Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Nikolaa »

Grujic napisao:
Nikolaa napisao:
samo ta zabrana upravljanja mi je malo mnogo, moguce je da je samo novcana/poeni kao i za voznju zaustavnom, cini mi se da je isto 100k + 14 poena za to?
i sam si rekao da nisi procitao lepo, vec pretpostavljas da je to taj paket(a postoji i drugi "paket", taj za zaustavnu :D)
Nisam čitao sve, al ono što jesam sam pročitao lepo. Auto Bild je časopis, i kao takvi ne forumilušu precizno, na masu mesto pomenu kaznu bez zabrane itd, nije relevantno to.

Nema takve kazne bez zabrane (100k+14bod+8mes), ukupno ima 18 prekršaje za koje je takva kazna i uz novčanu i bodove uvek ide minimum 8 meseci zabrane. A i sa bodovima je već narušena poenta, i to je kazna vezana za dozvolu. A i za zaustavnu ide 8 meseci, ne znam otkud ti da ne... Kažem, kad su visoke kazne u pitanju ide sve, samo za sitnije prekršaje tipa kontra smera, nepropuštanja pešaka se dobije novčana+bodovi bez zabrane, za većinu ostalih gde ima bodova ima i zabrane.
zato sam i stavio upitnik :D , mrzelo me da trazim, a mislio sam da ne ide zabrana za to... greska :D

ne znam, zbog stoke koja to stalno radi, voleo bih da pojedu govno i da ih oderu jednom lepo. zato kazem da mi se svidja.

tako recimo moj ujak se gubio, na kraju je stiglo do toga da nije hteo ni kaznu za pojas da plati, naravno na kraju je morao punu cenu kazne(umesto 50%) plus sudske troskove da plati. smejao sam mu se u lice, bas mi je drago bilo.

koga ne mrzi, da vidite ko nam kroji zakone :)

https://www.facebook.com/groups/uliceza ... 811698476/

ukratko prica, pisali zasto smatraju da je besmislen predlog da budu obavezni retrorefl. prsluci(posto vec postoji obaveza da se koriste svetla napred i nazad, zakon koji se, naravno, ne primenjuje u praksi :) )
pa se i Okanovic ukljucio...

ja nisam bas celu pricu ispratio, drugar mi sinoc pokazivao to, ali sustina je da nam nepismeni, neobavesteni i ljudi sa pogresnom diplomom pisu zakone.

ovo je bio vrhunac :loool:
Tijana Kiky Ivanisevic Celo vreme iscekujem odgovor zasto ste protiv prsluka? Ali argumentovani.... jer ono sto ste napisali nije argument. Ja bih bila zahvalna, onako kolegijalno kao biciklista, na odgovoru....
January 21 at 4:28pm · Like

Miloš Mladenović Jer je sasvim dovoljna adekvatna svetlosna signalizacija. Srećni?
January 21 at 4:29pm · Like · 1

Miloš Mladenović I kaže se sve vreme, ne celo.
January 21 at 4:29pm · Like

Tijana Kiky Ivanisevic Moze li malo konkretnije? Na koju signalizaciju mislis?
January 21 at 4:30pm · Like

Dejan Vuckovic Osim sto ne znas gramatiku, ni citanje ti bas ne ide. Sve vreme pricamo da smo vec obavezni da imamo svetla.

Tijana Kiky Ivanisevic Da, slazem se, ali ja Vas pitam na sta konkretno mislite, odnosno na koja "svetla" mislite?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Generalno će ova promena ZOBS-a biti sranje. Par kazni će sniziti, par glupih odredbi izbaciti, par dobrih uvesti, a u velikoj većini samo prosto povisiti kazne bez redefinisanja nekih stvari...

Ovo za prsluk na biciklu je odličan primer. Uvode nov propis koji je suštinski nepotreban pored već postojećeg koji se odnosi na to da moraju da imaju svetla.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Jos dve stvari pise u Auto Bildu. Prva, da ce kamere i mikrofoni uskoro da budu vraceni u patrolna vozila jer su pripremili izmene zakona o policiji koji omogucava njihovo koriscenje. A drugo da je predlog policije da se alkohol smanji sa 0.3 na 0.2 i da se promeni raspon od do. Tako bi po novom od 0.3 do 0.8 bilo 6.000-20.000 rsd, 6 poena, min 3 meseca zabrane, od 08 do 1.2 15-30.000, 10 poena, min 6 meseci zabrana od 1.2 do 1.6 15 - 30.000, 12 poena i minimum 8 meseci, 1.6 do 2.0 100 - 120.000, 14 poena, min 8 meseci a za preko 2 promila bi se smatralo kao nasilnicka voznja bio bi obavezan zatvor, mogunost oduzimanja vozila itd.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ma i to smanjenje je nepotrebno, i dalje tvrdim da od toga samo osiguranja imaju benefit. Za promenu kategorije okreni obrni isti vrag, jeste strožije ali ne verujem da će to samo po sebi doneti boljitak. Ja bih za alkohol sve preko recimo 1 promil stavio obavezan zatvor. Nek bude 15 dana, mesec, nebitno, al da mora bajbok.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Slazem se, preko 1.0 treba obavezan zatvor. To bi najvise uticalo, plus naravno svaki vikend kontrole po svim gradovima.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Zakon treba da kaze: "Za upravljanje motornim vozilo u stanju teske alkoholisantosti, tj. preko 1 promil, izrice se kaznena mera useravanja u zivot. Detalji sprovodjenja kaznene mere ce biti poblize odredjeni podzakonskim aktima"

Onda raspises konkurs sa temom "Sta raditi pijanom govedu kad ga uhvatimo" i stavis najzanimljivije delove u pravilnik.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

:rofl: Rakhile :rofl: :rofl: Dobar predlog, ja bih podrzao :D
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ima u SATu najava izmena ZOBS-a, nek neko slika ako ima, ja cu sutra verovatno moci. Sve u svemu, sve poskupljuju (dobar deo kazni koje su 5k se duplira i obesmisljava se prekrsajni nalog, to smo i ocekivali, u paket od 100 hiljada dodaju jos par kazni...), manji broj pojeftinjuju, i u teoriji par stvari poboljsavaju (odgovornost putara, polocijski zapisnik sam nije dovoljan), al sve je pricanje price dok ne vidimo sam predlog i sta ce usvojiti...
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Pa nije bas, prekrsajni nalog je i dalje povoljniji jer onda platis 5k umesto 10k :mrgreen: Da budem iskren neke kazne koje su 5000 treba duplirati. Na primer koriscenje mobilnog telefona u toku voznje.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pa upravo je to obesmisljavanje, uveli mogucnost 50% i onda duplirali, tako da je sveukupno nepovoljnije. Oni bi to uveli jos ranije, cista je sreca sto je i ovoliko trajalo
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

To da. Kao sto rekoh, po meni samo neke kazne su trebali povecati kao sto je za mobilni telefon i tako to. Za ostalo ne treba dirati jer funkcionise ok koliko ja vidim. Naplata kazni je sad ~75%, a najveci broj plati u roku od 8 dana. Znaci isplati se i po njih i po gradjane. A svrha kaznjavanja je opet tu donekle, jer opet platis 50%.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Ja bih onda uveo da je kazna za svetla npr. 25k, a za placanje do 8 dana popust jedno 60%. Kapiram da bi narod bio zadovoljan, 60% nije mala stvar, treba da budu srecni.

TT
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Daj nemoj zezati, za svetla 10.000 i da budeš srećan.
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ja ne kapiram one koji se raduju opstem dranju za sve
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ne treba ovećavati ništa. Treba sprovoditi postojeće.
Odgovori