Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Tesla automobili

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Sad sam bas gledao, oko 25din me izadje kWh u Ch. Tako da ovde ti je 500din na 100km (4,2CHF). E sad, ako znamo da vise od pola cene benzina/dizela su taxe, naziremo problem elektromobila...
Punis ga nocu... jeftinije je :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

OK, svi ste donekle u pravu.

Sto se punjenja tice, ok je za nekoga ko ne putuje. Ako bih ja morao da kalkulisem i vozim ga 100 umesto 150, da bih imao dovoljnu autonomiju - neka hvala.
Naravno, nije za nekoga ko nema garazu ili dvoriste makar. U garazi bih ga lagano nakacio na "zajednicku" uticnicu :rofl: Salim se.

Enterijer, i meni se sa slika ucinio ne preterano kvalitetnim, ali mislim da ce to jako brzo srediti. Stalno izbacuju poboljsane verzije.

Tesla moze da bude tu negde sa potrosnjom goriva, ali je znatno jeftinije odrzavanje (nema ga?), a ne vidim da ni vek baterija moze da bude problem. Pa onaj ko kupi nov nece voziti pola miliona...

Sto se mene tice, ekoloski momenat, i to da li proizvodnja struje zagadjuje vise ili manje od fosilnih goriva... Kako da kazem... Ne zanima me.
Cinjenica da bih u nekom trenutku mogao sebi da priustim auto koji ide 0-100 za 3 sekunde i znatno je jefiniji za eksploataciju od neke E 350 CDI npr mi se jako svidja. Pritom mi se svidja i kako izgleda i koliko je zapravo igracka za velike decake sa sve ovim debilnim televizorom unutra :mrgreen:

Dakle, jedva cekam da stigne neki kod nas i da nadjem nacin da ga probam. Sve se nadam da ce neka od firmi s kojima saradjujem da ga naruci prvom prilikom ili cu se dokopari neki test primerak...

Ugl, ako je ovako brzo Tesla stigla do ovoga, sta ce biti sledeca generacija? :kafa: :mrgreen:
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Pa sledeća generacija će valjda imati enterijer višem nivou :mrgreen:
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Saleen dorada izgleda toliko dobro da posle nje stock nekako nije privlačan. Tako da bi mi tuning kod njih bio obavezan.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Jako je dobro kod njih sto konstantno unapredjuju auto, ne cekaju sledecu generaciju da isparave nesto svec svaki cas dodaju nesto slusajuci zelje kupaca.

Evo npr, rekoh vec da sam se zalio na sedista, sada gledam slike novih sedista koja su upravo pocela da se nude, i ne deluje uopste lose, sasvim fino. Evo poredjenja:

Slika

Gledam mapu superchargera, tesko bi se dovukao do Srbije :) Da ne pominjem sto ako ga cepas po DE 200kmh baterija ne bi sastavila ni 200km...
Ali auto je i pored svih ozbiljnih ogranicenja i mana i dalje privlacan, da mogu da ga priusitm kao drugi auto sigurno bih ga uzeo :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Sto se mene tice, ekoloski momenat, i to da li proizvodnja struje zagadjuje vise ili manje od fosilnih goriva... Kako da kazem... Ne zanima me.
Cinjenica da bih u nekom trenutku mogao sebi da priustim auto koji ide 0-100 za 3 sekunde i znatno je jefiniji za eksploataciju od neke E 350 CDI npr mi se jako svidja. Pritom mi se svidja i kako izgleda i koliko je zapravo igracka za velike decake sa sve ovim debilnim televizorom unutra :mrgreen:
Sebicni dziberu mali, treba te nalupati po dupetu.

Mene ovaj momenat jedino brine, koliki je ukupan eco footprint ovog auta, ali kapiram da radi daljeg razvoja mora biti "prljava faza".
Socijalne implikacije spustanja takvih performansi na taj nivo priustivosti ne smem da komentarisem ni da razmisljam o njima :kezo:
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Problem je izracunati koliko taj auto manje zagadjuje jer sve zavisi gde na kraju zavrsi. U samom procesu proizvodnje, ne verujem da je tako "eco" pre svega zbog baterija i litijuma koji dok izvadis i preradis.......Mada nisu ni ICE automobili tu nesto zlatni da se ne lazemo.
Najbitnije je kako ces puniti taj auto, tj odakle ce biti struja. Ako ga vozis po Norveskoj, gde je ubedljivo najveci prodati broj S-a u Evropi, onda si ekoloski u + jer je struja kod njih skoro kompletno proizvedena iz obnovljivih izvora.

