne možeš ništa da učiniš, toga će biti uvek. Takav ponavljač prekrašaja bi morao da bude priveden. Nemaju kompjutere u kolima, ali imaju u stanici.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Ne ne, to sto su vezali formulu za kg/ks je OK, tu nema price. Problem je samo da li je uopste potrebno jer nisu iscrpeli sve mogucnosti sankcionisanja iz sadasnjeg zakona.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ljudi vozačka nije opšte pravo stečeno rođenjem. Vozačka je pravo da se upravlja opasnom stvari i takvo pravo je legitimno ograničiti ili oduzeti.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

= dozvola za nošenje oružja

U principu nije nužno i ne bi trebalo svako da je ima.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Upravo tako.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Jeste Pajo, ali pod uslovom da imas za sta da ogranicis/duzmes tj ako pravis gluposti. Ne zbog toga sto neko, ko to pravo nije ni stekao, pravi gluposti i onog ko se trudio da makar ispostuje zakon i dobije tu vozacku dozvolu, lupis po prstima.

Da znam, sada ide ona prica kako se zakon pise zbog toga da se sprece ti ekstremi, ali sta konkretno resava ova izmena zakona u slucaju koji smo imali (uletanje u Dunav)? Mislim, kako god, po meni problem ostaje.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Novinski članci su ekstremni primeri, jer tamo dospeva samo senzacija. Novine su postale žuta štampa, jer je malo ko zainteresovan da čita vesti, već samo senzacije, hroniku i estradu. Logičan epilog višegodišnjeg ispiranja mozga od strane državnih i državi bliskih medija 90tih (neko reče Pink?).

Treba sprečiti ili barem umanjiti broj svih onih nesreća u kojima svakodnevno stradaju mladi ljudi, a koje ne dospevaju u novine jer nisu deca nekih VIP niti je događaj toliko začinjen da se nađe na naslovnoj strani.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Jel' posoji negde da se vidi kompletna statistika a ne pausalne ocene o "velikom procentu XXXXX" koji su XXXXX u saobracajnim nezgodama (XXXX zameniti sa mladi, deca, pijani, motociklisti, pesaci i sta vec hocete)? Ono na ABS ne racunam u ozbiljno jer postoje samo neki podaci, a pretraga nije omogucena.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Koja statistika te zanima? I aman bre ljudi, vec 5 stranica raspravljate :D Ogranicenja MORAJU da postoje. Naravno da ce onih koji divljaju nazalost uvek biti, ali ova ogranicenja nisu za njih, sa njima se obracunava na drugi nacin, ova ogranicenja su za ostale mlade vozace da oni ne bi imali mogucnost da urade isto nekad, vec da se postepeno nauce i prilagode saobracaju pa onda za nekoliko godina mogu da sednu u jaci auto.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

A do tad sta da voze, Mecku 190D!? :ccc:

76ks je smesno malo!
Odgovori