Nekontrolisano isključivanje motora

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Nekontrolisano isključivanje motora

Post od Stjepa »

Aj prvo da kažem o kom motoru se radi - 1,6MPI 8V 64kW, Renoov agregat spakovan u Dačiju.
Odmah da se izvinim, kad preletim preko otkucanog vidim da će post biti obimniji. :)

Opis problema:
Retko se ispoljava i to SAMO neposredno nakon hladnog starta (npr kad prenoći) i kad je hladnije napolju (do duše ne datira toliko u nazad, da bih znao dali i kad je toplo napolju može doći do toga).
A kako se ispoljava?
Meni se desilo samo jednom - startovao motor, odvezao do pumpe koja je par desetina metara od parkinga, i u manevrisanju na samoj pumpi u trenutku kada sam pritisnuo papučicu kvačila motor se isključio.
Brat opet ima specifičan način vožnje - na nekih ~500m od parkinga ume da izbaci iz brzine i na leru pređe do prevoja pa onda ubaci u manju za kočenje motorom (džaba da objašnjavam nešto što ni meni nije jasno zašto to radi). E kad ga leruje kaže da mu se desi ponekad da se motor isključi SAM.

Dakle: nezagrejan motor, dok još uvek radi na benzin (ne postigne temperaturu za prebacivanje na tng), i u trenutku kad nije u brzini. Nakon tog jednog isključivanja više problema nema, pa šta god da mu radiš. Recimo startuješ motor odmah nakon gašenja, staneš i pustiš ga da radi u mestu - sve normalno koliko god da čekaš.

Meni se desilo jednom, bratu više puta.
Preduzeto:
- čišćenje benzinskih dizni;
- čišćenje ler gasa, leprita, ler motora (sad više da ga u izraze) - navodno je ovo bio problem, i kad sam video kako je bilo garavo bio sam ubeđen da jeste;
- zamenjene svećice.

I nakon ove gore tri izvršene stvari, ječe se bratu opet desilo da se isključi motor.

Ima li neko iskustva, ili ideju šta bi mogao biti uzrok?

P.S. Benzin je sipan za magičnih 1000din pre ~15dana, pa mi nekako otpada opcija da je benzin izlapeo.
P.S.2 Pošto vas ima dosta aktivnih na RFS, da li je tamo neko imao sličan problem? Vredi li tamo pokretati temu?
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Nekontrolisano isključivanje motora

Post od Day Walker »

Ne znam koliko moze da bude moguce kod novijih automobila, ali ja sam taj problem imao na Skodi 120L i krivac je bio servo kocnice.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Vidi ko se javlja samo kad ima problem :mrgreen:

Jel nešto trzne pre gašenja, štucne, ili baš samo paf gašenje?

Koliko nakon tog gašenja prebaci na plin?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Moze da bude svasta, ali izlapeo benzin nije

Moze pumpa benzinska, moze ECU/akumulator, dakle gorivo ili struja je 90%
10% na ler motoric
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Skini klemu preko noći da se resetuje ECU, možda ga je plin pokarabasio.

TT
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Day Walker napisao:Ne znam koliko moze da bude moguce kod novijih automobila
Motor je tehnološki iz doba dinosaurusa tako da sa te strane nema ništa novo. :) Al dela pojasni ovo sa servom. Negde na proleće 2014. je curelo servo ulje na crevu, pa je bilo intervencije po tom pitanju. Možda to ima veze.

Akumulator takođe menjan proleća 2014.

Ovo za trzanje i štucanje pre gašenja ne znam. Meni se samo jednom desilo i nisam obratio pažnju.
Inače je pre čišćenja benz dizni umeo dok je hladan pri potapanju gasa da kao proguta knedlu.
Grujic napisao:Koliko nakon tog gašenja prebaci na plin?
Pa kad se izgasi ne može da prebaci. :mrgreen:
Njemu se to gašenje dogodi negde kod RTS-a na Košutnjaku. A iz mog iskustva da je ne znam kakav mraz do Republičkog zavoda za sport uvek prebaci na plin (gledano kad krenem od stana, naravno ne pričam kad je toplo napolju pa mu treba 100m da prebaci).
Dakle nakon gašenja i ponovnog startovanja ne treba mu duže od 10-15 sekundi da prebaci na plin.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Meni se gasenje desavalo dok je nezagrejan i kad stisnem kocnicu. Motor se samo upuva :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Moje pitanje je bilo da nije da se on ugasi u trenutku kad treba da prebaci na plin, zato sam pitao koliko nakon tog paljenja prebaci na plin... :)
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Aha, to. Nije taj slučaj.

Vozio sam ga pre neko veče. Pokrenuo ohlađenog (2-3h je sigurno bio parkiran) i nisam imao nikakav problem.
Sve ga nekako čekam da se meni desi kako bih primetio možda nešto što bi bilo od koristi, al kao što napisah neće svaki put tako da se ponaša.
Odgovori