@Laki, mozes da se dovuces do Srbije :) Poslednji supercharger ti je u Becu. E posle toga nema, ali u Budimpesti ima CHADEMO (uz adapter) mozes tu da napunis i onda ti ostaje potez Budapest-BG ili NS i eto :D Uostalom, jesi li ti ili Floyd pricali kako je taj put bolje odraditi avionom? :kezo: Nemas vise izgovor. Kupuj.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Moći će lagano da se stigne do Srbije kad završe one nove chargere u HR i SRB. Problem i dalje ostaje što treba biti mnogo oprezniji nego inače... kako na gasu, tako i sa punjenjem.

Nisam siguran da bih smeo da krenem tim autom južnije od Austrije.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Nisam ja, to pricaju Floyd i moja zena :) Ja sam uvek za auto :)

Sa sadasnjim stanjem proizvodnje struje (udelom zelene energije, nuklearne, fosilinih goriva...) u Evropi manje vise je ista emisija CO2 (sad znate i sami koliko samo potrosnja i emisija CO2 obicnog auta moze da seta po 3x lagano pa je je bukvalno sve od slucaja do slucaja) obicnog auta i CO2. Nema previse veze da li si u Norveskoj ili Srbiji, cela Evropa je povezana, pa ako ti napunis auto u Norveskoj ti ces uzeti tu cistu energiju koja bi inace bila izvezena u npr Srbiju pa bi u Srbiji spalili manje uglja nego sto ce sad morati... Pravi efekat se postize tek kada zelena energija moze da pokrije kompletnu trenutnu potrosnju, tada prikljucivanje punjaca ne zahteva spaljivanje fosilnih goriva da se povecanje potrosnje koje on izaziva podmiri (ne mozes povecati proizvodnju zelene energije kako ti dune jer to zavisi od prirode a ne od tebe, te to cinis drugim izvorima). Malo sam pojednostavnio pricu, postoje izuzeci ali generalno je ovo stanje stvari.
Elektricni automobili imaju jos jednu prednost, mogu da se koriste kao skladiste energije. Ima jako mnogo naucnih radova na tu temu, koga zanima neka googla Vehicle to Grid pojam.

Sve u svemu, trenutno elektromobili zagadjuju osetno vise od obicnih, ali izmestaju zagadjenje iz centra grada na periferiju. Pride kao sto Rakhil kaze neophodna je prljava faza i razvoju... Sve bi se to brzo resilo kad bi nafta skocila na 300 i svi energenti pratili, odjednom bi svasta od zelene energije postalo isplativo i resili bi problem cas posla, tehnologija je tu, samo je ekonomska isplativost problem (u poredjenju sa naftom, ugljem i sl...).
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Kako ovo ludacki krece iz mesta :o

http://www.youtube.com/watch?v=W_UVU3uvBe4
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Nakon ovog klipa, ja mislim da je po svim realnim pokazateljima i relevantnim faktorima ovo najbolji auto ikad ikad igde u svemiru blablabla ne slusam vase argumente jer nisu validni a i zabole me.

Vredi ga kupiti kao practical joke, ako nista drugo

https://www.youtube.com/watch?v=ygE01sOhzz0
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Meni samo nije jasan onaj komentar sto pise tokom clipa gde kaze da Porsche pre stize do 60mph i pobedjuje na 1/4 milje... Deluje mi da idu daleko preko 100kmh kad ga Porsche obilazi.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Meni ovde nešto nije jasno, ovaj snimak kao da je namešten.

Ispade po duelima sa teslom da aventador i m4 nemaju neku razliku, a iz mesta je stvarno razlika nebo i zemlja.

EDIT: stvarno kao da namerno nameštaju tesli. Recimo ovde je lambo definitivno brži od onog poršea, ako je porše davao pun gas naspram tesle. To je jedna stvar. Druga je što lambo ne koristi kontrolu starta, što ga realno ubija samo tako, sa njom bi bio osetno brži tj tesla ne bi bio ni u jednom momentu ispred.

https://www.youtube.com/watch?v=0e-jquwHKtI

Naravno, ne osporavam da je Tesla ultra brz auto i da je blizu ovih, samo mi je glupo nameštati snimak.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

I ja verujem da je namešteno.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Pa ono ni Tesla nema LC :) Sala. Realno, Tesla moze da ih sve opere al' do 100 km/h, pogotovu na vecim brzinama nema sta da trazi.

Meni P85D ima smisla jer zelis brzu porodicnu limuzinu a neces da te ubiju troskovi odrzavanja + gorivo i nameti drzave, a voleo bih da nekom skines skalp na semaforu. E onda podrzavam :kezo:

I da ima "insane" mod voznje. Gotovo, prodato :)
Odgovori